null Beeld

Radio: De zomer van 2015

Zo’n maandje voor de herfst zijn intrede doet, houdt ‘De zomer van 2015’ het al voor bekeken. Deze ochtend gaat Evert Venema nog één keer op zoek naar de essentiële nummers in het samenwerkingsverband luisteraars/centrale gast.

vvp

In die laatste categorie herkent u Ayco Duyster, die hier al wat mag wennen aan haar nieuwe werkomgeving: binnen een weekje geeft ze voor het eerst het namiddagblok van Radio 1 wat extra cachet, na 18 jaar Duysteren op Studio Brussel. Van zenuwen evenwel geen sprake.

Ayco Duyster «Op dit moment niet, ik ben ook nog op vakantie. Maar vanbinnen zijn er toch al wat kriebels. Aan de ene kant heb ik er heel veel vertrouwen in: ik heb ondertussen al veel ervaring, ik kén de VRT, en er lopen ook veel ex-collega’s van bij StuBru rond. Maar aan de andere kant is en blijft het een nieuwe werkomgeving. Spannend dus!»

HUMO Nu er al een paar maanden gepasseerd zijn: ben je nog steeds tevreden met je beslissing?

Duyster «Ik heb er een goed gevoel bij – ik denk dat ik mijn draai hier snel zal vinden – maar allicht zal ik pas na enkele maanden daadwerkelijk uitzenden 100 procent zeker zijn.

»Nu goed: het was hoe dan ook tijd. Ik heb achttien jaar bij Studio Brussel gezeten. Achttien leuke jaren waarin ik mijn ding heb kunnen doen en waar ik met goeie gevoelens op terugkijk, maar hoe dan ook een lánge periode. Ik zou sowieso binnen afzienbare tijd vertrokken zijn, dat aanbod van Radio 1 kwam dus gelegen: zo moest ik zelf niet op zoek. Ach, op een bepaald moment moet je ook gewoon plaats ruimen voor een jongere generatie.»

HUMO Het is daar wel een grote leegloop nu: Ilse Liebens en Sam De Bruyn zijn ook al weg.

Duyster «Tja, maar dat zijn drie heel verschillende verhalen. Wij gaan andere dingen doen om héél uiteenlopende redenen; dat we samen vertrekken, is puur toeval. Voorts kan ik enkel voor mezelf spreken: bij mij heeft het alleen te maken met een goeie mogelijkheid op het juiste moment.»

HUMO ‘De zomer van 2015’ dan: wordt het een soort Duyster-compilatie, of toch net iets anders?

Duyster «Iets anders: die Duyster-stijl zou iets te hard voor de hand hebben gelegen (lachje). Het thema waarvoor ik heb gekozen, is ‘de wolf’: songs die gaan over, geïnspireerd zijn op, of thematisch verwant zijn aan wolven.»

undefined

'Er wordt vaak gezegd dat radiomakers de luisteraar onderschatten: wel, in 'De zomer van 2015' is dat alvast niet het geval'

HUMO Waarom wolven?

Duyster «Je moet er niet te veel achter zoeken, hoor. Het viel mij gewoon al snel op dat er héél veel songs zijn die over wolven gaan. Als metafoor is het ook een dankbaar dier: het duistere en het nachtelijke zit erin. Het is een eenzaam dier, dat evenwel altijd terugkeert naar z’n roedel. En ’t zit vol seksuele driften. Veel folky singer-songwriters hebben het erover, maar het is ook een populair beest in de metal: daar zijn het dan wel foute, geairbrushte wolven (lacht). Weerwolven heb je ook nog: een tussenwezen tussen mens en dier. Ja, er valt wel een aantal kanten mee uit te gaan.»

HUMO Als ik even nadenk, kom ik uit bij Fever Ray, TV On The Radio, Fiona Apple…

Duyster (lacht) «Er zijn er véél – in mijn Spotify-lijstje had ik na even zoeken al meer dan zeventig songs – maar ik ga nog niks prijsgeven.

»Ik ben overigens heel benieuwd naar de associaties die de luisteraars zullen maken bij mijn keuzes. Zij gaan het meestal veel verder zoeken dan je als radiomaker zou denken. Er wordt vaak gezegd dat radiomakers de luisteraar onderschatten: wel, in ‘De zomer van 2015’ is dat alvast niet het geval. En zo is het goed. Samen op zoek gaan naar muziek rond één of ander willekeurig thema: da’s toch het leukste wat er is?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234