null Beeld

Profiel: Tim Krabbé

Lente in de lucht, en dus is het weer uitkijken om niet overhoop te worden gereden door wielertoeristen in spannende truitjes van Biercentrale Roelandts & Zn. De natte droom van al die would-be-renners heeft de Nederlander Tim Krabbé (65) gerealiseerd. Sinds 2002 wordt elk jaar in Zuid-Frankrijk de Ronde van Tim Krabbé gereden (dit jaar van 6 tot 13 juni). In die ronde wordt het parcours gefietst dat Krabbé - broer van acteur Jeroen, en tevens schaakgrootmeester - heeft beschreven in zijn magistrale boek 'De renner' (1978).

Redactie

Hij brak ermee door als schrijver en sindsdien is de stroom van gebalde, spannend geschreven romans niet meer gestopt: 'Het gouden ei', 'Vertraging', 'De grot', 'Kathy's dochter', 'Marthe Jacobs', stuk voor stuk bestsellers die geregeld ook bekroonde films opleverden.

'De man die nergens bij hoorde'

Tim Krabbé neemt een heel eigen plaats in het literaire wereldje. Hij verbiedt zijn uitgever om zijn boeken in te sturen voor literaire prijzen en heeft lak aan dikdoenerij van recensenten en collega's. Zijn lezers legt hij in de watten door met engelengeduld te antwoorden op de vragen die ze hem mailen. Een greep uit het aanbod.

- Waarom bent u schrijver geworden?

TIM KRABBÉ «Ik merkte, toen ik een jaar of 14 was, ineens dat ik het wilde.»

- Wat zijn het thema en de motieven van uw boek? (een vraag die hem over zowat elk boek gesteld wordt)

KRABBÉ «Natuurlijk heeft een boek thema's, het heeft zelfs thema's waarvan de schrijver zich bewust is, maar al zou ik willen, ik heb niets te zeggen over de thema's die een lezer in mijn boek ziet. Het is alsof je de karaktereigenschappen van een geliefde zou moeten opsommen en bang zou moeten zijn dat je het fout had, of dat je er een paar vergat.»

- Heeft u voor mij een paar tips hoe ik schrijver kan worden?

KRABBÉ «Het is heel simpel: schrijf een boek, stuur het naar een uitgeverij. Schrijf een verhaal/stuk, stuur het naar een blad/krant. Als het goed is, is de kans heel groot dat het uitgegeven/geplaatst zal worden.»

- Hebben uw vrouwen/vriendinnen/maîtresses ooit iets van uw liefde voor de wielersport begrepen, of deden ze maar alsof en vonden ze het zo leuk dat u het zo leuk vond?

KRABBÉ «Mijn toenmalige vriendin vond het wel leuk, en ze vond het ook leuk dat ik het leuk vond. Er viel niets 'alsof' te doen.»

- De lerares heeft verteld dat Giphart tot de 'generatie niets' behoort. Ik weet niet wat de generatie niets inhoudt.

KRABBÉ «Houden zo.»

- Ik weet niet waar u bij hoort. Wat vindt u zelf?

KRABBÉ «Ik hoor nergens bij. Geen enkele goede schrijver hoort ergens bij. Al dat bijhoren is voor literatuurwetenschappers die het zichzelf makkelijk willen maken.»

- Waarom is Donna Tartt een bewonderaarster van u?

KRABBÉ «Dat zal aan haar smaak liggen.»

- Ik moet voor Nederlands een opstel schrijven over u. Maar ik kan op het internet niks vinden over uw thema's.

KRABBÉ «Probeer het eens in het boek.»

- Is één leven wel genoeg voor een bevlogen en veelzijdig iemand als Tim Krabbé? Bent u van plan in het harnas te sterven?

KRABBÉ «Ik ben helemaal niet van plan om te sterven, dus één leven is genoeg.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234