null Beeld

Quiz: Blokken

Om de feestweek naar aanleiding van twintig jaar ‘Blokken’ stijlvol af te sluiten, staat er vandaag een clash of the titans op het menu: de ongenaakbare Saar Bossuyt uit Kortrijk neemt het op tegen de niet minder ontzagwekkende Bart De Coster uit Sint-Katelijne-Waver.

Die laatste was sinds 2009 de onbetwiste recordhouder van ‘Blokken’, tot Bossuyt zijn record vorig jaar out of the blue verbrak: tíén finales wist de 23-jarige doctoraatsstudente op haar naam te schrijven, eentje meer dan De Coster vier jaar eerder. Wij hadden een gebroken man verwacht, tot op het bot vernederd en in zijn eer gekrenkt, maar nee hoor: Bart De Coster is in uitstekenden doen, dank u vriendelijk, en hij gunt Saar Bossuyt haar record van harte. Jammer!

Bart De Coster «’t Is niet zo dat ik al die tijd in angst heb geleefd dat iemand mijn record ging verbreken, hè – eigenlijk had ik zelfs verwacht dat het sneller zou gebeuren. Ik heb het trouwens moeten vernemen van een maat, want zelf had ik het niet op tv gezien: ik werk aan boord van schepen, waardoor ik telkens vier weken in het buitenland zit.»

HUMO Waarom had je je destijds voor ‘Blokken’ ingeschreven? Het geld? De eeuwige roem?

De Coster «Nee, voor geen van beide. Eeuwige roem zul je echt niet vergaren door aan ‘Blokken’ deel te nemen, zelfs niet als recordhouder: heel af en toe word je eens herkend op straat, maar daar blijft het bij. En voor het geld hoef je het al evenmin te doen: heel grote bedragen vallen er normaal gezien niet te winnen. Oké, uiteindelijk heb ik er wel degelijk een mooie som mee opgestreken, maar dat had ik nooit verwacht.»

HUMO 9.250 euro, plus een flatscreen-tv. En niet te vergeten: het felbegeerde ‘Blokken’-quizboek.

De Coster «Klopt.»

HUMO Wat heb je met het geld gedaan?

De Coster «Ik rijd er nu in (lacht). Ik had zeven keer gewonnen toen ik heel toevallig voorbij het huis van mijn neef kwam gereden, en op de oprit een tweedehands Audi Break te koop zag staan, van een vriend van hem. Met het geld dat ik tot dan toe verdiend had, heb ik ’m direct gekocht.»

HUMO Mooi. Maar nu weet ik nog altijd niet waarom je destijds aan ‘Blokken’ wilde meedoen.

De Coster «Ik wilde het gewoon eens meemaken. En ik moet zeggen: het was een plezierige ervaring. Mentaal was het wel niet te onderschatten: ik moest vijf opnames op een dag doen – twee in de voormiddag en drie in de namiddag – dus aan het einde van de dag was ik helemaal kapot. Dat was nu gelukkig niet het geval: ik moest enkel tegen Saar spelen, en daarna mocht ik al naar huis.»

HUMO Was je er fel op gebrand om haar terug te pakken?

De Coster «Bwa, dat viel wel mee. En ik denk dat ook Saar het wel wist te relativeren. Wij hebben onszelf al bewezen door zo veel afleveringen te winnen, hè. Maar ook dat is relatief. Ik heb altijd tegen vrienden en familie gezegd: ‘Je hebt drie zaken nodig om zo ver te raken: je moet veel weten, je moet rap zijn met afdrukken en je moet geluk hebben.’ Als je geen geluk hebt, raak je zo ver niet, daar ben ik me terdege van bewust.»

HUMO Had je de avond voordien toch nog even gestudeerd, gewoon voor de zekerheid?

De Coster «O nee, absoluut niet. De avond vóór de opname speelde mijn ploeg KV Mechelen tegen Club Brugge, dus ik ben schor van het roepen en zingen naar de VRT gereden. Voor mij was die wedstrijd veel belangrijker dan de wedstrijd tegen Saar, dat kan ik je verzekeren. En met 3-1 gewonnen, hè?»

HUMO Kakker.

De Coster «Ge moogt gerust zijn.»


Bekijk hoe Saar Bossuyt het vier jaar oude record van Blokken verbreekt:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234