De linkse premier Jacinda Ardern (links) en de rechtse oppositieleidster Judith Collins tijdens hun verkiezingsdebat op 30 September in Auckland. Beeld EPA
De linkse premier Jacinda Ardern (links) en de rechtse oppositieleidster Judith Collins tijdens hun verkiezingsdebat op 30 September in Auckland.Beeld EPA

verkiezingennieuw-zeeland

Progressieve Jacinda Ardern stevent dankzij corona af op verkiezingszege

De Labour-partij van de Nieuw-Zeelandse premier Ardern dreigde de verkiezingen van komende zaterdag te verliezen. Maar het virus veranderde alles. ‘Ons plan is nu om de economie weer op te bouwen.’

Arjen van der Ziel

Toen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden elkaar onlangs in een tv-debat uitscholden voor rotte vis, waren commentatoren er als de kippen bij om vergelijkingen te trekken met een verkiezingsdebat enkele uren later in Nieuw-Zeeland. Daar, duizenden kilometers verderop, hielden de twee vrouwelijke rivalen het juist opvallend beschaafd. De twee gaven elkaar zelfs complimentjes. ‘Goddank woon ik in Nieuw-Zeeland’, reageerde een Amerikaanse lachend tegenover Time.

Dat Nieuw-Zeeland de laatste tijd de aandacht trekt, komt vooral door zijn betrekkelijk jonge, vrouwelijke premier Jacinda Ardern. De progressieve Ardern (40) belandde internationaal in de schijnwerpers toen ze in 2018, als tweede regeringsleider wereldwijd, in functie een kind baarde. Vervolgens trok de premier, die door het Amerikaanse blad Vogue werd uitgeroepen tot ‘de anti-Trump’, vorig jaar opnieuw de aandacht toen ze met een hoofddoek om diep medeleven toonde na een aanslag op moskeeën in de stad Christchurch. En nu stevent haar Labour-partij bij parlementsverkiezingen komende zaterdag, tot vreugde van veel progressieven, naar verwachting af op een klinkende zege. Op een manifestatie dinsdag zei Ardern te staan voor ‘een regering waarin mensen kunnen geloven.”

Voordat de pandemie uitbrak stond Ardern er in eigen land eigenlijk niet zo best voor. Ze had bij de vorige verkiezingen ‘een eerlijker, beter Nieuw-Zeeland’ beloofd, met minder kinderarmoede, uitbanning van dakloosheid en de bouw van 100.000 betaalbare huizen. Van die beloften was weinig terechtgekomen. In oktober 2019 stond de centrumrechtse National Party daarom in de peilingen op 47 procent, tegen 40 procent voor Labour. Het leek er op dat Arderns premierschap tot één termijn beperkt zou blijven.

Maar de uitbraak van Covid-19 veranderde veel. Want Ardern luisterde naar haar medische adviseurs en gooide heel vroeg, toen Nieuw-Zeeland nog zeer weinig besmettingen had, het land dicht en kondigde een strikte lockdown af. En met duidelijk resultaat. Nieuw-Zeeland heeft tot nu toe op een bevolking van 5 miljoen slechts slechts 25 coronadoden te betreuren.

Wat niet betekent dat de eilandnatie ten oosten van Australië corona voorgoed heeft uitgebannen. Want in augustus stak het virus in Auckland, de grootste stad van het land, weer even de kop op, waardoor opnieuw voor enige tijd strikte maatregelen nodig waren. En de economische schade is nu al enorm. Nieuw-Zeeland is in de diepste recessie in decennia beland.

Maar dankzij Arderns resolute aanpak zie je er inmiddels weinig mondkapjes meer. Cafés zitten vol en de nationale rugbyploeg kon een interland tegen Australië laatst gewoon spelen in een stadion met 30.000 fans. Veel kiezers zijn Ardern dan ook dankbaar voor haar vaste hand in de crisis.

In een poging om haar toch iets van de wind uit de zeilen te nemen, propageert de belangrijkste oppositiegroepering, de rechtse National Party, vooral een nóg striktere aanpak van het virus. National-leider Judith Collins verwijt Ardern dat de comeback van het virus in Auckland een gevolg was van het niet testen van beambten die in contact kwamen met reizigers. Ook probeert National zich op te werpen als de enige partij die het land uit de recessie kan helpen. Maar de rechtse oppositie lijkt een achterhoedegevecht te voeren.

Volgens een recente peiling geniet Labour de steun van 47 procent van de kiezers, tegen 33 procent voor de National Party. Zoals premier Mark Rutte in Nederland in deze onzekere coronatijd het vertrouwen heeft verworven van een deel van de linkse kiezers, zo heeft Ardern in haar land de instemming van een deel van de rechtse kiezers gewonnen.

Zelf ruikt Ardern ook duidelijk de overwinning. Ze presenteert een stem op Labour als een keuze voor stabiliteit. ‘Samen gingen we hard en vroeg de strijd aan tegen Covid’, verkondigde ze onlangs in een campagnevideo. ‘Ons plan is nu om de economie weer op te bouwen en nóg sterker te maken.’

(Trouw)

Zal het corona-beleid van onze nieuwe regering uw stemgedrag beïnvloeden? Wat denk u hierover? Laat het ons weten:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234