null Beeld

Punkrock op de Lokerse Feesten: het devies van Suicidal Tendencies

Op woensdag 8 augustus verandert Lokeren, het rustige stadje aan de Durme, in een kolkende woestenij. Op de punkrockdag van de Lokerse Feesten speelt namelijk één van de grondleggers van de Amerikaanse hardcorepunk ten dans. Oefen uw beste moshpitmoves en maak uw borst alvast nat voor de wervelstormen van Suicidal Tendencies. ‘Onze nieuwe gitarist is nu nog op tournee met Janet Jackson.’

Sid Meuris

'Niemand vertelt ons wat we moeten doen. Het is ónze muziek'

Suicidal Tendencies is niet alleen bekend voor zijn indrukwekkende collectie ex-bassisten – Robert Trujillo speelt nu bij Metallica en Stephen Bruner kent u als Thundercat – maar ook als de aanstoker van een nieuw genre: de skatepunk. Het naamloze debuut uit 1983 bezorgde de band uit Californië een schare fanatieke fans en leverde met ‘Institutionalized’ zelfs een hitje op MTV op. Sinds 2016 zijn ze bezig aan wat hun veertigste comeback lijkt, met fenomeen Dave Lombardo (ex-Slayer) achter de drums en frontman van het eerste uur Mike Muir aan de microfoon. Deze herfst komt er een nieuwe plaat uit, ‘Still Cyco Punk After All These Years’.

MIKE MUIR «Die plaat is er heel toevallig gekomen. Ik liet Dave mijn soloplaat uit 1996 (‘Lost My Brain (Once Again)’ als Cyco Miko, red.) horen, omdat Steve Jones van de Sex Pistols daarop meespeelt, en hij werd helemaal wild: ‘Dude, I fucking love this!’ Toen ik opperde om wat songs opnieuw op te nemen, was hij meteen mee. We hebben de plaat dus vooral voor onszelf gemaakt, maar jullie mogen meegenieten.

»Je hoort muzikanten vaak klagen: ‘Onze platen verkopen niet meer. En als één iemand ze koopt en op internet zet, kan iedereen er gratis naar luisteren.’ En dan? Toen wij begonnen, verkochten punkplaten voor geen meter. Als je er 3.000 verkocht, had je iets om over op te scheppen (lacht). Je maakt muziek omdat je dat graag doet, dus stop met janken. Mijn vader zegt: ‘Succes is iets afmaken en tevreden zijn met het resultaat’.»

HUMO Jullie spelen samen met Bad Religion en Dropkick Murphys op de punkrockdag op de Lokerse Feesten. Zijn jullie nog steeds punks?

MUIR «Wij zijn nooit echte punks geweest, wij zijn outsiders. Toen ons debuut uitkwam, schreven alle fanzines hoe slecht het was, en dat het géén punkrock was. En nu vinden ze die plaat een classic in het genre. Maar sommige mensen blijven ons raar bekijken. We hebben net op de 20ste verjaardag gespeeld van het Punk Rock Bowling-festival in Las Vegas. Het was de eerste keer dat ze ons vroegen. We kwamen er een dag eerder aan en liepen wat rond tussen die punkers. Het leek alsof Mozes de Rode Zee deed splijten: iedereen ging uit de weg (lacht). Maar nadat ze ons hadden zien spelen, verkochten we meer merchandise dan eender welke andere band. Op de laatste dag zag je werkelijk overál het Suicidal-logo.

»Zo gaat het vaak: mensen zien een foto van ons en denken dat onze muziek niks voor hen is, tot ze eens luisteren. Toen onze eerste plaat net uit was, kwam iemand van een wat grotere punkband me goede raad geven. Hij zei: ‘Ik vind jullie heel goed, maar met die looks van jullie wordt het helemaal niks.’ Ik keek hem aan, met zijn eyeliner en leren jekker, en zei: ‘Als ik een uniform aan moet, kan ik net zo goed een maatpak en een das dragen.’ (lacht) Ik ben een product van mijn omgeving: wij droegen loszittende kleding, omdat we skaters en surfers waren. En we maakten zelf T-shirts met ons logo erop. Telkens als we zo op een podium stapten, maakten we een statement. Niemand vertelt ons wat we moeten doen. Het is ónze muziek, onze plaat, onze energie, onze overtuiging, onze toewijding.»

HUMO Klopt het dat jij Sex Pistols-zanger John Lydon, aka Johnny Rotten, niet wilde ontmoeten, omdat jullie fans zijn huis in Venice Beach onophoudelijk met jullie logo bekladden?

