null Beeld

Pukkelpop 2015: het ontdekkingsparcours

Dat er méér dan genoeg lekkers op Pukkelpop te zien zal zijn, bewijst Humo’s ongelofelijke, onmisbare en onovertroffen ontdekkingsparcours!

jb


Woensdag 19 augustus

De tijden, ze zijn aan het a-veranderen: Pukkelpop is dit jaar bijvoorbeeld voor de allereerste keer officieel een vierdaags festival. In Pukkel-termen is de woensdag traditioneel een opwarmdag, een luwe aanloop om de spieren los te gooien. Niet deze keer. Dit is Pukkelpop, aflevering 30: dan mag de boter wat dikker gesmeerd worden.


De schuld van Dewaele

undefined

null Beeld

Het zwaartepunt wordt ter hoogte van de Dance Hall verwacht, waar Radio Soulwax (foto) zijn zendmasten neerzet. De broers Dewaele sluiten af als 2ManyDJs, maar ze hebben ook de rest van de line-up samengesteld, met bijvoorbeeld: Tiga, Jacco Gardner, The 2 Bears, Hong Kong Dong en Desperate Sound System feat. – lang niet gezien – Steve Mackey & Jarvis Cocker, die twee flurken van Pulp. Wie danst op een manier die doet vermoeden dat er elk moment een grote boodschap kan worden afgeleverd, hoeft zich geen zorgen te maken: de aandacht van de zaal zal getrokken worden door vinylhoezen die ritmisch verantwoord op schermen geprojecteerd worden – het zogenaamde Under the Covers Live-project.


3 x Rock Rally-goud

Ha, en kijk: iets verderop, in de Castello, staan ook nog wat Belgen. In de vooravond, als de drank in de man is, de gesprekken losser worden en iedereen iedereen lastigvalt, is daar Tourist Lemc al. Daarna: The Hickey Underworld, The Van Jets en Novastar, drie excellente Rock Rally-winnaars op een rijtje. Zeiden we het al? Een opwarmertje kun je dit niet meer noemen.


Donderdag 20 augustus

De slimme zet

Van Flako (13.55, Castello) verscheen eerder dit jaar ‘Natureboy’: een uit jazzy melodieën, relaxte breakbeats en Zuid-Amerikaanse rituele percussie opgetrokken ode aan de zon. Hij werd door die dekselse Chokri meteen uitgekozen om de goodwill van de koperen ploert af te smeken. Goeie bal!


Debutantenbal

undefined

null Beeld

Wie zijn eerste campingkater graag met zachte hand en teergevoelige countrysoul temt, kan bij de zoetgevooisde Natalie Prass (foto) (13.50, Club) terecht. Wie nú al een kater heeft: Prass komt even verderop in deze Humo zelf aan het woord. Maar hou het stil!

undefined

null Beeld

Over naar Curtis Harding (foto) (15.15, Club): de jonge soulprins betaalde leergeld in het lokale gospelkoor van zijn parochie te Atlanta, lette vervolgens goed op als backingzanger achter de brede rug van Cee-Lo Green, en mocht van het gereputeerde Burger Records (zie goed volk als Thee Oh Sees, Black Lips en FIDLAR) één bank vooruit met de plaat ‘Soul Power’. Het type dat de Heer looft, en intussen snel zijn portefeuille probeert te rollen.

undefined

'Roots Manuva ademt méér straatwijsheid uit dan een heel seizoen van 'The Wire''


Monumentenzorg

undefined

null Beeld

En dan is het tijd to witness the fitness van Roots Manuva (foto) (18.35, Castello), een man die méér straatwijsheid uitademt dan een heel seizoen van ‘The Wire’. De 42-jarige peetvader van de grime bewees met de excellente dubbelsingle ‘Facety 2:11/Like a Drum’ dat vier jaar afwezigheid z’n superkrachten niet heeft aangetast. En beluister, nu u toch bezig bent, nog eens z’n veertien jaar oude doorbraaksingle, het nog altijd compleet mesjogge klinkende ‘Witness (1 Hope)’. Het Schotse raptrio Young Fathers is één van de spijtige afwezigen op deze Pukkelpopaffiche, maar troost u: zonder Roots Manuva hadden ze niet eens bestáán!

Pinken wij daarna een ijskoude traan weg voor The Neon Judgement (22.30, Wablief?!), die op Pukkelpop voor de voorlaatste keer hun withete anthems over de willoze massa zullen laten heen walsen. In september nog één keer de AB, daarna gooien Dirk Da Davo en TB Frank de machines in de ring. Breng luidkeels hulde.


Het onderduikadres

undefined

null Beeld

Van Machinedrum (00.35, Castello), oftewel Travis Stewart, is geweten dat hij Roots Manuva een handje toestak op diens dit najaar te verschijnen nieuwe plaat, en dat hij recentelijk ook Azealia Banks een stuk of wat beats onder de kont schoof. Hij is ook de man die u een veilig onderkomen zal bieden tijdens de sets van zowel Enter Shikari (foto) (1.00, Shelter) als Zornik (1.00, Wablief?!). Wat zeggen we dan? Dank u, Humo! Geen dank, en ga nu snel de muggen onder uw tentzeil tellen, morgen wordt een drukke dag.


