null Beeld

Radio: De zomer van 2014

We moeten daar niet flauw over doen: waar Otto-Jan Ham verschijnt, gaan vrouwen spontaan ovuleren, en vallen er voor de studenten blikjes Cara en voor de werkmensen feesthoedjes uit de lucht. Er groeien rozen uit zijn voetsporen, zijn scheten klinken als iets van Mozart en we zijn er zeker van dat zijn oksels naar vanille geuren.

vvp

Kortom: Otto-Jan Ham is hot en daarom mag hij op Radio 1 – ráár, Otto-Jan op Radio 1 – mee in het panel zetelen dat middels een paar honderd zorgvuldig gekozen platen ‘De zomer van 2014’ bepaalt. Maar eerst willen wij weten:

HUMO Ben je eigenlijk een lijstjesmens?

Otto-Jan Ham «Dat valt mee. Ik moest nu honderd nummers selecteren, wat best wel veel is, en dat was toch niet eenvoudig. Toen ik mijn lijst af had – ik was enigszins beperkt, want er mocht geen metal in, en niet te veel hiphop – dacht ik meteen: ‘Fuck, dat had ik er nog moeten inzetten, en dat ook!’ Maar bon: het is wat het is.»

HUMO Zat er een groot plan achter je lijst?

Ham «Absoluut niet. Het enige dat ik me had voorgenomen: er moest iets in van mijn favoriete band aller tijden, Ween. Die probeer ik op de radio altijd zo veel mogelijk te draaien, al was het maar omdat Sabam hun dan heel veel geld moet. In elke aflevering van ‘One Night Stand’ die ik destijds gepresenteerd heb, zat er wel een nummer van hen: ik heb die mannen dus al superveel centen opgeleverd.»

HUMO Heeft iemand die een actuaprogramma maakt eigenlijk nog wel tijd om de muziek op de voet te volgen?

Ham «Awel, ja, dat is er enigszins bij ingeschoten, maar ik vind dat nu ook geen ramp. Ik ben begonnen op de muziekredactie bij Studio Brussel: in die eerste jaren was ik enorm met muziek bezig en sleet ik heelder dagen in cd-winkels. Ik ploos zelfs al die gespecialiseerde boekjes en moeilijke websites uit. Maar op een bepaald moment ben je daar wel klaar mee. Ik ben ervan overtuigd dat er nog altijd héél goeie muziek binnenkomt, maar je kunt niet alles blijven checken. Het obsessieve is er wat af.»

HUMO Is de allerbeste muziek ook niet de muziek die wordt uitgebracht tussen pakweg je 16de en 25ste?

Ham «Waarschijnlijk. Alhoewel. Gedeeltelijk… Je wordt inderdaad mee door muziek gevormd en zodra dat dan gebeurd is, is al de rest alleen maar een bevestiging van je smaak. Of zoiets.

»Nu is de luisterervaring natuurlijk anders. Ik heb niks tegen Spotify, maar wat ik wel mis, is het fenomeen van naar de winkel te gaan om een plaat te zoeken en die dan track na track te ontdekken. Da’s een gevoel dat nooit meer terugkomt en dat is toch jammer. Ik koop nog wel cd’s, omdat ik merk dat ik dan veel aandachtiger luister dan wanneer ik gewoon door mijn iTunes scroll. Of klink ik nu als een oude zak?»

HUMO Dat gaat wel. Van welk nummer uit je lijst zouden de mensen weleens kunnen fronsen?

Ham «Ik heb er een heel vuile r&b-plaat in gezet – een suggestie van mijn vriendin, een overtuigd r&b-wijf. Ik had haar om raad gevraagd omdat ik vond dat mijn lijst iets te emotioneel en gevoelig was. En ik wil niet dat de mensen het idee gaan krijgen dat ik een emotionele, gevoelige jongen ben. Vandaar: een vuile r&b-plaat van de genaamde Ginuwine

HUMO Dan nog één vraag, omdat ik ze móét stellen: ‘She’s After My Piano’ zit er toch tussen?

Ham «Dat ben ik helaas vergeten! En ik moet er meteen bijvertellen dat het vooral Jonas Geirnaert was die dat nummer van in het begin heeft herkend als de kwintessentiële popparel die het is. Ik ben daar pas later achtergekomen, en daarom zou ik het ook flauw vinden om ‘She’s After My Piano’ nu te gaan claimen als was het mijn eigen ontdekking. Die eer behoort Jonas toe.»

HUMO Nu staat het zwart op wit. Proficiat, Jonas!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234