null Beeld

'Quiz Me Quick': de soundtrack

Drama, vrolijkheid en ragfijne melancholie: het moet u al opgevallen zijn dat de soundtrack van Bart De Pauws 'Quiz Me Quick' net zo veel schakeringen bevat als de reeks zelf.

jvb

Uit de meer dan vijf uur muziek van Aram Van Ballaert werd nu ter wille van uw kerstboom een cd gepuurd - volgens Ronny Mosuse de warmste plaat van het jaar.

Aram Van Ballaert is een klassiek geschoolde gitarist. Overdag maakt hij zijn studenten op het Lemmensinstituut wegwijs in de fuga's van Bach. Zijn nachten zien er enigszins anders uit: u zult in bovenstaande foto wellicht Lady Dave herkennen, de woest meppende transseksuele drummer van The Clement Peerens Explosition. Van Ballaert mag zich tegenwoordig ook soundtrackcomponist noemen.

Aram Van Ballaert «Regisseur Jan Matthys, die ik al jaren ken, had me het scenario opgestuurd van 'Quiz Me Quick', en ik vond het meteen heel knap. Het is heel suggestief geschreven, met veel humor, maar ook melancholie en nostalgie. Nog voordat ik de eerste beelden had gezien, had ik al een paar thema's klaar. Ik heb geprobeerd om de naïviteit en de eerlijkheid van de reeks te benaderen. Ik wilde het ongedwongene vatten van een groep gasten die jong zijn van geest - ongeacht hun leeftijd.

»Ik improviseerde terwijl ik naar de beelden keek, wat als voordeel heeft dat het resultaat heel organisch klinkt. Het nadeel is dan weer dat ik iedere keer helemaal opnieuw moest beginnen als er iets veranderde in de montage. De acteurs hebben me ongelooflijk geïnspireerd. Liesa Naert bijvoorbeeld, die Cynthia speelt, kan zo meeslepend huilen en lachen; haar prachtige gelaatsuitdrukking hielp me om de juiste noten te vinden.

»En als ik Tine Embrechts in beeld zag verschijnen, moest ik meteen de fader naar beneden trekken: zo luid! Ik ben meer dan eens met een tuut in mijn oren gaan slapen, omdat ik haar niet op tijd had zien aankomen (lacht)

HUMO Het is bekend dat Bart De Pauw veel afweet van soundtracks. Hoe was het om met hem samen te werken?

Van Ballaert «Het was alsof ik een masterclass filmmuziek kreeg. Soms refereerde hij aan andere soundtracks: toen ik aan een spannende passage werkte, liet hij weten dat het een beetje als 'Men in Black' mocht klinken. Maar meestal liet hij me vrij. Hij vroeg bijvoorbeeld om een prikkelende melodie, en daarmee wist ik genoeg.

»Barts stokpaardje is dat soundtrack en verhaal niet te veel één op één mogen zijn. Een trieste scène hoef je niet per se in de verf te zetten met stroperige strijkers. Contrast kan net heel goed werken. Maar op ander momenten mogen beeld en muziek wél op één lijn liggen: voor een vreemde droomsequentie heb ik bijvoorbeeld geflipte Russische circusmuziek gemaakt, die ik zelf in namaak-Russisch heb ingezongen. Totaal over the top, maar het werkt wel.»

HUMO Het was uw eerste soundtrack. Viel het mee?

Van Ballaert «Filmmuziek moet wel het beeld dienen, maar toch is het een heel vrij genre, want je moet geen bestaand format volgen. Popmuziek vraagt om nummers van twee à drie minuten, en ook in de klassieke muziek heb je allerlei restricties. Bij een soundtrack word je niet beperkt door zulke conventies. Ik kon me dus heel veel permitteren. Fantastisch.

»Ik heb geput uit mijn ervaring en uit mijn eigen muzieksmaak. Ik luister echt naar álles. Als ik zelf een hele dag Bach heb gespeeld, zet ik 's avonds graag Motörhead op om me te ontspannen. En na een optreden van Clement Peerens Explosition rijd ik meestal naar huis met pianomuziek van Eric Satie

HUMO De reeks begint en eindigt met het nummer 'Kiss Me Quick' van Elvis.

Van Ballaert «'Als een man dat nummer zingt, wordt het meteen een Elvis-imitatie,' dacht ik, en daarom had ik het door een vrouw laten inzingen. Maar op het laatste nippertje wilde Bart alsnog een man, omdat dat beter aansloot bij het quizmilieu, dat toch meer een mannenwereld is.

»Ik ben niet de beste zanger, maar omdat het zo snel moest gaan, heb ik het zelf ingezongen. Helaas geraakte ik niet tot aan de laagste bassen. Om mijn stem dieper te doen klinken ben ik midden in de nacht opgestaan en heb ik het professioneel op een zuipen gezet. Ik zie me nog staan in mijn zolderkamertje, lallend achter die microfoon. Alles voor de job (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234