null Beeld

Quiz: De slimste gemeente van Vlaanderen

Na het matig bekeken ‘De kruitfabriek’ zetten ze bij VIER hun geld op een beproefd recept om de weekavonden te heroveren: een quiz met het woord ‘slimste’ in de titel. Eureka!

nj

In ‘De slimste gemeente’, gepresenteerd door nieuwbakken kwismeester Michiel Devlieger, nemen in totaal eenentachtig duo’s uit evenveel Vlaamse gemeenten het met de gewaardeerde hulp van hun respectieve burgemeesters quizgewijs tegen elkaar op, in de hoop een jaar lang de uiteraard bloedserieus te nemen eretitel van Slimste Gemeente van Vlaanderen te mogen voeren.

Michiel Devlieger «Michel Van Hove , met wie ik al sinds ‘Onvoorziene omstandigheden’ geregeld samenwerk, kwam halverwege vorig jaar met het idee: ‘Wat als we eens een soort Beker van België op poten zouden zetten voor quizduo’s uit alle Vlaamse gemeenten?’. Een uitstekend idee, vond iedereen, dus niet lang daarna hebben we alle 308 Vlaamse gemeentebesturen aangeschreven met het beleefde verzoek of ze mee wilden doen, en of ze dan eventueel ook al naar een te duchten quizduo op zoek wilden gaan. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober hebben we iedereen opnieuw aangeschreven, zowel de herkozen als de nieuw verkozen burgemeesters, en vervolgens hebben we een grote preselectie georganiseerd in Thurn en Taxis in Brussel. In totaal hebben daar 253 quizploegen aan deelgenomen, waarvan er uiteindelijk eenentachtig zijn overgebleven: de vijftien beste per provincie, aangevuld met de vijf provinciehoofdsteden én Brussel. Die laatste zes kregen een wildcard: we vonden dat de belangrijkste steden van de provincies er sowieso bij moesten zijn, ook al vanwege hun bekende burgemeesters: Louis Tobback, Hilde Claes, Daniël Termont, Bart De Wever, Renaat Landuyt en Freddy Thielemans.

»Een groot aantal burgervaders zal ongetwijfeld wel met schrik in het hart naar de studio afzakken: de meeste zijn absoluut geen quizzers. De burgemeester van Aarschot is de uitzondering die de regel bevestigt: André Peeters (CD&V, red.) heeft in de jaren tachtig twee keer ‘Van pool tot evenaar’ gewonnen. Maar kom, het spel is zo geconstrueerd dat het zwaarste gewicht op de schouders van de twee quizzers rust. En er zitten toppers tussen, hoor: we hebben ex-winnaars in huis van ‘Blokken’, ‘De pappenheimers’, ‘De Canvascrack’, ‘De IQ-quiz’ en ‘Waagstuk’, en er doetzelfs iemand mee die de fameuze Superprestige heeft gewonnen – als je ‘Quiz Me Quick’ hebt gevolgd, ben je ermee bekend. De voornaamste drijfveer voor dat soort kleppers is dat ze in dit programma niet alleen voor hun eigen eer spelen, maar ook voor de eer van hun gemeente: dan doe je extra je best, hè? Tot mijn grote vreugde merk je dat ook goed aan de burgemeesters. We hebben al een aflevering opgenomen waarin Daniël Termont meespeelde, en het viel me op dat hij een pak fanatieker was dan ik hem ooit heb gezien. In ‘De slimste mens’ en ‘De klas van Frieda’ zat hij altijd de jolige goedzak uit te hangen – zo van: ‘’t Is maar om te lachen, mensen!’ – maar nu was hij er zich duidelijk van bewust dat de goede naam van de stad Gent op het spel stond.»

HUMO Wat verdient de gemeente die het spel uiteindelijk wint, buiten de eer?

Devlieger «De winnende gemeente kan rekenen op niets minder dan de full monty: ze krijgen borden om aan de invalswegen te plaatsen en een speciale vlag voor aan het gemeentehuis, en we gaan ook een reclamespot voor hen draaien, uit te zenden in een reclameblok op VIER. En van de gulle sponsor krijgen ze ook nog eens een zogeheten Wi-Freezone naar keuze cadeau: daarmee kan iedereen op een welbepaalde plek gratis op het internet.»

HUMO Voor ik het vergeet: waarom die duif in het logo van ‘De slimste gemeente’?

Devlieger «Welja, zo’n blauwe geschelpte is een heel Vlaams gegeven, hè? Je ziet ze hier overal. Bovendien is het ook een slim beest, want het vindt altijd wel zijn weg naar huis.»

HUMO Het schijt ook alles onder.

Devlieger (droog) «Dat ook, ja.»

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234