null Beeld

Radio: Dauwe & Vancoillie

Nieuw logo, nieuwe slogan (of zoals ze dat in marketingkringen noemen: nieuwe baseline) en een naam zonder streepje: sinds 31 augustus is de make-over van Qmusic een feit. En elke morgen om zes uur zit er een duo vieve jonge veulens klaar om het niet onaanzienlijke gat op te vullen dat ene Sven Ornelis achterliet: het ochtendblok wordt er voortaan aan de man gebracht door ‘Dauwe & Vancoillie’, ofte Dorothee (25) en Maarten (27). Wat weten zij over Q’s verjongingskuur?

vvp

Maarten Vancoillie «Onze stijl van presenteren is in ieder geval dezelfde gebleven. Dat gezegd zijnde: er zal nog veel meer worden ingezet op beleving en inbreng van de luisteraar – naast muziek natuurlijk. Heel fijn dat dat zelfs is doorgetrokken tot in de baseline: ‘Q is good for you’ is ‘You make us Q’ geworden.»

Dorothee Dauwe «We willen veel muziek draaien en er daarnaast echt voor zorgen dat de onderwerpen die we brengen op dát moment relevant zijn voor de luisteraar. ’s Ochtends kijken we wat er in de wereld leeft en daar gaan we mee aan de slag. Ook heel belangrijk: we houden rekening met het dagritme van de luisteraar. Wil iemand bijvoorbeeld om halfacht ’s morgens al een stevige dj-set horen?»

undefined

'Voor de duidelijkheid: er zijn hier geen sidekicks, Dorothee en ik zijn copresentatoren' Maarten Vancoillie

HUMO Met permissie, maar een radiozender die rekening houdt met de noden en wensen van de luisteraar: is dat niet logisch?

Vancoillie (lacht) «Begrijpelijke vraag, maar zo is het niet altijd geweest. Vroeger was radiomaken: een presentator die zich met een bakje platen voor de microfoon zette en zijn goesting deed. Interactie met de luisteraar is maar iets van de laatste vijftien jaar, en dan nog wordt er pas heel recent echt goed werk van gemaakt.»

Dauwe «Vroeger was de drempel ook veel hoger. Je kon de radio bij wijze van spreken slechts bereiken via een gele briefkaart. Nu gaat dat allemaal veel sneller en gemakkelijker.»

Vancoillie «Dat vinden we ook echt belangrijk: dat luisteraars ons heel snel kunnen bereiken, via alle mogelijke kanalen. En dat werkt, want wij krijgen bijvoorbeeld veel oproepen binnen via onze app. Dat zijn er, euh… (Roept naar iemand achter zich) Hoeveel procent van onze oproepen komen via onze app? Juist ja: 70 procent.»

HUMO Wat vinden jullie van de nieuwe gezichten, Sean Dhondt en Sam De Bruyn?

Vancoillie «Top, hè. Sowieso.»

Dauwe «Bij Sam viel het echt op hoe joviaal hij is: die loopt hier tien dagen rond en het lijkt al alsof hij deel uitmaakt van het meubilair.»

HUMO Jijzelf bent ook een nieuwer gezicht, Dorothee. Voor de mensen die het nog niet weten: wie of wat ben jij?

Dauwe «Poeh! Ik ben 25, woon in Brussel en ik maak radio (lacht). Ik ben ook wel nieuw als gezicht van Qmusic, maar ik werk al een paar jaar bij de ochtendshow; ik ben degene die een uitgebreid actua-item waar nodig helder en beknopt uitlegt, terwijl Maarten meer de man is die supersnel en to the point twee nummers aan elkaar kan praten – dat zal dus ook wat onze rolverdeling zijn.»

HUMO Het programma heet ‘Dauwe & Vancoillie’: hebben jullie gevochten om de volgorde van die namen?

Dauwe «Maar nee! (lacht)»

Vancoillie «‘Dauwe & Vancoillie’ klinkt beter dan ‘Vancoillie & Dauwe’, hè? En ik stond bij ‘Ornelis & Vancoillie’ ook al langs achter, dus dat hielp. Voor de duidelijkheid: er zijn hier geen sidekicks, Dorothee en ik zijn copresentatoren.»

HUMO Jullie zijn op dit moment bezig met de proefopnames.

Vancoillie «Ja, en die gaan goed. We hebben het geluk dat we elkaar al goed kennen, al blijft zo’n nieuw partnerschap toch altijd aftasten. Vergelijk het met een nieuwe zetel of een nieuwe jas: je weet wel hoe je in een zetel moet gaan zitten of hoe je een jas moet aandoen, maar het duurt altijd even voor het helemaal juist aanvoelt (lacht).»

Dauwe «’t Is wel spannend, maar we moeten het warm water niet opnieuw uitvinden: het blijft het ochtendblok van Q. Alleen zullen we meer dan ooit op muziek focussen: daar zijn we namelijk alle twee echt wel mee bezig.»

HUMO Nog even: jullie weten dat Humo zo nu en dan graag een mopje maakt over Sven Ornelis?

Dauwe (gespeeld verontwaardigd) «Over Sven? ’t Is niet waar!»

HUMO Wat ik wilde vragen: hebben jullie daar in een onbewaakt moment weleens om gegniffeld?

Vancoillie «Stiekem, bedoel je? Dat niet. Ik heb Humo al sinds mijn kindertijd op het toilet liggen. Met de mopjes lachen we hier niet in een onbewaakt moment, maar gewoon: luidop (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234