'Hoe is't?'Frances Lefebure
‘Pubers worden wat in de vergetelheid geduwd, want die hebben het ‘altijd lastig’.’
Rode Neuzen Dag en ‘Make Belgium Great Again’ lanceren ‘Hoe is 't?’ Met deze livesessie op Instagram willen de organisatoren polsen naar de mentale gezondheid van onze jongeren. Frances Lefebure is het gezicht van het Instagram-event.
- Luisteren we voldoende naar onze jongeren?
LEFEBURE «Het moeilijk om daar een zicht op te krijgen. Daarom organiseren we deze livesessie ook. Maar je merkt wel dat het vaak over telewerkers en ouders gaat die het moeilijk hebben, terwijl je over de tieners best weinig hoort. Ze lijken een vergeten doelgroep. Nochtans blijkt uit een onderzoek dat de depressieve gevoelens bij hen zijn verdrievoudigd tijdens de lockdown. Dat is gigantisch.
»Ze worden wat in de vergetelheid geduwd, want het zijn pubers. Die hebben het 'altijd lastig'. Maar nu worden ze van hun omgeving afgesloten op een leeftijd waar sociaal contact echt alles is. Daar komt nog bij kijken dat alle familieleden nu 24/7 op elkaars lip zitten. Als puber heb je een heel eigen leefwereld met eigen vrienden, dus ouders kunnen je tot waanzin drijven.
»Ook de onduidelijkheid rond onderwijs zorgt voor de nodige stress. Jongeren weten niet of ze zullen slagen of vragen zich af of ze nu wel of geen examens hebben. Als je al iemand bent die niet altijd even vrolijk is, helpt dat er zeker niet aan.
»Er zijn wel al initiatieven als Rode Neuzen Dag, maar ik denk dat je op vlak van mentale gezondheid nooit te veel kan doen. Daarom willen we nu oprecht vragen hoe het gaat met hen. We willen zien hoe we daar bij kunnen helpen. Hier moeten we altijd aandacht aan blijven geven, want sommigen hebben al snel de neiging om in hun schelp te kruipen.»
- Is zo'n livesessie dan niet confronterend voor jongeren?
LEFEBURE «Het is hun eigen keuze om hier aan deel te nemen. Als ze zich hier niet comfortabel bij voelen, zullen ze dit dus ook niet doen. Maar we zullen wel proberen om een veilige omgeving aan te bieden met dit platform. Er zullen ook experts bij betrokken worden om dit te begeleiden.
»Je merkt wel dat de jongeren meer op hun gemak zijn op sociale media. Ze zijn veel opener en mondiger geworden als je dat vergelijkt met de oudere generaties. Ze zullen ook sneller hun gevoelens gaan uiten, al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen. Er is dus nog voldoende ruimte voor verbetering.»
- Kunnen zulke initiatieven de drempel voor mentalegezondheidsproblemen verlagen?
LEFEBURE «We willen voornamelijk een gemeenschapsgevoel creëren. Jongeren moeten beseffen dat ze zich niet hoeven te schamen wanneer ze zich slecht voelen. Er zijn namelijk veel leeftijdsgenoten die met dezelfde angsten en onzekerheden zitten. Ik denk dus dat dit alleen maar een hart onder de riem kan zijn voor hen.
»Zij die zich niet comfortabel voelen om hun gevoelens via dit platform te delen, kunnen dit ook gewoon volgen. Het kan een gevoel van steun gevoel van steun geven door naar lotgenoten te luisteren. Het maakt je niet minder moedig wanneer je jouw gevoelens niet wilt delen op sociale media, al kan je wel proberen om de stap richting je vrienden of professionele hulp te zetten wanneer het even niet goed gaat. Hopelijk kan de Instagram Live daar wat bij helpen.»