null Beeld

Quiz: Het zijn net mensen

Dat u dit nog mag meemaken: achttien jaar na ‘Zeg eens euh!’ is Gert Verhulst terug als presentator van een luchtig panelquizje.

Noud Jansen

In ‘Het zijn net mensen’ moeten bekende kandidaten een antwoord zien te formuleren op allerhande ludieke vragen over het dierenrijk (‘Waar of niet: muizen houden van kaas?’), en mogen ze vooral niet vergeten te lachen met Gerts voorbereide grapjes (‘Zou dat iets voor jou zijn, Karen, zo’n kale poes?’). ‘Euh’ zeggen is toegestaan.

Gert Verhulst «Toen die van Eyeworks me belden met de vraag of ik dit programma wilde presenteren, heb ik gevraagd of ik eerst eens het door Paul de Leeuw gepresenteerde Nederlandse origineel mocht zien, zodat ik wist waarover het ging. En ja, ik vond het een heel leuk format, dus ik heb toegezegd. Ik had wel één voorwaarde: ik wilde de twee vaste panelleden absoluut mee kiezen, en ik wilde ook inspraak hebben in de keuze van de wekelijkse gasten. Ik ben daar redelijk gevoelig aan: ik zou niet met om het even wie een gezellig programma kunnen maken.»

HUMO Qua vaste panelleden koos je voor Marc-Marie Huijbregts en Karen Damen, je ex.

Verhulst «Bij Eyeworks en VIER zeiden ze me: ‘Doe anders eens een voorstel. Wie had je in gedachten?’ Ik zeg: ‘Ideaal gezien Karen en Marc-Marie’ – Marc-Marie heb ik tijdens de opnames van ‘De slimste mens’ leren kennen, en we hadden onmiddellijk een klik. Toevallig bleken die namen ook bij hen heel hoog op het verlanglijstje te staan, of zelfs helemaal bovenaan. Dus ’t was snel geregeld.»

HUMO Marc-Marie is ook in de Nederlandse versie vast panellid. Een groot deel van de vragen die je hem gaat stellen, heeft hij ongetwijfeld al eens eerder voor de kiezen gehad.

Verhulst «Goh, ja, het zou kunnen dat dat af en toe eens gebeurt. Maar ik denk dat de kans zeer groot is dat hij de antwoorden dan alweer is vergeten. Daarbij, ‘Het zijn net mensen’ is geen quiz waarin er op leven en dood wordt gespeeld, hè? Er zijn niet eens prijzen te verdienen.»

HUMO Waarom precies vond je het zo’n leuk format?

Verhulst «Vooral omdat het zo boeiend is. Er zijn dezer dagen heel veel panelprogramma’s op tv: niks mis mee, maar vaak is de ruggengraat van die programma’s niet ongelooflijk sterk. Dat is bij ‘Het zijn net mensen’ wél het geval: de weetjes over dieren die erin aan bod komen, zijn vaak echt interessant. Niet dat we een belerend programma willen maken, verre van zelfs, maar je steekt er toch wel wat van op. ’t Is bijvoorbeeld echt verbazingwekkend hoeveel grappige beesten er bestaan waar je nog nooit van hebt gehoord. In één ronde laat ik de kandidaten foto’s zien van dieren, en vraag ik: ‘Bestaat dit dier echt, of heeft de redactie het met behulp van Photoshop in elkaar geflanst?’ Zo laten we een vogel zien met het haar van Jean-Marie Pfaff: dat is dan natuurlijk geen echt dier.»

HUMO Jammer.

Verhulst «Maar even later laten we een vos zien met waanzinnig lange poten. Als je dat beest ziet, denk je: ‘Ze hebben de kop en het lijf van een vos genomen, en daar de poten van een hert onder geplakt.’ Nee, dus.»

HUMO Vraagje tussendoor: waarom heet de bobtail sinds 2001 officieel ‘old English sheepdog’?

Verhulst «Ah, een Samson-vraag. Nee, ik weet het niet.»

HUMO In het Nederlands betekent bobtail ‘stompe staart’, en...

Verhulst «Ik weet het al: aangezien die staarten niet meer afgekapt mogen worden, hebben ze de naam veranderd.»

HUMO Correct.

Verhulst «Hmm, hmm, boeiend. Nu een vraagje voor jou: waarom lopen honden altijd in rondjes voordat ze kakken?»

HUMO Geen idee.

Verhulst «Omdat honden zich bij voorkeur in lijn met de noord-zuidas ontlasten. Door rond te draaien, oriënteren ze zich naar het aardmagnetische veld. Eens ze dat gevonden hebben, richten ze hun gat naar de noord- dan wel de zuidpool, en doen ze hun ding. We hebben in het programma een bioloog – allee, het is geen officiële bioloog, maar een dierenspecialist – die één en ander van de nodige toelichting komt voorzien: Joeri Cortens. Hij is de man die antwoorden geeft op al onze diergerelateerde vragen.»

HUMO Wie had dat gedacht, Gert, dat jij nog ooit een VIER-gezicht zou worden.

Verhulst «Je bedoelt dat mijn imago niet echt strookt met dat van VIER? Ach ja, ik ben blij dat de tijd van het hokjesdenken zo stilaan voorbij is. Ik kijk geregeld naar VIER, hoor: vooral naar ‘Komen eten’, ‘De ideale wereld’ en ‘The Sky Is the Limit’.»

HUMO Ben jij eigenlijk nooit gevraagd voor ‘The Sky Is the Limit’?

Verhulst «Al lachend, ja. En ik heb al lachend geweigerd (lacht). Mijn privéleven is voor mij, euh, privé.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234