null Beeld

'Radio 1 Sessies': mixen en kruisen met Tourist LeMC

Vorig jaar liet presentator Luc Janssen enigszins beteuterd weten dat er mogelijk geen nieuwe editie van de ‘Radio 1 Sessies’ zou komen – de bescheiden Belgische muziekvijver zit nu eenmaal niet barstensvol koi.

Katrien Depecker

'Kan niet fout gaan'

Mag de achtste editie aftrappen: Johannes Faes aka de Antwerpse hiphoptroubadour Tourist LeMC.

HUMO Wist je meteen wie je bij jou op het podium wilde?

Johannes Faes «Ik heb toch even moeten nadenken. Ik heb mijn lijstje van potentiële gasten ook opgesteld volgens het aloude adagium ‘Een nee heb je, een ja kun je krijgen’. Uitstekende tactiek, want zo heb ik de Franse reggaeartiest Pierpoljak weten te strikken – door het de man simpelweg te vragen. Fijne bijkomstigheid is dat ik me zo niet alleen tot Vlaanderenland beperk.»

HUMO Is het een schande dat ik nog nooit van de man gehoord had?

Faes «Nee, niemand uit m’n entourage wist wie hij was – in Wallonië is hij wel iets bekender. Ik heb hem leren kennen via mijn oudere broer: ik heb zijn Pierpoljak-albums geconfisqueerd. Hetzelfde met Katastroof, die er maandag ook bij zullen zijn: eveneens via m’n broer leren kennen. Ondertussen ken ik ze persoonlijk: we hebben al meermaals de affiche gedeeld. Je hebt hun controversiële teksten en vettige liekes, maar ze zijn zoveel meer dan de mannen van ‘Zuipe!’ en ‘Met de wijven niks as last’. Hun serieuzere werk blijft doorgaans onderbelicht, terwijl daar heel mooie nummers tussen zitten.»

HUMO Zoals ‘Goesting voor te blète’, dat je drie jaar geleden coverde op de finale van Humo’s Rock Rally – een nummer over de miserie in de wereld.

Faes «Ja. Op mijn eerste plaat ‘Antwerps Testament’ heb ik samen met Jos Smos (Katastroof-lid, red.) ook hun ‘Triestige plant’ gecoverd. Dat zijn songs die conceptueel en tekstueel in de lijn liggen van de muziek die ik zelf maak.»

HUMO Bart Peeters, die op je nieuwste plaat ‘En route’ meedoet in het nummer ‘Meester kunstenaar’, heb je ook uitgenodigd voor de ‘Radio 1 Sessies’.

Faes «Toen ik ‘Meester kunstenaar’ aan het schrijven was, wist ik al dat ik voor het refrein een andere stem wilde. Via Lunaman, één van de producers van ‘En route’, ben ik bij Bart terechtgekomen. Ik vond ’m er meteen de geknipte man voor: hij zou perfect de belichaming van de ‘Meester kunstenaar’ kunnen zijn, een soort vader die hulp en troost biedt aan wie dat nodig heeft.

»Afgelopen zomer hebben we samen op het podium gestaan tijdens m’n optredens in Openluchttheater Rivierenhof, en dat vond ik een hele eer. Heel leerrijk ook, om van de voorbereidingen tot de show zelf iemand met bakken podiumervaring bij je te hebben. En verder ben ik gewoon blij dat ik hem beter mocht leren kennen: een enorm warme, integere man.»

HUMO Over je gast Daan zeg je in het promofilmpje: ‘Ik ben benieuwd wat dat gaat geven.’ Vertel!

Faes «Ik wist wel wie hij was, maar behalve een paar nummers kende ik zijn muziek niet goed. Ik heb hem pas vorige maand voor het eerst ontmoet, op de benefietavond die Flip Kowlier in de Gentse Handelsbeurs heeft georganiseerd ten voordele van de vluchtelingen. En dat klikte. Het zou bijvoorbeeld toch plezierig zijn om Daan iets te laten doen met Katastroof?»

HUMO Voorzeker! We mogen dus de vreemdste combinaties verwachten?

Faes «Het publiek komt er best met een open geest naartoe (lacht). Het zal een speciale mengelmoes van stijlen en artiesten worden, maar dat is net het verrijkende en inspirerende van de ‘Radio 1 Sessies’ – zowel voor de luisteraars, die enkele van hun favoriete artiesten uit hun comfortzone zullen zien treden, als voor de artiesten zelf. Kan niet fout gaan.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234