null Beeld

Quiz: Blokken: 21ste seizoen

‘Waar staan, volgens het bekende spreekwoord, de beste stuurlui?’ Met die vraag – toegegeven, niet bepaald van Einstein-niveau – trapte Ben Crabbé twintig jaar geleden de eerste aflevering van ‘Blokken’ af.

Hanne Van Tendeloo

In de eerste week van september wordt die verjaardag plechtig gevierd met vijf bijzondere (en nog geheime) duels. Kris ­Soret, sinds dag één voorzitter van de jury van ‘Blokken’, wil voor ons de voorbije twintig jaar weleens samenvatten in cijfers.

Kris Soret «In die twintig jaar heeft Ben al meer dan 150.000 vragen gesteld, zijn er 5.624 kandidaten de revue gepasseerd en hebben we ongeveer 250.000 blokjes zien vallen. Ja, het begint stilaan te tellen.»

HUMO Het decor heeft het eenentwintigste seizoen niet gehaald. Geen ramp, want naar verluidt werden sommige kijkers er zeeziek van.

Soret «Dat was enkel bij de eerste uitzendingen in dat decor, hoor. Sommigen kregen hoofdpijn van de bewegende beelden op de monitors of begonnen dubbel te zien. Maar op de set hadden we daar geen last van. Over het nieuwe decor mag ik nog niks kwijt. Het is helemaal anders en erg mooi, laten we het daarop houden. We hebben ook nieuwe jingles en animatie tussen de rondes, maar verder is alles bij het oude, beproefde recept gebleven.»

HUMO Heb je soms heimwee naar de beginjaren?

Soret «Heimwee niet, nee. Maar die pioniersperiode was natuurlijk wel leuk. Nu zijn we veel meer geroutineerd. We maken als het ware geen fouten meer. Omdat er voor de twintigste verjaardag ook een boek wordt uitgegeven, zijn we onze vroegste vragen nog eens gaan opzoeken. Bleek dat we toen toch een aantal dingen hebben laten passeren die nu het scherm nooit zouden halen. Let wel: echt fout kun je die antwoorden niet noemen. Alleen zijn de dingen, met de komst van het internet, veel genuanceerder geworden. Zo zullen we vandaag zelden naar uitvinders vragen, simpelweg omdat er nagenoeg over alle uitvindingen discussie bestaat. De man die de geschiedenisboeken heeft gehaald met z’n uitvinding, had niet zelden het idee van een ander gepikt.

»Voor alle duidelijkheid: ik maak zelf geen vragen. Daar hebben we een handvol freelancers voor. Samensteller René Bijnens en ik kijken de vragen na; we herformuleren ze, voegen er af en toe een knipoog aan toe. Nu hebben we een grote onlinedatabase met vragen, maar vroeger werden die vragen door de makers naar de redactie gestuurd via de post. Op diskettes. Ken je die nog? Ik stuurde die dan terug naar de maker, samen met mijn opmerkingen. Na herziening gingen die floppydisks dan weer naar de samensteller van de quiz. Enfin, De Post heeft in die jaren veel verdiend aan ‘Blokken’ (lacht).»

HUMO Is het publiek in al die jaren veranderd?

Soret «Niet echt. Iedereen is nog altijd even enthousiast. Het enige verschil is dat de mensen twintig jaar geleden ontzettend veel ontzag hadden voor het medium televisie. Nu voelen ze zich op hun gemak op de tribunes, waardoor ze het antwoord weleens durven uit te roepen. Als Ben zegt: ‘Zoals het klokje thuis tikt, tikt het…’, antwoordt er gegarandeerd iemand te luid: ‘Nergens!’ Maar erg is dat niet. Dan leggen we de opnames even stil en stellen we een andere vraag.»

HUMO Krijgt u vaak fanmail?

Soret «Af en toe krijg ik een mail van kijkers die denken dat ze een fout hebben gehoord. Meestal hebben ze gewoon de vraag niet goed begrepen. Sowieso krijgen ze steevast een vriendelijk antwoord terug. Heel uitzonderlijk krijg ik een bericht van mensen die zich afvragen hoe ik die ‘verwijten’ van Ben kan blijven ondergaan. Zij hebben niet door dat dat gekibbel tussen ons een spelletje is, dat het deel van de show is geworden. Ook hen stuur ik een vriendelijk mailtje terug. Mensen die vragen: ‘Waarom zien we je nooit?’, antwoord ik simpelweg: ‘Kom naar de opnames!’ (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234