null Beeld

Quiz: De allesweter

De details besparen we u – u verneemt ze vanavond ongetwijfeld van presentator Lieven Scheire – maar in de nieuwste Eén-quiz ‘De allesweter’ komt het erop neer dat één van de vier bekende kandidaten de antwoorden op alle vragen krijgt ingefluisterd, en dat de overige kandidaten én het studiopubliek hem/haar moeten zien te ontmaskeren voordat hij/zij het spel wint. In onze huiskamer is de spanning nu al te snijden: toch merkwaardig dat Lieven aanvankelijk nogal argwanend reageerde toen deze klus hem werd aangeboden.

Noud Jansen

'Lieven Scheire: 'De grote charme van 'De allesweter' is dat de kandidaten elkaar constant zitten te beschuldigen en zwart te maken.'

Lieven Scheire «In het begin dacht ik: ‘Pff, nóg maar eens een quiz met bekende Vlamingen.’ Da’s zo’n beetje een running gag onder tv-makers: als je een programma aan het uitdenken bent, maar de brainstorm vlot niet, dan is er altijd wel iemand die bij wijze van grap zegt: ‘Foert, laten we gewoon een quiz met BV’s doen.’

»Maar de bedenkers van het programma, Stijn Hendrickx en Bart Peeters – de redacteur, niet de presentator – hebben wegens diezelfde bezorgdheid een paar cafétesten gedaan met onbekende Vlamingen. En daar bleek al snel uit dat het voor dit format praktisch een vereiste is om met bekende mensen te werken. Als kijker zit je namelijk constant te denken: ‘Wie geeft hier een antwoord over iets waar hij normaal gezien niets vanaf weet? Wie zou de allesweter zijn?’ Maar als ene Franky uit Zwevezele opeens feilloos de derde president van Amerika weet te noemen, dan heb je er geen idee van of die man misschien een specifieke interesse heeft in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek – je ként die Franky uit Zwevezele niet. Terwijl: als Showbizz Bart hetzelfde doet, dan denk je automatisch: ‘Het kán niet dat Showbizz Bart uit zichzelf weet wie de derde president van Amerika was. Hij is de allesweter!’

»Daar komt nog eens bij dat de grote charme van ‘De allesweter’ is dat de kandidaten elkaar constant zitten te beschuldigen en zwart te maken, een beetje zoals in dat kaartspel dat een paar jaar geleden bij Humo zat, ‘Weerwolven’. Zoiets gaat moeilijk met onbekende kandidaten, die – wie weet – nog nooit in een tv-studio geweest zijn: die mensen zijn daar in de regel te nerveus voor. Maar bij bekende Vlamingen, en al zeker als ze elkaar een beetje kennen, gebeurt dat dus wel: ‘Gij zijt den allesweter!’‘Nee, gíj zijt den allesweter!’ De beschuldigingen vliegen over en weer, wat het een tamelijk vrolijk schouwspel maakt.»

HUMO Jouw corebusiness is al sinds het begin van je carrière humor en wetenschap, en de combinatie van die twee. Zeg het me als ik me vergis, maar ‘De allesweter’ lijkt me met geen van beide veel te maken te hebben.

Scheire «Nee, dat klopt wel grotendeels. Maar ik beschouw dit dan ook als een zijstap: het is de bedoeling om hierna een tweede seizoen van ‘De schuur van Scheire’ te maken. Da’s trouwens nog een reden waarom ik nu ‘De allesweter’ presenteer: het laat me toe om wat meer tijd te nemen voor dat tweede seizoen van ‘De schuur’. Want het eerste seizoen hebben we wegens budgettaire redenen in zeven haasten moeten afwerken – zo gaat dat tegenwoordig in televisieland – en ook al zaten er heel toffe dingen in, we hadden toch het gevoel dat de vorm nog niet helemaal juist zat. Dat zal ons zeker geen tweede keer overkomen.»

HUMO Slotvraagje: wie was de derde president van Amerika?

Scheire «Ik heb geen flauw idee. Washington was één van de eersten, denk ik, maar veel verder kom ik niet.»

HUMO ’t Was Thomas Jefferson.

Scheire (beteuterd) «Kijk, ik ben duidelijk niet de allesweter vandaag.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234