null Beeld

Quiz: De klas van Frieda

In een eerder seizoen van ‘De klas van Frieda’ maakte An Lemmens in een eenmalig samenwerkingsverband met Bram Van Deputte gehakt van het Vlaams-christelijke gelegenheidsduo Siegfried Bracke-Ivo Belet (‘Vooral Siegfried was daar niet zo blij mee, geloof ik’); vanavond mag ze als vaklerares komen opdraven om te vertellen over een onderwerp dat al sinds haar kindertijd haar warme belangstelling wegdraagt: de Tweede Wereldoorlog.

Noud Jansen

An Lemmens «Ik denk dat ik acht was toen ik in de boekenkast van mijn vader min of meer bij toeval op het dagboek van Anne Frank stuitte. Ik ben het beginnen te lezen, en ik was zo diep onder de indruk dat ik mijn eigen dagboek met ‘Anne Frank’ begon te ondertekenen. Ik had ook een klein eendje dat ik Mouschi noemde: de kat van Anne Frank heette ook zo.

»Sindsdien heb ik altijd alles verslonden wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. ’t Is niet zozeer het oorlog voeren op zich dat me boeit; meer het menselijke aspect van zo’n oorlog. Hoe mensen zich gedragen in een oorlogssituatie: ik vind dat heel fascinerend.

»Want achteraf bekeken is het natuurlijk makkelijk om collaborateurs af te maken – figuurlijk, bedoel ik – maar ergens is het natuurlijk ook wel weer te begrijpen dat veel mensen er in de eerste plaats voor kozen om hun eigen hachje te redden. Ik vraag me vaak af wat ik zelf zou hebben gedaan als ik toen had geleefd.»

HUMO Ik zie nog wel een verzetsvrouw in jou à la Michelle Dubois uit ‘’Allo ‘Allo’: ‘Listen very carefully, I shall say this only once’.

Lemmens «In die rol zie ik mezelf ook nog wel, ja (lacht). Allee, ik hóóp toch dat ik voor het verzet zou hebben gekozen: zeker weten doe je het natuurlijk nooit.

»Ik herinner me dat de Eerste Golfoorlog uitbrak, zo rond mijn tiende: toen heb ik bij ons thuis een soortement schuilkelder ingericht, met allemaal dekens en kussens en snoep en flessen cola. Ik dacht: ‘Als ze hier komen, dan ben ik tenminste voorbereid’.»

HUMO Bizar.

Lemmens «Nogal ja. Maar ik zeg het: ik ben altijd gefascineerd geweest door oorlog, net zoals geschiedenis in het algemeen me interesseert. Ik ben zo'n saaie piet die op vakantie liever een museum binnenstapt dan aan het zwembad te gaan liggen.

»Ik heb zelfs nog een blauwe maandag geschiedenis gestudeerd aan de unief, maar daar ben ik al snel mee gestopt omdat het echt niks voor mij was om in een aula te gaan zitten.»

HUMO Op Canvas zenden ze dezer dagen nog maar eens een documentairereeks uit over de Tweede Wereldoorlog: ‘The Dark Charisma of Adolf Hitler’. Kijk jij?

Lemmens «Ik heb het nog niet gezien, maar het is goed dat je me erop wijst. Ik ga het zeker opnemen, want ik heb altijd al graag naar al die Hitler-docu’s op Canvas gekeken: de max. Je moet trouwens niet vrágen hoe vaak ik al bij vtm ben gaan zeuren om zelf eens een documentairereeks over de Tweede Wereldoorlog te mogen maken.»

HUMO Hoe vaak ben jij al bij vtm gaan zeuren om zelf eens een documentairereeks over de Tweede Wereldoorlog te mogen maken?

Lemmens «Vaak (lacht)

HUMO En?

Lemmens « Wel... Ik zal je verklappen dat ik vrij concrete plannen heb om iets met de Tweede Wereldoorlog te doen - wellicht niet eens voor tv. Maar nu heb ik mijn mond eigenlijk al voorbijgepraat, vrees ik. Zo’n goeie verzetsvrouw zou ik nu ook weer niet zijn geweest, haha.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234