null Beeld

Quiz: Het Spiegelpaleis

Wie is de Vlaming? Hoe kijkt hij naar de wereld en hoe kijkt de wereld naar hem? Ter hoogte van 't Schoon Verdiep in Antwerpen zal de fiere Vlaming door specialisten allerhande wel eenduidig gedefinieerd kunnen worden, maar Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn doen ook een poging.

Katrien Depecker

Als 'Café Corsari' in januari en februari even een rustpauze neemt, gaan zij in hun nieuwe dagelijkse quiz 'Het spiegelpaleis' op zoek naar de antwoorden. Zes weken lang wordt er in het Vlaams Parlement gequizd en de antwoorden van de meer dan honderd kandidaten zullen onthullen hoe 'de ware Vlaming' nu eigenlijk écht in elkaar zit.

Sam De Bruyn «Onze quizkandidaten zijn een mooie doorsnede van Vlaanderen: er zitten zowel jonge als oude mannen en vrouwen in het parlement, onder wie ook nieuwe Vlamingen. Als je hen allerlei vragen stelt over uiteenlopende thema’s, dan zou je uiteindelijk de gemiddelde Vlaming moeten ontdekken. ’t Is dus één grote, representatieve steekproef.

»We snijden elke dag een ander thema aan – eten, seks en relaties, geld – waarover een bekende expert in dat vakgebied wat meer uitleg komt geven.

»Er zijn telkens vijf rondes – een enquêteronde, een fotoronde, een ronde met film- en tv-fragmenten en een snelle ronde die uit goed/fout-vragen bestaat – en een verrassende dagfinale. De kijkers thuis kunnen ook live meespelen: wie onze app installeert of zich inschrijft op de Eén-site, krijgt in realtimekrek dezelfde vragen als onze kandidaten in het parlement op zijn smartphone, tablet of laptop voorgeschoteld. Wie meedoet, maakt niet alleen kans op één van onze mooie prijzen, de beste thuisspelers worden ook voor de finaleweek in ‘Het spiegelpaleis’ uitgenodigd.»

HUMO Hebben de voorbereidingen al onthutsende inzichten opgeleverd?

De Bruyn «Vaak blijkt toch dat we onszelf niet zo goed kennen als we denken. Neem nu de enquêteronde: daarin moeten onze kandidaten raden wat de gemiddelde Vlaming heeft geantwoord op een bepaalde vraag. Wel, de kandidaten, die ervan uitgaan zélf een gemiddelde Vlaming te zijn, zitten er vaak naast. Voor de vraag ‘Wat is het eerste gerecht dat je zou eten na maandenlang op een onbewoond eiland te hebben gezeten?’ bestond de antwoordkeuze uit frietjes, stoofvlees of spaghetti. Je zou denken dat typische kost als frieten of stoofvlees populair zou zijn, maar het was by far spaghetti. Een onnozel voorbeeld, om maar aan te tonen dat we vaak verrassender zijn dan we zelf denken.»

HUMO Wat is de rolverdeling tussen jou en Bruno Wyndaele?

De Bruyn «Aangezien Bruno een uitstekend quizmaster is, zal hij de vragen stellen. Ik ben de man van het volk die in het halfrond van het parlement zal rondlopen om een praatje te maken met de kandidaten: als pakweg iemand uit Geraardsbergen een vraag over Geraardsbergse mattentaarten verkeerd heeft, dan moet ik die persoon wel even op het matje roepen.

»Ik heb voor het eerst echt met Bruno kennisgemaakt toen ik meedeed aan zijn vorige quiz, ‘De Premiejagers Deluxe’. Het klikte meteen, en sindsdien is onze band alleen maar sterker geworden. Ik apprecieer het enorm dat hij de leraar niet uithangt: ik word behandeld als een volwaardig lid van het team, net als bij mijn televisievuurdoop ‘De laatste ronde’ (een verkiezingsprogramma dat hij in oktober samen met Ivan De Vadder presenteerde, red.).»

HUMO Bruno is een fervent quizzer. En jij?

De Bruyn «Ik ook. Twee jaar geleden hebben we voor Music For Life de Quiz For Life georganiseerd in Flanders Expo in Gent, waarmee we het wereldrecord indoorquizzen verbroken hebben: ik heb me daar geweldig goed mee geamuseerd. Ik durf te zeggen dat ik een goede quizzer ben – vooral algemene kennisvragen liggen me goed. Data en namen durf ik weleens te vergeten, maar ik ken honderden nutteloze weetjes die vaak in een quiz aan bod komen. Hoelang een varkensorgasme duurt, en zo.»

HUMO Hoelang dan?

De Bruyn «Een halfuur! Crazy, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234