Quiz: De klas van Frieda
Ondertussen weet u of Frieda Van Wijck afgelopen zaterdag op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren haar nominatie voor Beste Presentatrice heeft weten te verzilveren – een nominatie die ze voor de tweede keer te danken heeft aan haar rol van kordate maar vermakelijke juf in ‘De klas van Frieda’.
Die laatavondquiz begint vanavond aan zijn derde seizoen, en dat ziet er iets anders uit dan u gewend bent.
Frieda Van Wijck «We hebben het format herbekeken, en we hebben geprobeerd om er meer competitie in te steken. De teams die we nu tegenover elkaar zetten, moeten echt concurreren: katholieken spelen tegen ketters, wielrennersvrouwen tegen voetballersvrouwen - enfin, je snapt het wel. In elke aflevering legt de winnende ploeg een eindexamen af, waardoor die een plaats in het klassement verwerft. Op het einde van het seizoen spelen de beste twee ploegen tegen elkaar en de ploeg die dan wint, krijgt de Gouden Frieda.»
HUMO Een gouden miniversie van uzelf?
Van Wijck «Ja, ik was ook verrast toen ik die zag (lacht).
»De ploegen hebben dus een grotere drive om te winnen, en voor mij is dat ook leuk: ik kan meer stoken.»
HUMO Vond u dat de veranderingen nodig waren?
Van Wijck «Toch wel. We hebben bijvoorbeeld de schooltelevisieronde afgeschaft, omdat we het gevoel hadden dat we het VRT-archief uitgeput hadden: alle educatieve filmpjes waar je iets grappigs aan kon koppelen, waren al de revue gepasseerd. We hebben nu opnames in middelbare scholen gemaakt, waarin we telkens vier leerlingen uit verschillende richtingen een vraag aan mijn klas laten stellen. Er zijn tegenwoordig trouwens verrassend veel richtingen: ik wist niet dat er een richting Wereldgastronomie bestond. En ik heb veel bijgeleerd: zo weet ik nu dat de meeste mannelijke zoogdieren een penisbeen hebben (lacht).
»Ook de klasfoto’s hebben we overboord gegooid: daar zaten we vaak vast aan dezelfde verhalen over het schoolverleden – meisjes die trauma’s hadden overgehouden aan hun uniform en zo. En we hebben een aantal rondes aangepast. Bij de spreekbeurt moeten de teamleden geen tekstje meer aflezen van de autocue en de ontbrekende woorden invullen, maar moet de ene leerling ze door de andere laten raden. Dat levert soms hilarische toestanden op, want elk brein werkt anders.
»Het item van de vakleraar hebben we ook gewijzigd. Vroeger gingen we op zoek naar BV’s die een diploma hadden dat niet in de lijn van hun mediacarrière lag, maar nu vertellen ze enthousiast over een hobby. Paul Jambers is bijvoorbeeld een kenner van de Spaanse Burgeroorlog, Geert Hoste weet enorm veel over vogels, en Véronique De Kock wordt verondersteld iets over formule 1-wagens te kunnen zeggen.»
HUMO De intro blijft nog steeds ‘Rebel Rebel’ van David Bowie, mogen we hopen?
Van Wijck (lacht) «Dat wel, net zoals er niets verandert aan de 'Juist/fout'-ronde en het groepswerk. En sommige BV’s komen ook terug omdat de teams nu in een andere context samengesteld worden. Zo is Bart Wellens blijkbaar een Jommeke-fan, terwijl Jacques Vermeire een groot Suske en Wiske-kenner is.»
HUMO Moet je zelf graag quizzen om een quiz te kunnen presenteren?
Van Wijck «Ik ben daar niet snel genoeg meer voor, en je moet in een quiz als de onze eigenlijk tot de leeftijdscategorie van de vragenbedenkers behoren. Zo ging het bij ons onlangs over tieneridolen, en de enige van wie ik al had gehoord, was Justin Bieber. Je groeit daar op een gegeven moment uit, hè. Bij dat soort quizzen toch - ‘Blokken’ is natuurlijk iets anders.»
HUMO Als u het zegt!
De Klas van Frieda met Sandrine Van Handenhoven en Gene Thomas tegen Lien Van De Kelder en Matthijs Schepens