Vrijdag 21 augustus

Say It Loud!

De eucharistie van de dag wordt voorgegaan door Algiers (12.35, Club), vier spirituele postpunkers uit Atlanta, Georgia, die begin juni hun titelloze debuut op het altaar van de rock-’n-roll offerden. De heren vinken zowel Jean-Paul Sartre en Pier Paolo Pasolini als Public Enemy en The Art Ensemble Of Chicago aan als invloeden, en vormen naar eigen zeggen de missing link tussen gospel en industriële punkrock. Er mag gedanst worden, maar wie zijn herexamen Socio-economische Geschiedenis van de Burgerrechtenbeweging in Amerika nog moet blokken, doet hier ook zijn voordeel mee.


Piepende jongen

Maak kennis met Isaiah (19), Solomon (21) en Dee Radke (16), drie broeders uit St. Joseph, Missouri, en samen Radkey (13.55, Marquee). Hun definitie van een goede rocksong? ‘Luid.’ Reden om niet meer naar school te gaan? ‘Niemand in de klas kende Led Zeppelin.’ Nu al een groep naar ons hart!

De 22-jarige rapper Young Thug (17.10, Dance Hall) werd door Yeezus himself vergeleken met Bob Marley, en als we de geruchtenmolen mogen geloven zou de jonge schavuit héél erg aanwezig zijn op de nieuwe Kanye-plaat, die elke seconde uit de lucht kan komen vallen. Jeffrey Lamar Williams, zoals de kerel écht heet, was eerder één van de stemmen op ‘I Know There’s Gonna Be (Good Times)’, de meest zomerse minuten op ‘In Colour’ van Jamie xx, en mensen met hooikoorts lopen ook beter met een brede boog om zijn meest recente single ‘Pacifier’ heen.


Wablief?! Mauro!

Op vrijdag, dat is bekend, schotelt Pukkelpopper van het eerste uur (hij heeft in de jaren 80 naar verluidt nog het podium helpen opzetten) Mauro ons een eigenhandig samengesteld achtgangenmenu voor. Wij zullen alvast geen seconde van het Gentse krautrockcombo The Germans (17.30, Wablief?!) missen, wier recentste worp ‘Are Animals Different?’ één langgerekte jam is langs kosmische rock, spastische dub, onberekenbare avant-garde en baldadige psychedelica. Of in de woorden van de Humo-columnist: ‘Motorik beat heavy infinity pop – Vlaamse voodoo, het bestaat!’ Er worden plaspauzes noch rookstops ingelast, u bent gewaarschuwd.

undefined

null Beeld

Die dag ook in Mauro-land: Fat White Family (20.50, Wablief?!), Zuid-Londenaars die goed op weg zijn om de Britse rock-’n-roll uit de tengels van Kasabian en co. te redden – voor enig inleidend gebral kunt u alweer in deze Humo terecht – en Goat (foto) (22.30, Wablief?!). Die laatsten in tien trefwoorden: Zweden, voodoomaskers, Korpilombolo, hekserij, black metal, ‘World Music’, kruisvaarders, psychedelische afrorock, Funkadelic, niet te missen.

undefined

'Courtney Barnett: vlijmscherpe, in sarcasme geweekte songteksten, stoere gitaarriffs, humor en charisma, en tóch tot op Studio Brussel geraakt'


Down under boven!

undefined

null Beeld

‘Nobody Really Cares if You Don’t Go to the Party’ is één van de betere songtitels op de plaat ‘Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit’ van Courtney Barnett (foto) (18.15, Club). Het is ook complete larie, want het feestje van Barnett is één van de hottest tickets op de Pukkelpopwei. Vlijmscherpe, in sarcasme geweekte songteksten, stoere gitaarriffs, humor en charisma, en tóch tot op Studio Brussel geraakt: de afwezigen hebben, alweer, ongelijk.


Die nacht en Dilemma

undefined

null Beeld

Geen Pukkelpop zonder minstens één strontvervelend dilemma, en dit is een moeilijke: of de nacht induiken met Jamie xx (foto) (00.45, Dance Hall) en zo één van de meest gerespecteerde, passionele en Dance Hall-afsluitwaardige dj’s ter wereld aanschouwen, of toch maar kiezen voor de dj-set van Acid Arab (00.45, Wablief?!), het Parijse duo – Guido Minisky en Hervé Carvalho – dat traditionele geluiden uit het Midden-Oosten met stevige techno en acid house mixt. Steel een paar veters en bind die rond uw teenslippers, want overal waar de heren met hun vliegend tapijt neerstrijken gaat de boel plat – Omar Souleyman meets Laurent Garnier. Check bij wijze van opwarming hun compilatie ‘Acid Arab Collections’. Yallah!


