null Beeld

Radio: De zomer van 2015: grappige liedjes

Als alles goed gaat, valt er deze voormiddag een flink pak te lachen bij Radio 1. Toch alweer geleden van die keer dat Pat Donnez met uitgestreken gezicht aan Filip Meirhaeghe vroeg waarom hij na zijn zilveren medaille plots begon te ‘schaken’ op het podium. Comedy gold, Pat! Soit, vandaag dus hopelijk meer van dat in ‘De zomer van 2015’, het aardige voormiddagvenster op Radio 1 waarin telkens één Bekende Vlaming het muzikale thema van die dag mag kiezen.

mke

Vorige weken leverde dat al fijne luisterbeurten op met onder meer Arno en Tourist Lemc. Vandaag mag Wouter Deprez suggesties aanbrengen en die van luisteraars beoordelen. De komiek bleef daarbij veilig binnen zijn eigen habitat en koos voor het thema ‘grappige liedjes’.

'Humor uitleggen is zoals een kikker dissecteren: je weet meer over de kikker, maar hij is helaas wel dood'

HUMO Of was het Radio 1 die met dat voorstel kwam aanzetten?

Wouter Deprez «Nee, dat mocht ik helemaal zelf kiezen. Ik dacht eerst: ik moet een muzieksoort nemen waar ik veel van afweet. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat zo’n genre helaas niet bestaat (lacht). Het is een rode draad in mijn leven: ik pik hier en daar iets op, maar om me helemaal in iets in te werken is mijn concentratie blijkbaar te versnipperd. Of ben ik te lui.

»Dus ben ik maar voor grappige liedjes gegaan, voornamelijk uit praktisch oogpunt: ik heb al jaren niet meer gezongen in mijn shows en ik heb veel zin om er opnieuw mee te beginnen. Muziek is een veel directere weg naar het gevoel dan woorden. Maar een grappig lied schrijven is één van de moeilijkste dingen die er bestaan. Ik hoop dus inspiratie te putten uit de nummers die de luisteraars van ‘De zomer van 2015’ aanbrengen. Da’s ook veel fijner dan weer dagenlang op het internet rond te surfen en plots een interesse te ontwikkelen voor de evolutie van de bouwwijze van iglo’s bij de Inuit.»

HUMO Wat maakt een komisch bedoeld nummer ook daadwerkelijk grappig?

Deprez «Ha, dat is moeilijk uit te leggen. Waarom is iets grappig? En kun je dat uitleggen of eindig je dan zoals met een gedissecteerde kikker: je weet meer over de kikker, maar hij is helaas wel dood.

»Wie ik echt geweldig vind, is Dolly Parton: een franke teut, niet bang om zichzelf belachelijk te maken en een ongelooflijk vocaal bereik. Ze heeft een liedje waarin ze vertelt dat ze op een trouwfeest geen rijst wil gooien naar de bruid, maar stenen. Dat zingt ze met zo’n fantastische kwaadheid dat het enorm grappig wordt, en toch blijft het eerlijk. Ik hou ook van parodieën, Beck is daar bijvoorbeeld een meester in: dollen met de muziekgeschiedenis en tegelijk ook een fantastisch nummer ineenboksen. Luister zeker eens naar zijn nummer ‘Mexico’, een gangstersong over een overval op een McDonald’s. En songs kunnen ook grappig zijn omdat er iets fout loopt in de uitvoering. Een bekend voorbeeld is Elvis die de slappe lach krijgt tijdens ‘Are You Lonesome Tonight?’ Iedere keer als ik dat hoor, krijg ik zelf de slappe lach.»

HUMO Laten droevige emoties zich doorgaans niet makkelijker in muziek gieten dan geschaterlach?

Deprez «In ons deel van de wereld vertrekt muziek inderdaad vaak vanuit droefheid of eenzaamheid. Maar die pathetiek leent zich toch ook uitstekend om eens goed te kakken te worden gezet? Het ultieme voorbeeld daarvan is ‘Ik heb een heel zwaar leven’ van Brigitte Kraandorp – hilarisch nummer.

»Je krijgt vaak ook iets geestigs door over een atypisch onderwerp te zingen: ‘Bovenal is de zee koude soep’ van Kamagurka bijvoorbeeld. Die zin is tegelijk filosofisch én gezwets én poëzie én fris, omdat het eens niet over een blèter gaat die zijn lief mist. Al vind ik humor die vanuit een gevoel vertrekt het mooist. ‘I Was Dancing in the Lesbian Bar’ van Jonathan Richman is grappig door de onverwachte wending, maar vooral doordat je het oprechte plezier voelt. Om dat soort dingen moet ik veel harder lachen dan om de meest vergezochte plotwending in de meest absurde sketch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234