null Beeld

Psychiater Paul Cosyns: 'Soms zit een moordenaar zichtbaar te genieten bij het opbiechten van zijn daden'

In de laatste twee afleveringen van het altijd boeiende ‘Misdaaddokters’ spreekt Gilles De Coster niet meer met wetsdokters maar met gerechtspsychiaters, wier job het is te achterhalen of een verdachte toerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten. De éminence grise onder hen is professor emeritus Paul Cosyns, die in zijn loopbaan onder meer András Pándy, Kim De Gelder en ‘de vampier van Muizen’ op de rooster heeft gelegd.

Noud Jansen

Paul Cosyns «Ik vind het een goeie zaak dat er in ‘Misdaaddokters’ ook gerechtspsychiaters aan bod komen, want we hebben lang te lijden gehad onder een gebrek aan erkenning. Nog los van de verloning, die tot voor kort ondermaats was, is de forensische psychiatrie pas sinds enkele jaren officieel een tak van de algemene psychiatrie. Toen ik begon, in de jaren 70, was ik zo’n beetje de enige deskundige die men in de Nederlandstalige rechtbanken van Brussel kon opvoeren: een behoorlijk dwaze toestand voor zo’n belangrijk aspect van de rechtsgang.»

HUMO Uw werkterrein was in die dagen de gevangenis van Sint-Gillis, waar u de zwaarste jongens van het land tegenover u kreeg.

Cosyns «Ja, dat waren veelal mannen die levenslang hadden gekregen, en die met mij moesten praten om eventueel ooit vrij te komen.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat u weleens schrok van wat u daar te horen kreeg.

Cosyns «Neen, eigenlijk niet. Ik heb altijd opengestaan voor wat men mij te vertellen had. Al moet ik toegeven dat ik weleens met de ogen heb geknipperd bij de verhalen die ik te horen kreeg van moordenaars of serieverkrachters met een seksueel sadistische motivatie – ik hoefde de boeken van Markies de Sade niet te lezen om te weten wat er op dat vlak allemaal mogelijk is. Ik heb het ook meermaals meegemaakt dat die mensen tijdens zo’n gesprek zichtbaar opnieuw zaten te genieten van wat ze gedaan hadden.»

HUMO Het moeilijkste aspect aan de job, vertelt u in ‘Misdaaddokters’, waren de reconstructies van een delict in het bijzijn van de dader.

Cosyns «Dat waren soms zeer emotionele aangelegenheden, ja. Althans wanneer de dader geen psychopaat was, die alles koel en kil onderging.

»Maar wat ik bij nader inzien nog moeilijker vond, was het feit dat je als gerechtspsychiater je gesprekken in een gevangenis dient te voeren: verre van de ideale plek om iemand te leren kennen. In complexe gevallen is er ook méér nodig dan enkele bezoekjes aan de gevangenis. Iemand als Kim De Gelder had eigenlijk gedurende lange tijd geobserveerd moeten worden om een accuraat beeld te krijgen van hoe hij in elkaar zat, en wat zijn drijfveren waren. Zou ik, kortom, van deze gelegenheid gebruik mogen maken om nog eens te pleiten voor de oprichting van een observatiecentrum?»

HUMO U hebt het net gedaan.

Cosyns «Dank u vriendelijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234