MUIR «Ja en neen. Mijn devies is sowieso: ‘Never meet your heroes.’ Maar onze fans hebben inderdaad heel lang zijn huis gevandaliseerd, dat vonden ze blijkbaar grappig (lacht). Ik vind John Lydon absoluut briljant. Jammer dat een hoop mensen zijn boodschap niet begrepen. Hij was hilarisch en brutaal, maar probeerde mensen wel te laten nadenken en hen te tonen dat het ook anders kon. Zijn tweede band, Public Image Ltd, is al even geniaal. Ik kocht hun eerste plaat omdat ik ‘Public Image’ een fijn liedje vond. Maar bij ‘Metal Box’ (uit 1979, red.) dacht ik: ‘What is this shit?’ Ik begreep er niks van. Toen ik het aan mijn vrienden liet horen, riepen ze dat ik die rommel moest afzetten. ‘Wacht even,’ dacht ik, ‘misschien zit hier wel iets in.’ (lacht)»

undefined

null Beeld

undefined


Goede raad

HUMO Naar het schijnt ga jij nooit stemmen?

MUIR «Waarom zou ik? Met ons kiessysteem verandert er toch niks. Ik vind het beledigend als iemand verkozen wil worden en zegt dat hij mijn leven beter gaat maken. Fuck you, jij wil gewoon de baas spelen. Mijn vader, die wél gaat stemmen, zegt dat je met alles wat je doet in je leven een stem uitbrengt. Met alles wat je koopt, met elke beslissing die je neemt. Ik geloof dus niet dat een politicus meer invloed heeft op mijn leven dan ikzelf. En als hij toch meer invloed probeert te krijgen, ga ik roepen en tieren en er alles aan doen om hem een toontje lager te laten zingen.»

HUMO Over Donald Trump...

MUIR (onderbreekt) «Toen onze plaat ‘World Gone Mad’ uitkwam in 2016, keek ik er niet naar uit om interviews te geven, omdat ik wist dat men het vooral over hem zou willen hebben. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze zich moeten verontschuldigen tegenover niet-Amerikanen. Ik verontschuldig me voor niks. Ik heb me ook nooit verantwoordelijk gevoeld voor Ronald Reagan (lacht).

»In Zuid-Amerika zeggen ze héél graag ‘Trump this, Trump that...’ Dan zeg ik: ‘Oké, alles wat je zegt over hem klopt, maar jullie eigen regeringen zijn verschrikkelijk corrupt en jullie politici zijn blij dat hij er is om de aandacht af te leiden.’ Het is gemakkelijker om te zeggen dat alles naar de kloten is, dan om er iets aan te doen. Mijn vader zegt altijd: ‘Je kunt leven alsof het je laatste dag is, maar morgen komt de zon toch weer op.’ Daarom leef ik alsof er morgen wél een nieuwe dag komt. Ik wil in mezelf geloven en goed doen voor anderen. Maar ik heb eigenlijk niks met politiek. Toen punk begon, hadden we een hekel aan rechts én links. Omdat iedereen probeerde om ons in de pas te laten lopen. Ik zal nooit iemand blindelings volgen.»

HUMO Je hebt het nu al drie keer over je vader en zijn goede raad gehad.

MUIR «Ik heb als tiener vaak ruzie gemaakt met hem, maar mijn vrienden zeiden altijd dat ze hem graag als hun vader hadden gehad. ‘Met een vader als die van jou was ik nooit in de gevangenis beland.’ Ik weet niet wat er met mij gebeurd zou zijn zonder hem en zijn mentale kracht.»

HUMO Mag ik dan aannemen dat ‘Institutionalized’, jullie perfecte verklanking van tienerfrustratie, niet autobiografisch is?

MUIR «Nee, die song gaat over ouders die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen, iets wat nogal wat van mijn vrienden overkwam. Hun ouders keken meer dan tien jaar lang niet haar hen om, en plots was er een probleem: drugs! Ze werden naar bootcamps gestuurd om ze te heropvoeden. Daar werd zelfs reclame voor gemaakt op televisie: ‘Wordt uw kind kwaad als de dingen niet gaan zoals hij wil?’ Yeah, that’s called being normal. Zo zijn tieners nu eenmaal.

»Door de jaren heen hebben heel veel mensen me verteld hoeveel ‘Institutionalized’ voor hen betekent. Ze laten hun eigen tieners er ook naar luisteren om hen te tonen dat zij zich even gefrustreerd voelden toen ze jong waren. We hebben de song een tijd niet gespeeld, maar nu zien we hoe ouders en hun kinderen de tekst samen meebrullen. Het is een bonding experience geworden. Daar ben ik heel erg trots op.»

HUMO Tot slot: net voor jullie op tournee vertrokken, stapte gitarist Jeff Pogan uit de band. Strategisch een vervelende zet, veronderstel ik?

MUIR «Niet ideaal, maar zijn vertrek was geen verrassing. Wanneer we België aandoen, komt onze vriend Tim Stewart meespelen, van Infectious Grooves (Muirs funky zijproject met Trujillo, red.). Hij is nu op tournee met Janet Jackson. How’s that for punk rock? (lacht)»

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

‘Still Cyco Punk After All These Years’ verschijnt op 7 september.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234