null Beeld

Quiz: De slimste mens

In het najaar komt ons favoriete format sinds de trampolinemeisjes weer op de buis: ‘De slimste mens ter wereld’, waaraan dit seizoen al zeker Jeroen Meus en Rani De Coninck deelnemen.

vvp

Voor wie niet kan wachten: de Nederlandse versie – met ­Philip Freriks in de rol van Erik Van Looy en Maarten van Rossem als vleesgeworden jurycollectief – zit in de laatste rechte lijn naar de ontknoping. Morgen wordt de winnaar bekendgemaakt, de halve finale kan u vanavond bekijken.

Het is op het moment van schrijven nog koffiedik kijken wie daarin zal mogen aantreden, maar met z’n zeven deelnames – het maximum in de Nederlandse versie – staat ene Maurice Wijnen alvast goed genoteerd om mee te dingen naar het goud. Maurice wie? De man is een begenadigd theater- en musicalmaker (onder andere ‘Ciske de rat’ en ‘Petticoat’ zijn van zijn hand) die graag zetelt in de jury van allerhande zang- en dansprogramma’s – in Vlaanderen was hij te zien in ‘Move Like ­Michael Jackson’. Noem hem gerust een Nederlandse kruising tussen Davy ­Brocatus en Frank Van Laecke.

HUMO Om maar meteen een huizenhoog vooroordeel boven te halen: mensen uit het lichte genre worden er zelden van beticht grote lichten te zijn.

Maurice Wijnen «Klopt. Maar dat is eigenlijk een voordeel in dit spel: ik ben deskundige bij het programma ‘Shownieuws’ op SBS 6 en mensen horen mij dus bijna uitsluitend praten over showbizz. Wanneer je dan, zoals in dit programma, de kans krijgt om te tonen dat je het heus nog wel over wat anders kan hebben, dan reageren mensen snel: ‘Oh, wat knap dat die zulke dingen óók weet.’ Terwijl een journalist een mal figuur slaat wanneer hij een politicus niet herkent.

»Het beste is dat je van heel veel dingen een klein beetje weet. Het is geen quiz voor specialisten: zo zat er een heel geleerde muziekkenner naast me, maar die had nog nooit van Mega Mindy gehoord. Nou, dat weet ik dan weer wel.»

HUMO Veel Bekende Vlamingen studeren als bezeten voor ‘De slimste mens ter wereld’.

Wijnen «Echt waar? Dat heb ik dan toch niet gedaan: heeft toch helemaal geen zin? Ik heb alleen zo’n appje gespeeld, om de spelletjes te leren kennen.»

HUMO De kandidaten zijn er ook steevast als de dood voor om na één keer te worden uitgeschakeld.

Wijnen «Ik ook! Ik keek zelf altijd naar het programma, dus toen ik gevraagd werd, heb ik snel toegezegd. Maar dan zit je in de taxi naar de studio en denk je: ‘Jemig, wat heb ik nou gedaan!’ (lacht)»

HUMO Het mediacircus rond ‘De slimste mens’ is in België nogal groot: zo worden de kandidaten voortdurend aangesproken op straat.

Wijnen «Dat heb ik ook wel – de hele dag, uit de meest onverwachte hoek eerst. Zelfs mijn moeder, die in Maaseik woont, krijgt continu reacties over mijn deelname (lacht). De meeste reacties kwamen er toen ik in een aflevering vertelde dat ik als kind graag met Barbies speelde.»

HUMO Ha ja?

Wijnen «Er kwam een vraag over Barbie en toen vroeg Philip – er zaten drie mannen in de uitzending: ‘Van jullie zal er wel niemand mee gespeeld hebben, zeker?’ Waarop ik: ‘Ja, duh!’ Iedereen kent mijn imago wel zo’n beetje (lachje).

»Toen heb ik maar meteen m’n verhaal verteld: op mijn achtste had ik aan Sinterklaas een Barbie gevraagd, maar ik kreeg een Ken, de mannelijke variant… Tja, daar kon ik natuurlijk niks mee: ik wilde net met Barbies haar aan de slag.

»Er is geen woord van gelogen, maar dat vonden de mensen blijkbaar een uitstekende anekdote.»

HUMO Wij ook!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234