Zaterdag 22 augustus

Liever luid dan moe

undefined

null Beeld

Vergeet op zaterdag die douche en rep u naar Pond (foto) (12.40, Club), een afsplitsing van Tame Impala waar hun voormalige bassist en Jommekeskop Nick Allbrook de psychedelische plak zwaait. Wie in Pond duikt, zal grijsgedraaide schijven van Black Sabbath, The Kinks, Thin Lizzy, T. Rex en Wings zien zweven. Meest recente wapenfeit: ‘Man, It Feels Like Space Again’.

Volgende halte is Brutus (13.20, Shelter), noiserock, sludge, postrock, punk, shoegaze – of toch gewoon zware metalen? – van Leuvense makelij. Dé blikvanger bij Brutus is drumster en zangeres Stefanie Mannaerts, maar waagt u zich vooral niet te dicht: ook voor de dichtstbijzijnde EHBO-post is het de derde dag.

Benjamin Booker (14.05, Club), straight from Virginia Beach, Virginia, is dan weer de favoriete gitarist van Jack White. Niet slecht voor een jongen die pas vorig jaar debuteerde met een plaat bestaande uit gelijke delen furieuze garagerock en ranzige r&b, en die gezegend is met een stem die het slechtste van drie pakjes Lucky Strike per dag combineert met het beste van Otis Redding.


Opgepast: poëzie

Kate Esther Calvert was in 2013 de jongste laureaat aller tijden die de Ted Hughes Award, de meest prestigieuze Britse poëzieprijs, in ontvangst mocht nemen. Als Kate Tempest (14.35, Castello) laat ze zich evenzeer beïnvloeden door Samuel Beckett en Virginia Woolf als door Wu-Tang Clan en Kendrick Lamar. Haar langspeeldebuut ‘Everybody Down’ – half kortverhaal, half hiphop-opus – werd vorig jaar terecht genomineerd voor de Mercury Prize. Laat u maar eens goed omverlullen, u hebt het verdiend.


Wablief?! Meuris!

Het zal je maar overkomen: halverwege de festivaldag plots ongelofelijk veel zin krijgen in een smörgåsbord van obscure Italiaanse filmsoundtracks, surfrock, spaghettiwesterns en Afrikaanse of oriëntaalse grooves. Geen paniek, Stijn Meuris heeft aan u gedacht: de Limburgse wereldburger, die vandaag z’n zeg krijgt in de Wablief?!, heeft onder andere de Antwerpse supergroep Condor Gruppe (16.20, Wablief?!) besteld. Kan niet fout gaan, denken wij luidop.


Met stip getipt

Wie Howling (17.40, Castello) verwart met de Amerikaanse indierockers Howler, zou weleens een natte skinny kunnen overhouden aan dit Duits-Australische duo, zijnde danceproducer Frank Wiedemann en singer-songwriter Ry Cuming (u kent hem misschien nog van The Acid). Hun kruisbestuiving tussen gothic folk, house en techno op de plaat ‘Sacred Ground’ levert een donker, emotioneel en griezelig boeket op, dat liefhebbers van Darkside en SOHN graag in ontvangst zullen nemen. Live nog intenser dan op plaat – controleer achteraf uw ziel op blauwe plekken.


De kiezer heeft altijd gelijk

undefined

null Beeld

Strontvervelend dilemma nummer twee: Tame Impala (20.40, Marquee) versus Todd Terje & The Olsens (foto) (20.40, Castello). Psychedelica met eighties-synthesizers versus spacedisco met een liveband. Tame Impala heeft de hits (‘Feels Like We Only Go Backwards’! ‘Elephant’! ‘Let It Happen’!), Todd Terje heeft, euh, de hits (‘Inspector Norse’! ‘Strandbar’! Zijn remix van Roxy Musics ‘Love Is the Drug’!). Laten we elkaar geen Frieda noemen: Tame Impala is één van de grote publiekstrekkers op deze Pukkelpop-editie, en terecht. Maar wie zin heeft in een eigenzinnig feestje op geflipte exotica, disco en house, geserveerd met Scandinavische precisie en cool, weet waar-ie moet zijn.


Pendelend de nacht in

undefined

null Beeld

Dansen op de tonen van A-Trak (22.00, Boiler Room) of toch maar die van Four Tet (22.00, Castello)? Luisteren naar hoe de nieuwe plaat van Dez Mona (21.40, Wablief?!) zal klinken, of toch nog eens alt-J (21.35, Main Stage)? Afsluiten met nationale helden als Netsky (foto) (23.45, Main Stage) en The Magician (23.30, Boiler Room), of met Underworld (23.30, Dance Hall)? Of gewoon luisteren naar wat Meuris (23.45, Wablief?!) te vertellen heeft? Wat u ook doet: geniet, hou het een beetje deftig, wees voorzichtig met de selfiestick en hopelijk tot volgend jaar!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234