null Beeld

Quiz: De allesweter

Vandaag voor het eerst sinds máánden weer op het scherm: Frieda Van Wijck – 65, maar door onze bril eeuwig 40. In ‘De allesweter’, de allereerste volbloedquiz van Lieven Scheire, mag ze vanavond voor leugendetector spelen. Een verheven functie, ongetwijfeld, maar wat houdt ze in, Frieda?

vvp

'Die BV's staan al jaren voor de camera: niet te vertrouwen!'

Frieda Van Wijck «Ter herinnering: in ‘De allesweter’ spelen vier BV’s tegen elkaar. Ze moeten antwoorden geven op vragen, maar één van hen krijgt de juiste antwoorden ingefluisterd. Ik, de leugendetector, moet zien te achterhalen wie de valsspeler is, terwijl die net moet proberen om te winnen zonder ontmaskerd te worden.»

HUMO Kun je je op de één of andere manier voorbereiden op die taak?

Van Wijck «Nee, eigenlijk niet: je gaat een beetje uit van je eigen intuïtie en mensenkennis, hè? Maar het is een feit dat je vier mediamensen voorgeschoteld krijgt die de boel heel goed kunnen belazeren. Er zijn er die de antwoorden kennen, maar zich van de domme houden; er zijn er die gewoon veel weten over onverwachte onderwerpen; en er is er altijd ééntje die vragen kan beantwoorden zonder er echt iets van af te weten. Ik vond het alvast heel moeilijk.»

HUMO De uitdaging lijkt me om een onderscheid te kunnen maken tussen intrinsieke onnozelheid en ingefluisterde sabotage.

Van Wijck «Dat is inderdaad zo. Ik dacht eerst: je merkt het wel. Maar die mensen staan al jaren voor de camera: die zijn niet te vertrouwen. Veel te gehaaid, die BV’s.»

HUMO Welke vier stuks hebben ze voor jou opgerakeld?

Van Wijck «Siska Schoeters, Vincent Byloo, Olga Leyers en Maaike Cafmeyer, een heel, heel, héél goede actrice die mij er iedere ronde flink in geluisd heeft.»

HUMO Waren het verder goede quizzers?

Van Wijck «Goh, dat is toch relatief, hè. Krijg je toevallig niks over jouw interessegebieden, dan ben je plots geen goede quizzer. Maar echte allesweters, van die lui met zelfgebreide debardeurkes, zaten er niet tussen.»

HUMO Corrigeer mij als ik het fout heb, maar het is al een hele tijd geleden dat je met een eigen programma op het scherm kwam.

Van Wijck «Dat is waar. Ach ja, op een gegeven moment houdt het op, hè. Er staat niet meteen iets op stapel.»

HUMO Is dat niet jammer?

Van Wijck «Of dat me droef stemt? (lacht) Maar nee, ik ben 65. Ik ben met pensioen, hè!»

HUMO Echt waar?

Van Wijck «Jaja, wist je dat niet? Ik heb dat ook niet aangekondigd of zo, dat klopt. Maar op je 65ste mag je er toch stilaan een eind aan breien. Af en toe zal ik hier en daar nog wel verschijnen, maar ik zie niet goed in waar er in deze tijden van crisis nog plaats voor mij zou zijn.»

HUMO Het lijkt mij dat ze iemand met jouw staat van dienst bij de VRT toch nog zouden kunnen gebruiken.

Van Wijck «Ja, ik zou zeggen: ga jij ginder eens wat overleggen en weet het mij te zeggen (lacht).»


Bekijk hier een fragment

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234