null Beeld

PS-minister Labille: duivel in Vlaanderen, held in Wallonië

In de populariteitspoll komt minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in Wallonië stilaan ter hoogte van de onstuitbare Maggie De Block (VLD), terwijl hij in Vlaanderen de omgekeerde beweging maakte: sinds hij postbaas Johnny Thijs liquideerde, werd Labille aan deze kant van de taalgrens de verpersoonlijking van de duivel.

Eric Goens

Enkele fragmenten uit het interview:

Labille «Ik heb voorgesteld om het maximumsalaris voor topmanagers vast te leggen op 500.000 euro, plus een bonus van 150.000 euro. Het overkomt me niet zo vaak dat ik bedragen omreken naar Belgische frank, maar voor één keer maak ik daar graag een uitzondering op. We hebben het dus over een jaarsalaris van zes-en-twintig miljoen Belgische frank. Ben ik de enige die dat een fenomenaal bedrag vindt? Als Johnny Thijs of één van zijn collega’s daadwerkelijk vindt dat hij méér waard is dan 26 miljoen frank per jaar, dan val ik van mijn stoel. Niemand is meer dan 26 miljoen frank per jaar waard.»

HUMO De Amerikaanse president verdient jaarlijks 274.000 euro.

Labille «Voilà. (Fijntjes) In zijn hoofd is Johnny Thijs dus drie of vier keer méér waard dan Barack Obama.»

»Bellens verdiende 2,4 miljoen euro per jaar, Thijs 1 miljoen euro. Laat je vooral niet wijsmaken dat het plafond was bereikt. Zonder reglementering door de overheid verdiende de CEO van Belgacom over een paar jaar 3 of 4 miljoen euro, daar ben ik van overtuigd. Iemand die zo’n loon krijgt, vergelijkt zich altijd met zijn concurrenten. Er is één zekerheid, ze zullen altijd iemand vinden die méér verdient.»

»Eén van de voorwaarden die ik uitdrukkelijk heb afgedwongen toen ik minister werd, was dat ik mijn vrijheid van spreken mocht behouden. Ik ben loyaal, maar ik wil altijd mijn gedacht zeggen, anders was ik nooit aan deze job begonnen. Waarom zou ik moeten zwijgen? Omdat Alexander De Croo zenuwachtig wordt als hij weer een Vlaamse patron ontmoet die hem vraagt om die Waalse zot het zwijgen op te leggen?

»Bon, ik wil dus dat een minister van Overheidsbedrijven voor een aantal cruciale dossiers spreek- en inzagerecht krijgt. Of vindt u het normaal dat ik officieel zelfs geen inzage kreeg in de verloning van Didier Bellens? Dat is toch een aberratie?»

HUMO U hebt nooit de loonbrief van Didier Bellens mogen zien?

Labille (zucht) «De regering is officieel zelfs niet op de hoogte gebracht van de laatste loonsverhoging van Bellens. Belgacom heeft het recht om daar autonoom over te beslissen. Dat is niet werkbaar.

»Ook als er een drama op het spoor gebeurt, zoals in Wetteren, heb ik niet het recht om tussenbeide te komen. Ik ben minister van Overheidsbedrijven, maar als het over de veiligheid van de goederentreinen gaat, moet ik zwijgen. Want dan gaat het niet over de NMBS, maar over een filiaal van de NMBS. Over filialen mag ik niks zeggen. Vindt u dat normaal?»

HUMO U bent minister van niks.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234