null Beeld

Qué? Verkocht Karel De Gucht net op tijd zijn Fortisaandelen?

'Gelieve te noteren dat er vreemde transacties gebeurd zijn in het Fortiskantoor te Berlare door een zekere Karel De Gucht onze minister van Buitenlandse Zaken en echtgenote Mireille Schreurs.'

Dat is de aanhef van een formele, anonieme klacht die eind vorige week werd ingediend bij de CBFA, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Die overheidsinstantie houdt toezicht op financiële instellingen en onderzoekt verdachte transacties, zoals handel met voorkennis. Humo kreeg een kopie van de klacht in handen.

De klachtenbrief is zo gedetailleerd dat de informatie afkomstig lijkt van een insider van de hoofdzetel van Fortis in Brussel. 'Op 3 oktober rond het middaguur heeft Mevrouw Schreurs (echtgenote van Karel) gans haar pakket Fortisaandelen verkocht en dit zonder limiet!! (boekwaarde 20 euro per stuk, een totaal van 500.000 euro boekwaarde opties en aandelen),' aldus de briefschrijver. 'Zonder limiet' betekent dat je je aandelen verkoopt vóór de eerstvolgende notering, tegen de koers die onmiddellijk na het plaatsen van je verkooporder genoteerd wordt. Maar aangezien de koers in die paar minuten tijd kan kelderen, neem je een behoorlijk risico. Eigenlijk doe je je aandelen blind van de hand, tegen om het even welke prijs. Het fenomeen doet zich dan ook vooral voor als er paniek uitbreekt rond een aandeel of een bedrijf en mensen zo vlug mogelijk van hun aandelen af willen. Met 'boekwaarde' wordt de oorspronkelijke aankoopprijs van de aandelen bedoeld - in dit geval het toch niet misse sommetje van 500.000 euro.

In de klachtenbrief wordt verder aangestipt dat er op het moment van de transactie in de pers en op het internet 'geen noemenswaardige artikelen' circuleerden 'die wezen op negatief nieuws over Fortis'. Het was toen net een week geleden dat Fortis gedeeltelijk was genationaliseerd door de Belgische, de Luxemburgse en de Nederlandse regering. De bank-verzekeraar leek daardoor in iets rustiger vaarwater beland. Die vrijdagmiddag 3 oktober werden er binnen de regering geheime onderhandelingen gevoerd over de verkoop van alle Nederlandse onderdelen van Fortis, maar daar wist het brede publiek niets van.

De klager schrijft daarover: 'Maar na sluitingstijd (van de beurs, red.) die dag is de ontmanteling bekendgemaakt door de regering. Dus Karel De Gucht moet zeker op de hoogte geweest zijn. Dus heeft zij (mevrouw Schreurs, red.) haar aandelen kunnen verkopen aan ongeveer 5 euro i.p.v. 1 euro, een groot verschil zou ik zeggen.' Die vrijdag na beurstijd deelden premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders op een persconferentie officieel mee dat de Belgische regering de Nederlandse onderdelen van Fortis voor 16,8 miljard euro verkocht aan de Nederlandse regering. De handel in het aandeel werd daarop door de CBFA geschorst. De slotkoers op die derde oktober bedroeg 5,42 euro. Het aandeel zou geschorst blijven tot dinsdagochtend 14 oktober. In de dagen daarna kelderde de koers tot nauwelijks enkele eurocenten. De huidige koers schommelt rond de 0,88 euro. Wie dus net vóór de schorsing zijn aandelen heeft verkocht voor 5 euro, heeft in elk geval de schade flink kunnen beperken.

Maar 'het wordt nog interessanter,' zo gaat de brief verder. 'Vrienden van Karel De Gucht zijn ook in actie getreden die middag in het kantoor Fortis van Berlare. De eerste vriend is R.V. (...) Die R.V. heeft dus ook die bewuste dag een pakket aandelen Fortis verkocht kort na de transactie van Mireille Schreurs (ongeveer 25.000 euro boekwaarde). Van R.V. naar J.S. (...) is een kleine stap... namelijk J.S. is getrouwd of samenwonend met de dochter van R.V. (...). Die dag heeft dus ook J.S. een groot pakket aandelen verkocht en dat allemaal zonder limiet!!! (boekwaarde van ongeveer 250.000 euro).'

