null Beeld

Pukkelpop 2014: de backstagetapes! Onze vrouw bij St Vincent

Annie Clark aka St. Vincent en Brody Dalle zijn blijkbaar hele goeie vriendinnen. Op het middenplein van het artiestendorp, temidden de lange witte plastic sofa’s, geven de twee elkaar een stevige hug. Clark steekt zuchtend een verhaal af over bagage die niet tot in Kiewit is geraakt. ‘Je mag gerust mijn kleren lenen,’ sust Dalle.

Katia Vlerick

HUMO Er is een valies met kleren verloren gegaan?

Annie Clark «Dat is ongeveer het enige wat er wél is aangekomen. Nee, een heel pak materiaal heeft het niet tot hier gehaald. Ik maakte gewoon een grapje dat ik m’n slobberkleren nog aanheb. Dries Van Noten-slobberkleren, maar toch: slobberkleren.

»We zien wel; soms zijn de beste shows die waar je een marathon moet lopen op één been. Problemen zetten je er toe aan om wat meer te gaan freewheelen. Zo gaat er weleens iets technisch mis dat me heel erg kwaad maakt, maar blijkt die agressie bij het publiek binnen te komen als pure energie.»

HUMO Brody Dalle en jij zijn vriendinnen?

Clark «I fucking love her. En ik hou ook van Josh. Ik wou dat ik met ze op tournee kon. Ik zou zelfs hun roadie willen zijn, gewoon om te kunnen optrekken met die twee. We hebben elkaar vorig jaar leren kennen in Portland. En een maand geleden heb ik voor Brody en de Queens geopend in Baltimore. Ik kan uit ervaring zeggen dat het top down gaat: als de groep bestaat uit goeie mensen, dan zijn de crewleden ook aardige lui. De Queens hebben zo’n vriendelijke en gastvrije crew. Ik heb maar één keer voor ze kunnen openen, maar we hebben de hele nacht tequila gedronken, met heel de bende.»

HUMO Draag je nog Belgische ontwerpers behalve Dries Van Noten?

Clark «I got a Margiela thing going on and a Dries thing. Deze jas is van Margiela. En ik heb ook spullen van Ann Demeulemeester. Een donker gevoel voor humor, dat spreekt me aan in Belgische mode.»

HUMO Wat is het eerste dat er in je opkomt als ik ‘Pukkelpop’ zeg?

Clark «Negen jaar geleden speelde ik hier met The Polyphonic Spree. (raakt mijn knie aan) Sorry dat ik steeds aan je benen zit. Het middenplein toen leek in grote mate op wat je nu ziet. (wijst naar achteren) Franz Ferdinand hadden daar hun kleedkamer, ‘Take Me Out’ was een heel grote hit. The Hives waren erg big. En de kleedkamer van The Polyphonic Spree was daar (wijst voor zich). Onze percussionist - wilde man, knettergek, ik hield veel van hem - begon ineens een food fight. Nu moet je weten dat hij in highschool een erg goeie atleet was geweest. Dus als ik zeg ‘food fight’, dan bedoel ik dat hij met appelen begon te gooien alsof iedereen eraan moest. Hij mikte ze naar al die groepen aan de overkant, die veel cooler waren dan ons, Franz Ferdinand bijvoorbeeld. En hij rende hier ook heel dat middenplein af, om voor onze kleedkamer ineens plat op de grond te vallen. Het leek alsof hij z’n eigen armen probeerde te breken.

»Hij had ook tien Red Bulls in één keer achterover geslagen. Wij zijn hier toen niet kunnen vertrekken vooraleer hij een half uur lang rondjes rond onze tourbus had gerend, om hem te vermoeien. He was totally freaking out.»

HUMO Heb je wat kunnen slapen vooraleer je hier toekwam vandaag?

Clark «Niemand van ons heeft meer dan twee uur geslapen. Donderdag ben ik van de States naar Trondheim, Noorwegen gevlogen. Daar hebben we vrijdag gespeeld. En vanochtend vroeg zijn we naar hier gevlogen. Ik weet niet eens wie er nog allemaal speelt.»

HUMO Wat doet twee uur slaap met je stem?

Clark «O maar ik verzorg mijn stem zeer goed. Ik mijd zoveel mogelijk korte drank en ik rook niet. Je moet ook weten hoe je je stem moet gebruiken. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik weet mijn stem zo te gebruiken dat ze niet kapot gaat. En ik heb de gave om overal te slapen waar ik kan. Mocht jij nu even niks zeggen, ik zou me zo neerleggen.»

HUMO Toe maar, we zijn al weg.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234