null Beeld

Quiz: Lijst Debecker

Stellen wij u voor: ‘Lijst Debecker’. Voor de dyslectici: niet weglopen! Het betreft hier geen programma over wild om zich heen schoppende brulboeipolitici, wel een hoogst sympathiek nieuw quizje op Canvas dat zijn naam dankt aan zijn presentatrice: Karolien Debecker. Oef! Bijna op voorhand weggezapt.

vvp

Karolien Debecker «Geen zorgen, bij ons geen politiek: we vonden het gewoon met z’n allen een erg leuke naam (lacht). Nu, ik had ergens wel verwacht dat Jean-Marie iets van zich zou laten horen, of dat hij zou protesteren, omdat, euh…»

HUMO Hij niet gauw een kans laat liggen om tegen iets te fulmineren?

Debecker «Wel, ja (lacht). Ik had gehoopt op een belleke, maar helaas.»

HUMO Kan nog komen! Maar nu over naar de quiz.

Debecker «Ja! ‘Lijst Debecker’ is eigenlijk een herwerking van ‘Per seconde wijzer’, de Nederlandse oerquiz die al vijfentwintig jaar loopt en het nog altijd geweldig goed doet. Die hebben wij vercanvast en hier en daar wat gewijzigd: zo speelt een kandidaat in ‘Per seconde wijzer’ heel de quiz uit met één specialisatie, zoals – pakweg – geschiedenis. Bij ons is dat niet zo: we beginnen met algemenekennisvragen en pas later mag de kandidaat specialisaties voorleggen.

»Praktisch gezien gaat het zo in zijn werk: de kandidaat krijgt lijstjes met antwoorden te zien en moet die dan koppelen aan de juiste foto of het juiste fragment. Dan krijg je bijvoorbeeld namen van hondenrassen, die gekoppeld moeten worden aan foto’s van honden die zich uitschudden. Elke ronde zijn er vier lijstjes en het tempo ligt heel hoog: verveling is geen optie.»

HUMO Met permissie, maar is ‘De slimste mens ter wereld’ ook geen quiz die draait rond lijstjes en opsommingen?

Debecker «Ha, ja?»

HUMO Je hebt er toch de thematische fotoronde, je moet onderwerpen en filmpjes beschrijven in een aantal trefwoorden...

Debecker «Hm, op die manier. (Denkt na) Goh nee, ik zie eigenlijk geen raakpunt – we zijn zeker niet de Canvas-versie van ‘De slimste mens’. Er wordt elke keer met één kandidaat in een heel intiem decor gespeeld, zonder publiek: een heel andere vibe. En de lijstjes worden ook anders gebracht. Nee, de vergelijking gaat echt niet op, wees gerust.»

HUMO Je hebt al tv-ervaring, maar dit is het eerste project dat volledig op jouw schouders rust. Zenuwachtig?

Debecker «Een beetje. Maar de eerste draaidag is al achter de rug; de kop is eraf. Voor mij heeft het programma automatisch wel een zeker gewicht, omdat het mijn naam draagt. Maar tegelijk is dat een geruststelling, omdat ik weet dat ik te allen tijde mezelf kan blijven. Mocht ik, zoals in ‘The Weakest Link’, één of andere bitch moeten spelen, dan zou ik véél zenuwachtiger zijn, maar nu blijf ik gewoon mijn spontane, nonchalante zelve. Zo ben ik als quizmaster vrij empathisch, heb ik al gemerkt – ik moet me altijd inhouden om het antwoord niet voor te zeggen.»

HUMO Tot slot: je zit in het timeslot van ‘De Canvascrack’. Iets zegt me dat ‘Lijst Debecker’ niet dezelfde sérieux deelt.

Debecker «Het wordt geen humorquiz, maar we lijken inderdaad al even weinig op ‘De Canvascrack’ als op ‘Blokken’ of ‘De slimste mens’. Toegegeven, het niveau blijft redelijk hoog, maar nu ook niet zó hoog als bij ‘De Canvascrack’. Het doelpubliek is sowieso breder. ‘De Canvascrack’ richt zich meer op…»

HUMO Oude zakken?

Debecker (lacht) «Dat weet ik niet. Maar wij hebben alleszins de opdracht gekregen om iets te maken ‘voor jong en oud’: dus twintigers die ’s avonds met hun kom cornflakes in de zetel zitten kunnen evengoed op ons afstemmen als gepensioneerden.»

HUMO Met stip genoteerd!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234