null Beeld

Quiz: De Canvascrack

Een mens zou er bijgelovig van worden: Herman Van Molle moet verstek laten gaan voor het dertiende seizoen van ‘De Canvascrack’.

De dokters verklaarden de presentator niet fit genoeg voor de opnamemarathon van 62 afleveringen in 20 dagen. ‘Hoe moeten wij onze landerige zomeravonden dan doorkomen?’ horen wij u in lichte paniek denken. Met ‘De Canvascrack’ versie 2.0, natuurlijk! Van Molle zocht en vond een waardige plaatsvervanger in radio- en tv-figuur Sven Speybrouck. Die moet het weliswaar met iets minder beharing op de bovenlip stellen, maar voor de rest zit het wel snor: Speybrouck is al net zo’n grote weetjesfanaat als zijn voorganger.

'Hoe onnozeler de weetjes, hoe beter'

Sven Speybrouck «Klopt. Ik hou vooral van onnozele weetjes – hoe onnozeler, hoe beter.»

HUMO Zoals?

Speybrouck «Daar was ik al bang voor (lacht). Euh, ik kan je misschien al een antwoord uit ‘De Canvascrack’ verklappen? Tegen die uitzending weet toch niemand dat nog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Duitsers zeppelins gevuld met grote zakken vol gas – we hebben daar ooit een aflevering van ‘Publiek geheim’ over gedraaid. Maar wat we toen niet behandeld hebben en wat wel in ‘De Canvascrack’ zit, is het feit dat die gaszakken gevoerd waren met koeienappendices. Zo’n appendix is niet groot, dus per zeppelin waren er ongeveer 250.000 nodig. 250.000! Waarop wij ons afvroegen: hadden ze in Duitsland dan zoveel koeien? En wie slachtte die dan? En zaten er dan moedertjes in fabrieken die appendices aan elkaar te naaien? Zoveel vragen (lacht).»

HUMO Wie ‘De Canvascrack’ zegt, zegt Herman Van Molle. Niet getwijfeld toen ze jou als vervanger vroegen?

Speybrouck «Nee, al waren de reacties op onze Facebookpagina op het nieuws dat Herman er dit jaar niet bij kon zijn, wel overweldigend. Dat vond ik echt mooi om te zien, hoe het publiek Herman en de quiz blijkbaar appreciëren. Maar zolang ik mezelf niet al te vreemd ga gedragen als presentator, kan er eigenlijk niet veel fout gaan. Als je mij buiten beschouwing laat, is het nog altijd dezelfde ploeg, hè: de vragen zijn opgesteld door dezelfde eindredacteur, het decor is niet veranderd, de formule evenmin, de kandidaten moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen... Ik ben maar een radertje in dat geheel.»

HUMO Voor de mensen thuis lijk je wel een grote rader.

Speybrouck «Ja, dat snap ik. Daarom ben ook heel blij dat we dit gesprek vóór de uitzending voeren, voor ik volledig afgebrand word (lacht). Ach, ik vond het zelf alvast fijn om te doen. En ik zit niet meer op Facebook, dus eventuele negatieve reacties kan ik toch niet lezen.»

HUMO En toch: zet daar Ben Crabbé in plaats van Herman Van Molle, en je krijgt een heel andere quiz.

Speybrouck (fronst) «Ja. Euh, gelieve mijn gezichtsuitdrukking hier niet te vermelden (lacht).

»Je hebt gelijk, maar laat mij ‘Blokken’ presenteren en het zal wel een andere quiz worden, en tegelijk ook weer niet. Het spel op zich blijft sowieso overeind. Hetzelfde bij ‘De Canvascrack’: ik heb goed en wel één minuut om een inleidend gesprek met de kandidaten te voeren, de rest van de tijd gaat op aan vragen stellen. Kortom: de kansen om het met mijn persoonlijkheid te verprutsen, zijn zo goed als nihil (lacht).»

HUMO Van Molle moest afhaken wegens het moordende opnametempo. Voel jij de kilometers al in de benen?

Speybrouck «Toch wel, zeker omdat ik de opnames combineerde met mijn werk voor ‘Interne keuken’ (op Radio 1, red.). Tijdens ‘Publiek geheim’ was dat ook het geval, maar toen had ik soms nog een avond vrij om wat bij te lezen voor de radio. Of tussen de opnames door, letterlijk dan. Als we ergens aan een bunker in de Westhoek een fragment moesten opnemen en de technici de belichting opstelden, dan zat ik in een hoekje snel een boek te lezen. Heel diva-achtig, natuurlijk: ‘Zetten jullie de set maar op, jongens, en roep me als alles klaar is!’ (lacht) Nu was dat gewoon onmogelijk. De werkdag begon omstreeks 11 uur en duurde tot 23 uur, en daartussen had ik geen seconde vrij.»

HUMO Geen interview over ‘De Canvascrack’ zonder een vraag over het decor. Wat vind jij ervan? Mooi?

Speybrouck «Ik vind het in het echt veel mooier dan op tv. Het is ook heel aangenaam om in te zitten, alhoewel het momenteel wel uit elkaar valt. Tijdens de opnames gisteren viel er plots een stuk naar beneden. Tja, de besparingen bij de VRT eisen stilaan hun tol (lacht).»

HUMO Bij dezen een warme oproep aan de VRT-bonzen?

Speybrouck «Ja. Jongens, het is tijd voor een nieuw decor!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234