null Beeld

Quiz: De Klas van Frieda

'Blondines versus ministers' vonden wij qua affiche misschien nog nét dat tikje wervender, maar deze kan er toch ook mee door: in de 'Klas van Frieda' kruisen twee AN-adepten vanavond de degens met twee streektaalsupporters.

Noud Jansen

Het Algemeen Nederlands wordt vertegenwoordigd door VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx en articulatiewonder Roos Van Acker; het Kempisch respectievelijk het Gents door Beroemde Kleine Mens Chris Willemsen (Jimmy in 'De Ronde') en 'Madame' Pascale Platel. Pascale?

Pascale Platel «Ik moet in 'De klas van Frieda' het Gents vertegenwoordigen, maar eigenlijk spreek ik geen Gents: oorspronkelijk ben ik van Sint-Denijs-Westrem, een randgemeente, en dat is niet helemaal hetzelfde accent. Ik gebruik wel typisch Gentse adjectieven als 'vree' en 'wijs', en ik heb zeker ook een Gentse 'r', maar mijn Gentse tantes verbeteren altijd mijn ééé'sen mijn ááá's- die van hen klinken altijd toch net iets anders.

»Wat ik spreek is een verbasterd, meer algemeen Gents, het soort dat je tegenwoordig ook bij veel jongeren hoort. En de jongeren van vandaag gooien daar ook nog eens heel veel Engelse woorden tussen, wat ik een heel interessante ontwikkeling vind.

»Weet je, sinds kort heb ik een kettinkje waar het woord 'Trut' aan hangt - ik draag het trouwens in 'De klas van Frieda'. Oudere mensen verschieten er weleens van, maar jongeren vinden het bijna zonder uitzondering vreetof. Ik heb daar pas eens over nagedacht, en ik denk dat het komt omdat jongeren een ander gewicht toekennen aan woorden. Woorden als 'slet' of 'bitch', zij vinden dat bijna iets om trots op te zijn.»

HUMO Waarom draag jij een kettinkje met het woord 'Trut' eraan?

Platel «Gewoon, omdat ik het wel zelfrelativerend vind, of zo. Ik zag het in een winkel hangen, en ik wilde het meteen hebben.»

HUMO Moet kunnen. Heb jij ooit een poging ondernomen om jezelf tot het Algemeen Nederlands te bekeren?

Platel «Welja: een paar jaar geleden, toen ik nog vaak op tv kwam, kreeg ik weleens negatieve reacties van kijkers op mijn accent. Ik zat daar eigenlijk wel mee in, en ik heb toen geregeld datChris Van den Durpelme bij mij thuis enkele lessen AN zou komen geven. Tof hoor, maar al in de tweede les zaten we meer te lachen dan iets anders, dus toen heb ik het AN maar voorgoed opgegeven.

»Nee, wat ik tof vind aan dialecten, en zeker aan het Gents, is dat het vaak plastischer klinkt dan AN. Een kommeerwijfbijvoorbeeld, dat zegt mij toch meer dan 'een roddelaarster'. Of een tsjiepmoale: veel sappiger dan 'een gevoelig persoon'.

»En ken je dat standbeeld in Gent, De Vijf Pisserkes? (Eigenlijk De Fontein der Geknielden, red.) Echte Gentenaars zeggen daar dus De Vaef Zeekerstegen (lacht).En een dorpel in het Gents, maar dat wist je waarschijnlijk al, dat is een preutekoeler.Logisch: in de zomer is een dorpel heel fris om op te zitten, en voor een vrouw kan dat weleens van pas komen.»

HUMO Wie vind jij het mooiste Gents praten?

Platel «Het accent van Walter De Buck is natuurlijk schitterend - da's het echte originele Gents. Maar ook de gebroeders Dewaele vind ik een vree grappig accent hebben. Ik vind het vooral tof wanneer ze ergens op één of ander fancy festival in New York of zo geïnterviewd worden, en er een paar Gentse woordjes tussenflappen. Ik ben dan altijd heel gerustgesteld. Zo van: 'Oef, ik hoef me niets aan te trekken van mijn accent.' Al die keren dat ik me daar vroeger druk om heb gemaakt: allemaal voor denond zijn kluûten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234