null Beeld

Quiz: De pappenheimers

’t Is inmiddels al enige tijd geen nieuws meer: omdat Tom Lenaerts het veel te druk heeft met de opnames van de nieuwe tv-serie ‘Met man en macht’ wordt het vanavond ingaande tiende seizoen van succesquiz ‘De pappenheimers’ gepresenteerd door Steven Van Herreweghe.

Noud Jansen

Zou hij thuis al flink op de kazoo geoefend hebben?

Steven Van Herreweghe «‘t Had gekund, maar neen. Die kazoo hoort zodanig bij Tom dat ik besloten heb om het over een andere muzikale boeg te gooien: ik ga in de loop van het seizoen meerdere instrumenten bespelen – afijn, probéren te bespelen, want qua manifest gebrek aan muzikaal talent moet ik allerminst voor Tom onderdoen - maar geen van die instrumenten is een kazoo.

»De keytar bijvoorbeeld, zo’n synthesizer die je als een elektrische gitaar om je nek hangt – wie in de jaren tachtig jong was kent het ding nog wel van groepen als Modern Talking. Een waar genot om te bespelen, kan ik je vertellen.»

HUMO ‘De pappenheimers’ is jouw vuurdoop als quizmaster.

Van Herreweghe «Ja, en dat was voor mij ook de belangrijkste motivatie om toe te zeggen toen ze me vroegen: ik wil weten of ik dit kán. Dat mag ik nu dus in primetime op de zondagavond uittesten, voor één miljoen zoveel honderdduizend kijkers.»

HUMO Heb je tips gekregen van Tom?

Van Herreweghe «Eentje maar: ‘Wees jezelf.’ Het klinkt klef, ik weet het, maar eigenlijk is het enige tip die ik nodig had. Want ik ondergraaf vast mijn eigen marktwaarde met deze uitspraak, maar het is gewoon waar: zelfs een hond met een hoed op zou de presentatie van dit programma tot een goed einde kunnen brengen. Het format is zo sterk dat je als quizmaster niet al te veel meer fout kunt doen.»

HUMO Op het lijstje met koker-BV’s staan dit seizoen onder anderen Elke Vanelderen, Gerty Christoffels, Jeroen Meus, Pieter De Crem en – noblesse oblige – Tom Lenaerts. Zitten er goeie quizzers bij?

Van Herreweghe «Ja: Pieter De Crem. Een topquizzer, echt waar - als minister van Landsverdediging weet hij natuurlijk als geen ander hoe hij zich moet verdedigen tegen opponenten. Minister De Crem neemt het quizzen ook ongelooflijk au sérieux, wat ik apprecieer: als kandidaat weet je van tevoren dat ironie en satire de motor zijn van ‘De pappenheimers’ – je zult dus sowieso het één en ander moeten slikken. Als je dan ook nog eens echt je best doet, vind ik dat bewonderenswaardig.»

HUMO Niet-gerelateerde afsluiter nog, maar ik vraag het me al een tijdje af: hoeveel tijd spendeer jij iedere ochtend aan het in de plooi krijgen van die kuif van je?

Van Herreweghe «Als ik je dat vertel, zal ik je helaas moeten vermoorden.»

HUMO Huh?

Van Herreweghe «Hoe het precies met die kuif van mij zit, is een geheim dat ik per se wil meenemen in mijn graf - een beetje zoals Helmut Lotti dat tot voor niet zo héél lang geleden ook van plan was met zijn pruik. Maar oké, ik wil wel één ding prijsgeven, op voorwaarde dat je het niet in Humo publiceert: ik gebruik géén gel. (Lacht) Had je niet verwacht, hé?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234