null Beeld

Radio 2 op de composthoop? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Voor velen komt, naast een routineus gemompeld ‘Een prettige dag nog’ bij

de plaatselijke middenstand, de enige menselijke stem die ze overdag horen van de radio. Vaak is dat Radio 2, dat baken van akoestische zonneschijn en zorgeloze muziek die zo verfrissend onhip is. Maar nu wordt het mes gezet in het medium dat de wettige opvolger is van het straatorgel en de kwinkelierende kanarie – met name de regionale berichtgeving moet eraan geloven. Een deskundige geeft uitleg.

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «Het is vreselijk. De kerncommercie van de zender wordt geamputeerd. Ik gebruik die uitdrukking even omdat de meelezende Radio 2-luisteraar de uitdrukking corebussiness wellicht niet begrijpt. De ziel van de volksradio wordt er zonder erbarmen uitgerukt, of verpletterd als je wil, als een vogeltje dat uit het nest is gevallen, onder de zware hak van een laffe dierenhater. De gewone mens rouwt, maar bij Radio Nostalgie klinkt een Syrisch aandoend geknal. Van champagnekurken, want daar beseffen ze maar al te goed waar die luisteraars naartoe zullen vluchten.»

HUMO Het lijkt een onbegrijpelijke beslissing.

De Zeulder «Ja, behalve als je weet wie die beslissing heeft doorgedrukt.»

HUMO U weet wie?

De Zeulder «Ik heb geen binnenzijdse informatie, maar ik kan wel raden wie de boosdoener is. Dat is natuurlijk Paul Peyskens

HUMO Wat heeft de baas van Canvas met Radio 2 van doen?

De Zeulder «Niets. En dat maakt de man zo gevaarlijk! Die kerel haat gezelligheid, hij heeft een hekel aan dingen die ergens op slaan. Hij gruwt van herkenbare melodieën en hij verfoeit alles wat zich op meer dan een halve meter buiten een wereldstad afspeelt. Maar dat verklaart niet alles.»

HUMO U lijkt een persoonlijk trauma te vermoeden?

De Zeulder «Paul Peyskens is de man die de wereld indertijd de tekst van het nummer ‘Rendez-vous’ van het groepje Pas De Deux heeft geschonken.»

HUMO Met de beklijvende tekstregels ‘Maar de maat is vol, en mijn kop is toe’.

De Zeulder «Ja. En met name in die ene zin drukt hij profetisch uit hoe de trouwe Canvaskijker zich voelt.

»Nu, Radio 2 heeft zijn legendarische Eregalerij, waarin artiesten en liedjesmakers worden opgenomen die iets hebben betekend voor de Vlaamse cultuur. Het nummer ‘Rendez-vous’ schittert in die lijst, maar wel door zijn afwezigheid. Heeft het daarmee te maken? Als zielenkundige heb ik zo mijn vermoedens.»

HUMO Zijn er nog andere motieven?

De Zeulder «Best mogelijk dat er tactische overwegingen zijn. Misschien – zo veronderstelt Peyskens vast – denkt de luisteraar: ‘Ach, Radio 2 is maar niks, zal ik misschien wat Hans Reichel draaien, of Coltrane? Of een beetje genieten van Pierre Boulez tijdens het strijken? Zo komt hij of zij in de juiste stemming voor een avondje Canvas.»

HUMO Doet u nu niet een beetje aan Canvasbashing?

De Zeulder «En of! Maar wat is er canvasser dan Canvasbashing? Dat weerbarstige, dat tegendraadse, dat is net waar de zender naar op zoek is. Peyskens heeft gisteren nog iemand ontslagen omdat die ‘Hé, interessante Canvasavond gisteren!’ had gezegd. Want interessant is zóóó 20ste-eeuws. Ja, dat zóóó moet je zóóó uitspreken, dat is 21ste-eeuws voor zo – niet voor zoo natuurlijk.

»En om even op Radio 2 terug te komen: daar hoor je nog eens interessante dingen. Hoe je fietskettingvlekken uit een katoenen broekspijp verwijdert met een stuk oud brood en een beetje azijn. Hoe je zelf de kat kunt steriliseren met een washandje en de beugel van een versleten bh. Dat je oud brood weer vers kunt maken door het twee uur in de zon te laten liggen, nadat je er met een plantensproeier overvloedig gin-tonic op hebt gespoten. Dat je bladluizen kunt verjagen door de boekenbijlage van De Standaard in de rozenstruik te hangen. En díé informatie willen ze de mensen ontzeggen? Het is een schande!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234