Er is blijkbaar nog een derde persoon, een vrouw, die rond hetzelfde tijdstip haar Fortisaandelen zonder limiet heeft verkocht: 'een zekere V. (...) (ongeveer 25.000 euro boekwaarde). (...) Dus in totaal is er voor ongeveer aan 800.000 euro boekwaarde aandelen Fortis verkocht zonder limiet. (...) Een simpele loketbediende heeft die transactie uitgevoerd, dit was gewoon paniek,' aldus de briefschrijver. Die beklemtoont ook dat alle verkopers 'heel close zijn met de familie De Gucht'.

Opmerkelijk: in de brief staan alle namen van vrienden en familieleden van De Gucht en de namen van personeelsleden van Fortis voluit geschreven. De briefschrijver suggereert ook dat de kantoordirecteur bijzonder verveeld zit met de situatie: 'Het personeel is opgedragen om te zwijgen over deze transacties.'

undefined

Óók een uitweg uit de crisis

Directe aanleiding voor de gedetailleerde klacht blijkt het artikel '7 uitwegen uit de crisis', dat twee weken geleden in Humo verscheen. 'Ik heb ook de Humo gekocht, heel interessant zou ik zeggen, hij (Karel De Gucht, red.) ontkent de verkoop,' staat in de brief.

In Humo werd minister De Gucht twee weken geleden geconfronteerd met informatie uit een vertrouwelijke bron van de redactie: hij zou op 3 oktober een groot pakket Fortisaandelen hebben gedumpt. De Gucht ontkende dat toen en zei dat hij die aandelen nog steeds in zijn bezit had. Hij verwees ook naar de wilde verhalen die op het internet circuleerden - op de website van een populaire Vlaamse krant waren er allerlei schimpscheuten opgedoken over handel met voorkennis door ministers.

Na het artikel in Humo heeft de CBFA een onderzoek gestart naar de verkoop van aandelen door minister De Gucht. Op naam van de minister zelf zou niets gevonden zijn, maar dat is niet onlogisch: hij heeft zelf geen (telefonische) verkooporders doorgegeven.

Naar verluidt is het auditoraat van de CBFA op basis van de klachtenbrief gestart met een tweede, veel ruimer onderzoek naar 'marktmisbruik'. Marktmisbruik en handel met voorkennis zijn doorgaans erg moeilijk te bewijzen, maar er is misschien toch een aanknopingspunt. Wanneer aandelen of opties op aandelen via een bankkantoor zoals dat in Berlare worden verhandeld, houdt het kantoor daar gegevens van bij. Telefonische orders worden bijvoorbeeld getapet, of de bankdirecteur vraagt een schriftelijke bevestiging via fax of mail. Het kantoor moet bovendien altijd 'clearance' vragen aan het hoofdkantoor in Brussel. Fortis registreert die verrichtingen en houdt alle gegevens bij in de zogenaamde backoffi ce op het hoofdkantoor. De onderzoekers van de CBFA hebben de bevoegdheid om alle gegevens van de backoffi ce te controleren. De CBFA weigerde vorige week elke commentaar.

undefined

De Gucht: Dit is pure laster

Karel De Gucht bevond zich vorige week vrijdag in Kigali en reageerde van daaruit bijzonder furieus op de anonieme klacht bij de CBFA die hij pure laster vindt. Kort samengevat komt zijn reactie hier op neer.

Eén: 'Ik heb géén aandelen van Fortis verkocht, zoals ik trouwens vorige week al klaar en duidelijk heb verklaard'.

Twee: 'Het bedrijf waar ik als privépersoon in participeer heeft evenmin aandelen van Fortis verkocht'.

Drie: 'Een familielid van ons heeft blijkbaar wel aandelen verkocht, maar daar wist ik uiteraard op dat moment niets van'.

Vier: 'Mijn vrouw en haar broer beheren samen een pakket Fortis aandelen dat eigendom is van hun moeder. Daarvan zijn er inderdaad aandelen verkocht, maar ook met die beslissing heb ik niets te maken.'

Vijf: 'De andere namen die in de anonieme klacht worden vernoemd zijn geen vrienden en met hun eventuele transacties heb ik evenmin iets te maken. Iedereen die in Berlare en omstreken woont kan heel makkelijk als een zogenaamde kennis van De Gucht worden omschreven. Dat slaat nergens op'.

Zes: 'Ik vind het ongehoord dat ik door journalisten word lastiggevallen met allerlei fantastische beweringen van een anonieme bron en dat ik bovendien gedwongen word om vragen te beantwoorden alsof ik voor een onderzoeksrechter moet verschijnen. Beseft u wel wat u aanricht?'.

Jan Lippens

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234