null Beeld

Pukkelpop 2014: de backstagetapes! Onze man bij Anna Calvi

Anna Calvi ziet er in levende lijve veel jonger uit dan de drieëndertig jaar die ze al op de teller heeft staan. Een klein kwetsbaar vogeltje, verstopt onder een overgooier met capuchon. Ze is ruim tien uur te vroeg voor haar concert als afsluiter in de Club. Straks nog even slapen, maar eerst een paar pertinente vragen beantwoorden.

Jürgen Beckers

HUMO Over welke artiest weet je meer dan nodig is om de muziek te kunnen waarderen?

Anna Calvi «Toen ik jonger was, was ik compleet geobsedeerd door Jeff Buckley. Ik wilde alles over ‘m weten, en hoe meer ik wist, hoe geobsedeerder ik werd. Bij Jeff Buckley is er natuurlijk ook maar een beperkte hoeveelheid muziek waarmee je het moet doen, één studio-plaat, ‘Grace’, en één postume, ‘Sketches For My Sweetheart the Drunk’, en dat is het. Dus moet je je honger op een andere manier proberen te stillen. En ik ben uiteraard te jong om hem ooit live te hebben zien spelen.»

HUMO Welke legendarische opnamesessie zou je graag hebben bijgewoond?

Calvi ‘Electric Ladyland’ van Jimi Hendrix. Ik zou het ook leuk vinden om ooit eens iets op te nemen in de Electric Lady Studios van Hendrix in New York. Niet dat je daar automatisch fantastisch werk aflevert, maar het kan niet anders dan inspirerend zijn om daar te spelen. Ik heb bijvoorbeeld eens een BBC-sessie gedaan in de Abbey Road Studios, en dat vond ik heel bijzonder.»

HUMO Heb je mensen lastig gevallen op zoek naar Beatles-verhalen?

Calvi «Nee, ik val niet snel mensen lastig, maar nieuwsgierig was ik zeker. En ik heb niet nagelaten om achter een aantal deuren te gaan piepen. Ik bedoel: de popmuziek zoals we ‘m nu kennen is daar geboren.»

HUMO Is er popmuziek waarvan je niet begrijpt waarom-ie zo populair is?

Calvi «Popmuziek in het algemeen eigenlijk (lacht). Nee, dat klopt niet. Met de meeste popmuziek heb ik geen affiniteit, maar van sommige artiesten begrijp ik perfect waarom ze populair zijn. Beyoncé bijvoorbeeld, haar charisma en voorkomen is… undeniable.»

HUMO Lady Gaga?

Calvi «Snap ik ook.»

HUMO Zelfs de muziek?

Calvi «De muziek is maar een heel klein aspect van wat Lady Gaga is.»

HUMO Je bent een poos gitaarlerares geweest. Heb je daarvan iets opgestoken over jezelf?

Calvi «Dat ik geen goeie gitaarlerares ben. Ik kan behoorlijk spelen, maar ik heb geen technische bagage. Ik kan niet uitleggen hoe ik het doe.»

HUMO Heb je mensen dingen moeten leren spelen die je zelf helemaal niet leuk vond?

Calvi «Ik werd betaald om de mensen de dingen aan te leren die ze graag hoorden, dus ja. Toen ik les gaf, was de groep The Darkness erg populair, dus moest ik ’s avonds thuis zwaar tegen mijn zin platen van The Darkness zitten uitvlooien. Dat was weird.»

HUMO Weet je nog waarover de allereerste songs gingen die je ooit schreef?

Calvi «Ik was zeven of acht, en ik herinner me er nog twee heel duidelijk. Eentje ging over hoe ik me voorstelde dat ik in de groep van David Bowie speelde, en de ander over hoe ik een schipbreukeling was op een onbewoond eiland.»

HUMO Mét de groep van David Bowie?

Calvi (lacht) «Dat zou perfect geweest zijn.»

undefined

' Op een onbewoond eiland met de groep van David Bowie'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234