null Beeld

Quiz: De quiz van het jaar

Zoals dat gaat met jaren wanneer ze bijna twaalf maanden oud zijn, zit ook 2015 er bijna op. Blij toe, wat ons betreft, en dat 2016 een tikje minder deprimerend moge worden. Maar eerst nog even ‘De quiz van het jaar’ op Eén, waarin een rist bekende kandidaten zich onder auspiciën van Thomas Vanderveken probeert te herinneren in welke Nederlandse stad de Ronde van Frankrijk dit jaar ook weer van start ging, en welke Griekse zanger van het onverwoestbare ‘Schönes Mädchen aus Arcadia’ op 68-jarige leeftijd de pijp aan Maarten gaf. Aflevering 1 heeft ondermeer senior comedian Jacques Vermeire in petto: eens vragen wat voor een jaar hij het vond.

Noud Jansen

'Ik kan toch moeilijk aan Thomas Vanderveken vragen: 'Mag ik alstublieft eens meedoen in 'Alleen Elvis blijft bestaan'?' Jacques Vermeire

Jacques Vermeire «2015 was voor mij het jaar van de terreur en de vluchtelingen. Dat beheerst alles, hè? Ik word er als artiest ook persoonlijk mee geconfronteerd. Een week na de aanslagen in Parijs had ik een optreden in de Stadsschouwburg in Antwerpen, en na afloop was er zoals gebruikelijk een meet-and-greet: iedereen die dat wil, krijgt dan een handtekening of kan op de foto met mij. Tien meter verderop, in dezelfde ruimte, stonden drie politieagenten met machinegeweren de wacht te houden: nog nooit zoiets meegemaakt. En zaterdag in Roeselare moeten we van de provincie voor onze eigen veiligheid zorgen (optreden is wanneer u dit leest al voorbij, red.). We hebben dus maar een securityfirma ingehuurd, want je kunt dezer dagen niks aan het toeval overlaten.

»Over veiligheid gesproken: in de villawijk in Keerbergen waar ik woon, zijn nog nooit zoveel inbraken gepleegd als dit jaar: zestig op driehonderd woningen. Dat begint toch echt de spuigaten uit te lopen? Mijn buren hadden hun ramen extra beveiligd, dus wat hebben die inbrekers gedaan? Ze hebben gewoon een muur uitgekapt! Nee, ’t is toch allemaal niet om vrolijk van te worden, vind ik. Veiligheid, voor mij is dat het hoogste doel voor 2016.»

HUMO Vertel eens, hoe is ‘De quiz van het jaar’ verlopen?

Vermeire «Beter dan verwacht, eigenlijk.

»Ik heb in mijn leven al aan veel tv-quizzen meegedaan: ‘De slimste mens’, ‘De tabel van Mendeljev’, noem maar op. Maar nooit ofte nooit heb ik er eentje kunnen winnen. Eén keer, een jaar of twee geleden, ben ik zelfs compleet afgegaan. In ‘De klas van Frieda’ was dat: ik kreeg een black-out, en wist zjust niks meer. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ik doe nooit meer mee aan een televisiequiz. Maar ja, hoe gaat dat? Ze bellen je op en zeggen: ‘Ja maar, ’t is geen echte quiz.’ En dus, dommekloot die ik ben, laat ik me toch maar weer overhalen om in pakweg ‘Is er wifi in Tahiti?’ te gaan zitten. En zodra je er zit, blijkt het altijd wél weer een echte quiz te zijn.

»Zo is het dus ook met ‘De quiz van het jaar’ gegaan. Maar ik moet zeggen: ik heb me zeer goed geamuseerd. Van de weeromstuit heb ik misschien wel wat te veel onderbroekenhumor uit mijn botten geslagen, maar ik denk dat ze ruim genoeg materiaal hebben om er de allerflauwste grappen uit te knippen.»

HUMO Thomas Vanderveken presenteert zoals u weet ook ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Heeft hij van de gelegenheid gebruikgemaakt om u voor dat programma uit te nodigen?

Vermeire «Nee. Onbegrijpelijk, hè? (lacht) ’t Is anders een programma dat ik heel graag zou doen. Maar ik kan toch moeilijk aan hem vragen: ‘Mag ik alstublieft eens meedoen?’ Hij zou nochtans goed met mij kunnen babbelen, denk ik. Ook al omdat het goed klikt tussen ons. Hij is ook van Bonheiden, hè – ik heb indertijd nog sketchkes gespeeld met zijn vader. Enfin, misschien kan het nu via Humo in orde komen?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234