null Beeld

Puur persoonlijk: Alice Bumba

'Puur persoonlijk', de portrettenreeks op Canvas, doet vanavond het verhaal van Alice Bumba, een meisje uit Angola dat op haar veertiende helemaal alleen en zonder papieren in België strandde en onderdak vond bij een pleeggezin in de Kempen.

Annemie Bulté

Als ze wordt verkozen tot Miss Angola Benelux en mag meedoen aan de missverkiezing in haar geboorteland, reist ze voor de eerste keer terug naar haar familie daar. Ze wordt vergezeld door journaliste Sarah De Bisschop, die ook de veelbesproken 'Puur persoonlijk'-documentaire 'Een jaar in het spoor van Guy Verhofstadt' maakte.

SARAH DE BISSCHOP «We hebben de reportage 'Mijn vaders, mijn moeders en ik' genoemd. 't Is een heel persoonlijk verhaal, dat van Alice, maar het gaat ook over de drama's die zich afspelen als mensen hun heil zoeken aan de andere kant van de wereld maar daar helemaal niet gelukkiger door worden.»

HUMO Hoe is Alice in België terechtgekomen?

DE BISSCHOP «Haar ouders waren op bezoek bij familie in Portugal, om een oplossing te zoeken voor haar gehandicapte broertje. Die familie heeft hen toen overtuigd: 'Laat jullie kinderen toch in Europa, ze zullen hier een veel betere toekomst hebben. Gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg...' De papa van Alice heeft toen zeer impulsief, en zonder er met zijn kinderen over te praten, beslist om haar en haar twee oudere broers op de Europabus naar België te zetten. 't Is nogal een autoritaire man: hij deed het met de beste bedoelingen, maar hij stelde zich er verder geen vragen bij.

»In België werd de kinderen natuurlijk direct gevraagd naar hun papieren. Daarna vlogen ze naar het asielcentrum. De twee jongens zijn achteraf naar Schotland gevlucht, maar Alice was pas veertien: zij bleef moederziel alleen achter in het centrum. Na een jaar leerde ze er een lerares Nederlands kennen, Mimi, die sympathie voor haar opvatte. Zij en haar man hebben haar dan in huis genomen als een soort pleegdochter.»

HUMO Wat een idee om je tienerdochter naar de andere kant van de wereld te sturen!

DE BISSCHOP «Ik heb zelf twee kinderen, en ik heb me dat ook afgevraagd: hoe erg moet je in de shit zitten om je kind zomaar weg te sturen? Tot mijn verbazing bleken die mensen het nog niet eens zo slecht te hebben: ze waren zeker niet rijk, maar ze behoorden toch tot de lagere middenklasse. De vader van Alice had zelfs net een huis gebouwd: in onze ogen een armoedig lemen geval, maar naar Angolese normen een villa. Dat vond ik choquerend. Haar ouders hadden trouwens ook niet door hoe ongelukkig hun kinderen hier waren. Nu heeft Alice dat wel verteld, en haar mama is er kapot van.

»Toen ze terug in België was, zijn er spanningen ontstaan tussen haar en de pleegouders. Ze is echt verscheurd tussen twee families, tussen twee landen, tussen twee levens. In de laatste scène stort ze in na een zwaar conflict met haar pleegouders en huilt ze: 'Als ik ooit kinderen heb, stuur ik ze nooit naar de andere kant van de wereld. Dat doe je niet!' En zo zie ik het ook.»

Verhofstadt

HUMO Nog even terugkomen op je documentaire over Verhofstadt. Wetstraatjournalisten vonden dat ze weinig te zien kregen van de échte premier, die normaal veel kolerieker staat te roepen en te tieren.

DE BISSCHOP «Mij werd verweten dat ik naïef was geweest, maar dat vond ik net van die reacties. Denken dat je zo'n man kan filmen op zijn allerslechtste momenten: dat is pas naïef. Ik heb, denk ik, voldoende in de film gestopt dat Verhofstadt een beeld van zichzelf probeert op te hangen: dat kan de kijker er wel uit afleiden. Het gebeurt nooit dat mensen een camera voor honderd procent vergeten, en zeker Verhofstadt niet, met al zijn media-ervaring. Het enige dat ik als documentairemaker kon doen, was dat te tonen.

»Ik denk toch dat ik iets levensechts heb gegrepen. Toen de mensen uit zijn entourage de film uiteindelijk zagen, waren ze enorm geschrokken. Er waren trouwens ook heel wat Wetstraatjournalisten die wél enthousiast reageerden. Echt nieuw was de film voor hen niet, maar ze hebben wel dingen achter de schermen gezien waarvan ze alleen maar een vermoeden hadden. Het gespin bijvoorbeeld, het afspreken van strategieën.

»Een journalist van De Standaard beweerde dat ik me had laten rollen door Open VLD. Maar bij Open VLD zien ze dat niet zo hoor, ik denk zelfs dat er daar conflicten over zijn geweest. Ik heb in ieder geval geen énkele reactie vanuit die hoek gekregen. Er is ook niemand van de CD&V die wil reageren. Ze zeggen in elk interview: 'Ik heb de film nog niet gezien' - compleet ongeloofwaardig. Dat amuseert me wel.»

HUMO Wat vond Verhofstadt er zelf van?

DE BISSCHOP «Geloof het of niet, maar hij zegt ook dat hij 'm nog altijd niet gezien heeft. Zijn woordvoerder sms'te mij: 'Hij bekijkt nooit iets van zichzelf.' Ik dacht: yeah right. Ik heb nu een dvd'tje naar zijn vakantieadres in Umbrië gestuurd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234