null Beeld

Quiz: De pappenheimers

Blaas een treurig wijsje op een geblutste kazoo: het eens zo machtige quizbastion ‘De pappenheimers’ is heden nog slechts een schim van zichzelf.

Noud Jansen

Kijkcijfermatig, althans: waar het in z’n Eén-dagen nog uitschieters tot twee miljoen kijkers liet optekenen en het in het eerste seizoen na de overstap naar VIER gemiddeld nog een half miljoen getrouwen kon bekoren, haalt het sinds het aantreden van nieuwbakken quizmaster Bart Cannaerts nog met moeite 250.000 kijkers. Bart, baby, wat is er aan de hand?

Bart Cannaerts «Vallen de kijkcijfers tegen? Mij maken ze anders wijs dat het allemaal prima gaat. Wat niet wil zeggen dat er niet meer mensen mogen kijken, hè. (promo-stem) ‘De pappenheimers’, nu zaterdag, om kwart voor negen op VIER. Volgens mijn ouders doe ik het alleszins heel goed: zij zijn naar alle opnames komen kijken, en ze kijken ook iedere week op tv, naar de uitzending van zaterdag én de herhaling van zondag. Zondagmiddag krijg ik dan steevast een sms’je: ‘We hebben gisteren en vandaag gekeken, en we vonden het twee keer goed.’»

HUMO Na de eerste aflevering is er wat heisa geweest over je taalgebruik.

Cannaerts «Bwa ja, het werd heisa genoemd, maar eigenlijk ging het om hoop en al zes mensen die er op Twitter iets over hadden gezegd. En na de tweede aflevering werd er getwitterd dat mijn taal al veel beter was, wat de hele heisa wel wat nuanceerde: de afleveringen zijn allemaal in januari opgenomen (lacht).

»Toegegeven, de twitteraars hadden ergens wel een punt: ik praat soms te snel en ook te luid, en er sluipt af en toe wat dialect in – mijn schoonbroer heeft me erop gewezen dat ik soms ‘het had gekunnen’ zeg in plaats van ‘het had gekund’. Bon, ik kan er niks meer aan veranderen. Maar mocht er nog een volgende seizoen komen, dan beloof ik dat ik er meer op zal letten. Allee, niet dat ik er nu níét op heb gelet, maar een absolute prioriteit was het ook niet. Er waren zoveel andere dingen die ik in de gaten moest houden: ik moest op het juiste moment in de juiste camera kijken, de autocues aflezen, de stand in het oog houden zodat ik er eventueel opmerkingen over kon maken... En ondertussen moest ik constant mijn kalmte zien te bewaren, zodat ik de kandidaten op hun gemak kon stellen. En ja, dan floept er al is iet Mechels tussen.»

HUMO Je zei daar iets over een volgend seizoen?

Cannaerts «Er is nog niks over bekend, hoor. Maar stel dat VIER nog een seizoen met mij zou willen doen, dan zou ik dat wel overwegen. Ik deed het alleszins wel graag, moet ik zeggen. Zeker na een paar afleveringen, toen er al wat routine in was geslopen. Vooral de aflevering met de ex-Rode Duivels vond ik fantastisch: ’t was de max dat er zes persoonlijke helden van me in de uitzending zaten, en ik merkte ook dat ze zich geweldig aan het amuseren waren. Franky Van der Elst, bijvoorbeeld: ik kende hem als een rustige, ietwat bedeesde man, maar op een gegeven moment had hij het schaamteloos over de lengte van zijn fluit (lacht). Toen dacht ik: ‘Go, Franky, go!’»

HUMO Rest me de hamvraag, Bart: waarom noem jij de kandidaten voortdurend ‘baby’?

Cannaerts(lacht de Bart Cannaerts-lach) «Ik heb ooit een lief gehad dat ik altijd baby noemde, en zij noemde me ook zo. Toen ik merkte dat er in onze omgeving een beetje mee gelachen werd, ben ik van de weeromstuit iederéén in mijn nabijheid baby beginnen te noemen, zelfs mijn eigen moeder. Sjpesjaal, hoor.»

HUMO Welk koosnaampje gebruik je voor je huidige lief?

Cannaerts «Schattie. Een vreselijk cliché, ik weet het, maar om je meteen gerust te stellen: de kans lijkt me héél klein dat dat woord het ooit tot in ‘De pappenheimers’ zal schoppen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234