Beeld ter illustratie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld ter illustratieBeeld Getty Images/iStockphoto

Illegale prostitutie

‘Prostituees werkten zeven dagen per week 19 uur per dag voor Ronnie en zijn bende’

Een ‘geoliede machine’ die in Hongarije prostituees ronselde om hen vervolgens in Nederland seksueel uit te buiten. Zo ziet het Openbaar Ministerie (OM) een bende mensenhandelaars uit de regio Apeldoorn. ‘Ze zien vrouwen puur als vlees om geld te kunnen verdienen’, zei de officier van justitie over de vijf verdachten. Onzin, stellen hun advocaten. ‘De vrouwen waren al werkzaam in de prostitutie. Zij kwamen vrijwillig naar Nederland.’

Henk van Gelder

Na het maken van foto's voor seksadvertenties werden Yvett en Veronika, twee Hongaarse dames, aan het werk gezet in woningen in Arnhem, Voorthuizen en Barneveld. Zeven dagen in de week moesten ze volgens het OM tot 5 uur ’s nachts mannen bevredigen. Om 10 uur de volgende dag moesten ze alweer klaar staan voor nieuwe klanten. Zelfs tijdens de ongesteldheid ging de prostitutie door.

Langdurige opsluiting

Het verdiende geld moesten beide dames grotendeels afstaan. Bij protest werden ze aan hun haren meegetrokken, werd hun keel dichtgeknepen of werden ze bedreigd met een vuurwapen.

‘Als ze niet luisteren dan sla ik met een hamer hun de vingers kapot’, sms’te hoofdverdachte Ronnie van H. (29) aan een medeverdachte, die de twee bewaakte. De vrouwen verklaarden bij de politie dat ze langdurig werden opgesloten, zonder voldoende drinken en eten of een normale wc.

Aanpak van seksuele uitbuiting

De rechtszaak biedt een inkijkje in de gesloten wereld van de illegale prostitutie. Slachtoffers van mensenhandel in Nederland komen vooral uit Afrikaanse landen als Nigeria, en Oost-Europa (Polen, Roemenië en Hongarije). Hoewel politie en justitie zeggen veel prioriteit te geven aan mensenhandel, lukt de aanpak ervan bar slecht.

De slechte resultaten zijn voor Herman Bolhaar als Nederlands Nationaal Rapporteur Mensenhandel reden om aan de bel te trekken. De aanpak van seksuele uitbuiting moet echt beter, stelt hij in een recente brief aan de informateur van het komende kabinet.

In drie jaar tijd verdubbelde zowat het aantal meldingen van mensenhandel van 575 in 2016 tot 1.045 in 2019. Toch spoort de politie minder verdachten op, blijkt uit een recent rapport. Waren er in 2016 nog 285 verdachten, in 2019 zakte dat naar 170. Veel verdachten, zo’n 40 procent, komen niet eens voor de rechter. Meestal seponeert het Openbaar Ministerie zelf de zaak vanwege gebrek aan bewijs. Van de in 2019 153 verdachten kwam liefst 41 procent niet voor het hekje.

Vleeskeuring

Apeldoorner Ronnie van H. (29) is maar een kleine jongen, zegt zijn advocaat Tim Scheffer. Maar justitie ziet Van H., al eerder veroordeeld voor uitbuiting, als de leider van deze Gelderse bende. Samen met zijn vrouw koos hij via foto’s geschikte Hongaarse vrouwen uit. ‘Zij deden de vleeskeuring’ stelde de officier van justitie woensdag tijdens een voorbereidende zitting.

‘Ik wil er voor ons kind zijn’

Ronnies vrouw is ook verdachte. Zij werd voorlopig vrijgelaten om te kunnen bevallen. Van H. mocht twee weken naar huis om de geboorte mee te maken. De bevalling verliep niet vlekkeloos. Van H’s partner zit in een rolstoel vanwege bekkeninstabiliteit. Om die reden wil Van H. opnieuw dat zijn voorarrest wordt geschorst. ‘Ik wil er voor haar en ons kind zijn’, zei Van H., die aan de slag kan als automonteur. ‘Haar schoonvader moet haar nu in bad tillen. Dat kan toch niet’, vond zijn raadsman.

Ook moet de Apeldoorner nodig naar de tandarts. Zijn gebit vertoont door het afbreken van tanden een gapend gat. ‘Ik schaam me rot.’ De tandarts in de gevangenis kan hem niet helpen.

‘Op hun telefoons staan leuke video’s, gemaakt op de kermis’

Yvett en Veronika worden in juni verwacht bij de rechter-commissaris voor een verhoor over hun verklaringen bij de politie. De advocaten betwijfelen of ze komen. De raadslieden zitten barstensvol vragen, want de dames hebben ‘aantoonbaar onwaarheden’ verkondigd. Ze kwamen vrijwillig naar Nederland om in de prostitutie te werken. Van dwang, laat staan geweld was geen sprake.

Via Facebook was er gewoon contact met vrienden, kinderen en familie in Hongarije. Ook konden ze staan en gaan waar ze wilden. ‘Op hun telefoons staan leuke video’s, gemaakt op de kermis, bowlingbaan en het winkelcentrum.’

In de zaak zitten nog drie mannen vast. Zij regelden de huisvesting en het contact met de klanten en bewaakten de twee prostituees. Een van hen is een 28-jarige Hongaar. Hij heeft het verhaal van Yvett en Veronika over de gedwongen prostitutie bevestigd. Hij zegt net zo goed slachtoffer te zijn: hij kwam mee als klusjesman en schoonmaker, maar werd geslagen als hij de twee dames niet bewaakte.

De officier van justitie verzette zich tegen een voorlopige vrijlating van de vier. ‘Mogelijk wacht hen enkele jaren gevangenisstraf. Aan de samenleving valt niet te verkopen dat mensenhandelaren buiten de deuren van de bajes hun proces mogen afwachten.’ De rechtbank was dat met hem eens. ‘U gaat nog niet naar huis.’ Komend najaar wordt hun strafzaak inhoudelijk behandeld.


(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234