null Beeld

Radio: 'Braakland', de beste Belgische strip

Vanavond wordt in het Radio 1-programma ‘Braakland’ live vanop de Boekenbeurs in Antwerpen onthuld welk stripverhaal uit een shortlist van vijfentwintig titels door de Radio 1-luisteraars is verkozen tot beste Belgische stripverhaal aller tijden.

Noud Jansen

Onthuller van dienst is voltijds stripfanaat en deeltijds stripheld (in ‘Kiekeboe’ en ‘De geverniste vernepelingskes’) Alex Agnew: wij vroegen ’m om bij wijze van opmaat al eens een duik te nemen in zijn hoogstpersoonlijke stripcollectie, op zoek naar de drie beste Belgische stripverhalen according to Alex Agnew. Die duik bleek overbodig: Alex is het soort bezetene dat zoiets uit het blote hoofd doet.

3

‘De U-straal’ van Edgar P. Jacobs (1943)

Alex Agnew «Lang geleden was er een Belgisch stripblad, Bravo! geheten, waar iedere week een episode van ‘Flash Gordon’ in stond. Toen de Duitsers tijdens de oorlog die verderfelijke Amerikaanse propaganda verboden, is de hoofdredacteur gaan aankloppen bij Edgar P. Jacobs, een Brusselaar die later bekend zou worden met ‘Blake en Mortimer’: of hij ter vervanging van ‘Flash Gordon’ geen sciencefictionstrip in dezelfde lijn kon maken? Jacobs is dan komen aanzetten met ‘De U-straal’, een sf-verhaal dat zich op een soort alternatieve aarde afspeelt. ’t Gaat over een groep helden die in een van dinosaurussen en andere prehistorische monsters vergeven jungle op zoek gaan naar één of ander kristal, en ondertussen worden gevolgd door een spion van een ander rijk, dat met het hunne in oorlog is. Dat vijandelijke rijk heeft niet toevallig wel héél veel weg van Duitsland, en ook wel een beetje van Japan: ‘De U-straal’ is in die zin een duidelijk antifascistische strip. Sciencefiction is altijd al een uitstekend vehikel geweest om kritiek te geven op de echte wereld, juist omdat het zich in een andere wereld afspeelt: je blijft als maker altijd buiten schot.»

undefined

2

‘Reynaert de Vos’ van Marc Legendre en René Broens (2010)

Alex Agnew «Deze gewéldige stripversie van het middeleeuwse epos ‘Van den vos Reynaerde’ wordt nu eens nooit vermeld als zijnde één van de beste Belgische stripverhalen aller tijden: laat dit de eerste keer zijn. Om te beginnen is het enorm knap, bijna fotorealistisch getekend door de van ‘Biebel’ bekende Marc Legendre. En ten tweede hou ik sowieso heel erg van mythen en fabels en folkloristische toestanden à la Reynaert de Vos. Liefst nog met een goeie scheut volksgeloof erdoor: ik ben een grote fan van zwarte katten die ongeluk brengen, en van paddenstoelencirkels die door dansende heksen worden veroorzaakt. Zo veel fantasie dat de mensen vroeger hadden!»

undefined

1

‘Kuifje en de zonnetempel’ van Hergé (1949)

Alex Agnew «‘Kuifje en de zonnetempel’ sprak als kind al erg tot mijn verbeelding: ’t is een heel avontuurlijk, exotisch verhaal, met een vibe die te vergelijken valt met de Indiana Jones-films van enkele decennia later – wat dat betreft is het geen wonder dat Steven Spielberg onlangs nog een Kuifjefilm heeft gemaakt. Als klein ventje was ik vooral onder de indruk van de passage waarin Kuifje, kapitein Haddock en professor Zonnebloem aan een paal worden vastgebonden door de inboorlingen. Ze beseffen dat ze gedood zullen worden, maar omdat Kuifje weet dat er op dat uur een eclips zal plaatsvinden, doet hij alsof hij de Zonnegod oproept: complete paniek bij die Inca’s natuurlijk wanneer de zon even later effectief verduisterd wordt. ‘Amai,’ dacht ik toen, ‘dat is slim van Kuifje.’ ’t Is ook een heel typerende passage voor de Europese strip, in vergelijking met de Amerikaanse: de Europese stripheld lost een probleem op met zijn hersenen; de Amerikaanse slaat gewoon overal een gat in. Wat ook wel weer zijn charmes heeft, natuurlijk.»

undefined

http://www.youtube.com/watch?v=9fiEMsPi_kA

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234