null Beeld

Quiz: NTR Boekenquiz

Boekenweek! Die heerlijke dagen waarin Nederland (de Vlaamse variant is toch een beetje het mongoloïde achterneefje-met-horrelvoet) Vrouwe Literatuur omstandig eert met een berg literaire activiteiten, het Boekenbal natuurlijk, en het Boekenweekgeschenk – dit jaar geschreven door Tommy Wieringa.

Jeroen Maris

En vanavond wordt op Nederland 2 plaats ingeruimd voor een heuse literatuurquiz. Drie schrijversduo’s – Daan en Thomas Heerma van Voss, Kluun en Christophe Vekeman, en Yvonne Kroonenberg en Annemarie Oster – nemen het tegen elkaar op.

HUMO Christophe, je bent de enige Belg in het gezelschap. Al enige verdunning van de stoelgang vastgesteld?

Christophe Vekeman «Nee, hoor. Ik heb niet het gevoel dat ik iets of iemand, laat staan een heel land, moet vertegenwoordigen. Ik ben ook niet manisch aan het blokken: ik vrees dat de wereldliteratuur toch een iets te uitgebreid domein is om in enkele weken studiewerk te beheersen.

»Ik zal geluk moeten hebben met de vragen, want ik ben op alle vlakken een zeer monomaan en eenkennig mens met een heel smalle interesse, en dat geldt ook voor literatuur. Ik ken behoorlijk wat van leven en werk van schrijvers als Jeroen Brouwers, Gerard Reve, Marcellus Emants en consorten. Maar van A.F.Th. van der ­Heijden bijvoorbeeld heb ik nog nooit meer dan twintig bladzijden gelezen. ’t Is alles of niks bij mij.»

HUMO Je vormt een ploegje met bestsellerauteur Kluun.

Vekeman «Hij heeft mij als zijn rechterhand gekozen. We treden vaak samen op in Nederland met de Nightwriters, waarvan Kluun het zelfverklaarde opperhoofd is – het is een clubje waar ook Tommy Wieringa, Herman Koch, Ronald Giphart en Joost Zwagerman in zitten. Soms is Herman Brusselmans er ook bij, maar vaak ben ik de enige Belg.

»Ik blijf soms bij Kluun overnachten. Het valt hem naar eigen zeggen op dat ik, als hij de kamer weer binnenkomt nadat hij wat te drinken gaan halen is, geheid zit te lezen: hij kan me niet alleen laten zonder dat ik een boek uit de kast trek. Daarom heeft hij mij gekozen: ‘Je bent mijn enige hoop!’

»Nu, als ik een echte lezer ben, dan is die Kluun toch een echte schrijver, in weerwil van zijn reputatie in bepaalde kringen. Wanneer ik rond het middaguur kruipend en kermend uit bed kom – er wordt op zo’n nacht weleens iets genuttigd – tref ik Kluun fris en monter in zijn schrijfkamer aan, waar hij dan al sinds halfacht zit te schrijven. Dat vind ik dan weer redelijk indrukwekkend.»

HUMO Binnenkort mag je in de literatuurquiz van de Gentse boekhandel Limerick acht zelf opgestelde vragen stellen. Ik zie in jou wel een vrolijke, chaotische quizmaster.

Vekeman «Ik vind het alleszins prettiger dan zelf deel te nemen. Het fijne aan het opstellen van quizvragen is dat je jezelf even heel slim kan voelen. Als ik een aantal vragen bedenk over Reve, Mulisch of Hermans, zijn dat voor mij nogal voor de hand liggende dingen. Maar voor wie hun werk niet kent, is dat meteen veel graden moeilijker. Er zit toch iets van een missionaris in mij: ik probeer er een enthousiasmerende vragenronde van te maken. En er mag iets bijgeleerd worden.»

HUMO Eén quizvraagje tot slot: wie schreef in 1993 het Boekenweekgeschenk?

Vekeman «Ik gok op Harry Mulisch.»

HUMO Fout. ’t Is een grote held van je.

Vekeman «W.F. Hermans! Met ‘In de mist van het schimmenrijk’, natuurlijk. Verdorie, Hermans ligt zich nu bulderhoestend in zijn graf om te draaien omwille van mijn gok op zijn aartsvijand. Excuus, Willem Frederik!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234