Radio: BEL10

Die van Radio 1 stelden hun luisteraars onlangs een nogal brede, maar daarom niet minder interessante vraag: ‘Wat is uw concrete idee voor een betere samenleving?’ Iets meer dan duizend al dan niet gefundeerde voorstellen werden er tot op heden ingediend, en die zijn inmiddels netjes in tien overkoepelende thema’s onderverdeeld om op evenzoveel weekdagen uitvoerig gefileerd, gesauteerd, op de grill gelegd dan wel in eigen nat gegaard te worden in het helaas niet zo wervend getitelde ‘BEL10’.

'Tussen het brainstormen en vergaderen over het vernieuwde 'Terzake' door had ik wel tijd en zin om eens even iets anders te doen.'

Concreet: van maandag 15 tot en met vrijdag 26 juni wijken alle bestaande Radio 1-programma’s tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds voor ‘BEL10’, dat in shiften gepresenteerd zal worden door vier gelegenheidsduo’s. Zoals daar zijn: Xavier Taveirne en Kathleen Cools, die samen de ochtendshift voor hun rekening nemen.

Kathleen Cools «Ik was nog volop bezig met ‘Reyers laat’ toen ik een telefoontje kreeg: ‘Stel je voor dat we je zouden vragen om twee weken de ochtend te doen op Radio 1: zou je dat zien zitten?’ Ik was eigenlijk meteen enthousiast, maar ik heb toch een weekend bedenktijd gevraagd: zo’n ochtendshift is niet niks, zeker wanneer je er zoals ik al jaren een avondritme op nahoudt. Als ik ‘Reyers laat’ presenteerde, was ik gewoonlijk niet thuis vóór middernacht, en ik sliep nog een heel pak later in. Nu zou ik al om halfvier ’s ochtends moeten opstaan om rond halfvijf present te zijn op de redactie. Maar goed, ik heb toch ja gezegd: ’t was alweer zeven jaar geleden dat ik nog iets voor de radio gedaan had, en ik heb dat altijd graag gedaan. En tussen het brainstormen en vergaderen over het vernieuwde ‘Terzake’ door had ik wel tijd en zin om eens even iets anders te doen. ’t Houdt een mens draaiende, hè?»

HUMO Heb je al eens kunnen bekijken wat voor ideeën er tot nu toe zoal zijn binnengelopen?

Cools «In detail heb ik het nog niet kunnen bekijken, nee: ik kom net terug van een weekje vakantie, waar ik echt wel aan toe was. Maar ik heb begrepen dat het spectrum nogal breed is – ’t gaat van zeer concrete voorstellen tot volslagen abstracte of filosofische ideeën, en alles wat daartussen zit. Vanochtend nog las ik de bijdrage van iemand die zich afvroeg waarom we op de middenbermen van de snelwegen geen windmolens zouden kunnen plaatsen. Interessant, vond ik, al heb ik zo mijn twijfels bij de uitvoerbaarheid. Maar er zitten zeker ook heel wat bruikbare ideeën tussen, over burgerparticipatie bijvoorbeeld.»

HUMO Daar zeg je zoiets. Ene Maarten T., een 34-jarige Antwerpenaar, stelt op de website van ‘BEL10’ voor om bij verkiezingen de kiezer ook een antistem te geven, uit te brengen op de partij of de kandidaat die zijn afkeer geniet. Die antistemmen zouden dan van de gewone stemmen worden afgetrokken, en op basis van het uiteindelijke resultaat zouden de zetels worden verdeeld. Wat jij?

Cools «Ik ben geen politicoloog, maar dat klinkt me toch niet echt haalbaar in de oren. Het woord antistem druist ook in tegen het gevoel dat democratie en verkiezingen bij mij oproepen. Maar er stond een ander voorstel op de website dat ook met verkiezingen te maken had, en dat mij al een stuk aanlokkelijker voorkwam: iemand pleitte ervoor om een systeem uit te dokteren dat ervoor moet zorgen dat verkiezingsbeloftes vaker worden nagekomen dan nu het geval is. Het idee was om partijen en politici officieel ter verantwoording te roepen wanneer ze aan het einde van de rit minder dan 75 procent van hun beloftes hebben gerealiseerd. Dat lijkt me een meer werkbaar idee, dat past in de huidige tijd.»

HUMO Ook je VRT-collega Frank Deboosere heeft al een bijdrage op de ‘BEL 10’-site geleverd. En wel in de vorm van een retorische vraag: ‘Is eerste klas op de trein echt nodig?’

Cools «Da’s een discussie die al heel lang meegaat, hè? Ik denk dat dat misschien wel afgeschaft kan worden, maar dat je dan in de plaats wel bijvoorbeeld – zoals ze in Nederland hebben – in van die stilterijtuigen moet voorzien, waar mensen rustig kunnen werken of een boek lezen. Een ticket voor zo’n stilterijtuig kost dan wat meer.»

HUMO En dan was er ook nog iemand die ervoor pleitte om alle Belgen minstens één keer per jaar te laten meespelen in een musical.

Cools «Euh... oké (lacht). Om de onderlinge verstandhouding te bevorderen, of zo? Tja. Zou jij dat zien zitten?»

HUMO Ik zou zelfs niet ééns per jaar naar een musical willen gaan kíjken!

Cools «Pas op, ik ben onlangs naar ‘War Horse’ geweest, en ’t was heel tof.»

HUMO Succes met ‘BEL10’. En verslaap je niet.

Cools «Geen nood: ik zet twee wekkers.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234