null Beeld

'Project Axel': 'Ik hoop dat we door dit programma anders gaan denken over daklozen'

Kun je met 10.000 euro en begeleiding een dakloze een normaal leven bieden? Dat is de vraag van, euh, 10.000 euro die Axel Daeseleire vanaf deze week probeert te beantwoorden in ‘Project Axel’.

Stefaan Werbrouck

undefined

undefined

HUMO Nick Nolte is ooit op straat gaan leven om zich voor te bereiden op een rol als dakloze. Als jij ooit zo’n rol krijgt aangeboden, hoef je dat toch al niet meer te doen.

Axel Daeseleire (lacht) «Ik zou nu beter een dakloze kunnen spelen dan vroeger, ja. Maar ik wil niet doen alsof ik weet hoe het voelt. Toen we begonnen, was net die reeks op tv waarin iemand een maand dakloos was (‘Op straat’ op Eén, red.). Maar je kunt het niet ‘eventjes’ zijn. Echt dakloos zijn, betekent dat je geen familie of vrienden hebt, geen financiële zekerheid, geen toekomst.»

HUMO Kijk je anders naar de stad als je er in het spoor van een dakloze hebt doorgelopen?

Daeseleire «Ik kijk vooral anders naar de mensen. Ik heb respect gekregen. Overleven, dat is fokking hard hé? Neem nu Dirk, die elke dag op Linkeroever zijn tent moet opzetten in het pikkedonker, winter en zomer. Dat zie ik niet veel mensen doen. Je wordt ook behandeld als een outcast, en dat maakt het extra lastig. Ik hoop dat het programma vooral effect heeft op hoe we over daklozen denken. Ik verwacht niet dat iedereen plotseling 100 euro gaat geven, maar het is al veel als ze niet meer worden bekeken als losers die te lui zijn om te werken.»

HUMO In de eerste aflevering zit wel een ex-dakloze die afscheid heeft genomen van dat leven ‘omdat hij het beu was’. Dan lijkt het toch een keuze?

Daeseleire «Ja, maar niet iedereen is mentaal even sterk. En degenen die daar niet in slagen, zijn daarom niet minder. Dirk had een job en een normaal leven, maar toen zijn vrouw stierf, had hij zoveel verdriet dat hij alles heeft laten schieten. Dat vind ik herkenbaar. Ik heb het ook moeilijk gehad toen een goede vriend van mij, Donald Madder, verongelukte (in 2001, red.). Ben ik toen volledig onderuitgegaan? Neen. Maar het had gekund.»

HUMO Klopt het dat die bankkaart met 10.000 euro erop eigenlijk niet echt werkt?

Daeseleire «Er staat wel degelijk 10.000 euro op de rekening. Alleen kunnen ze dat geld niet zomaar opnemen: als ze iets nodig hebben, moeten ze eerst overleggen. We wilden vermijden dat iemand ineens een ticket naar Hawaï zou boeken. We maken ook niet zomaar een tv-programma, hè? Wij hebben ons geëngageerd om die mensen te begeleiden, om in te grijpen in hun leven. Om ervoor te zorgen dat ze hun pad verleggen. Lukt dat bij iedereen? Neen, die garantie is er niet. Maar ze moeten het proberen. We hadden gewoon geld kunnen geven en de resultaten filmen, maar dan worden die daklozen een soort circusleeuwen die je een stuk vlees toewerpt om te zien wat er gebeurt.»

HUMO Heb je vaak beseft hoe bevoorrecht je bent?

Daeseleire «Natuurlijk. Ik woon niet in een kasteel, maar als ik na een opnamedag naar huis ging, voelde ik me wel de koning te rijk. Toen we Dirk filmden terwijl hij zijn tentje opzette op Linkeroever, was het koud – ik had een dikke jas en muts aan. Maar ik wist: straks ben ik thuis, in de warmte, met mijn lief, tussen relatief propere lakens (lacht). Van die luxe zijn we ons veel te weinig bewust.»

HUMO Nog andere dingen geleerd?

Daeseleire «Hoe je een konijn kunt klaarmaken zonder hete kolen! Dat heb ik geleerd van Dirk, die er weleens één durft te vangen. Afgelopen zomer ben ik met mijn madam gaan wildkamperen in Frankrijk, en ik heb daar veel van zijn tips in de praktijk kunnen brengen. Waar je moet staan om niet op te vallen, hoe je een oven bouwt, hoe je vermijdt dat er veel rook te zien is… Echt: een week survival met Dirk, dat zou iedereen eens moeten doen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234