null Beeld

'Radio Gaga': blèten in de caravan

Bij Canvas hoefden ze, na de vele lovende reacties op ‘Radio Gaga’ vorige herfst, geen twee keer na te denken of ze wel een vervolg zouden bestellen: vanaf 4 oktober reizen acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder dan ook opnieuw met hun mobiele radiostudio van de ene moeilijk te betreden biotoop naar de andere, op zoek naar pakkende verhalen. Buiten de ‘Gaga’-caravan valt het duo niet makkelijk te strikken voor een interview, maar als het toch lukt, zijn ze druk in de weer over het boek dat ze bij het tweede seizoen willen leveren – het universum van ‘Radio Gaga’ dijt merkbaar uit.

Hanne Van Tendeloo

'Joris Hessels (rechts): 'Als we nu de Ha! van Humo niet winnen, dan weet ik het écht niet meer.'

Joris Hessels «Klopt: er komt niet alleen een boek, de ochtend van de uitzending mogen Dominique en ik ook telkens een uur lang radio maken op Radio 2 – we stellen de locatie van de bewuste aflevering uitgebreid voor. En al die info dient trouwens netjes aangekondigd te worden bij de begeleidende artikelenreeks in Humo. Voorzie al maar wat plaats onderaan (lacht).»

HUMO Konden jullie dit keer makkelijk jullie draai vinden?

Hessels «Het was niet simpel: er is vorig jaar zoveel gezegd over het programma en over onze manier van werken, dat we toch wel wat druk voelden. De eerste draaidagen zaten we echt met een ei: ‘Shit, gaat het nog wel lukken?’»

Dominique Van Malder «We waren vooral bang dat de mensen ons meteen zouden herkennen: ‘Hé, da’s die caravan waar je een potje mag blèten.’ Maar het viel goed mee. Da’s dan weer het voordeel als je programma op Canvas wordt uitgezonden: zoveel volk kijkt daar nu ook weer niet naar (lacht).»

Hessels «In Benidorm kende niemand ons, behalve die ene vent die ons kwam vragen of ‘Radio Gaga’ dat programma was van ‘die Umesh’. De parodie is kennelijk bekender dan het origineel.»

Hessels «Benidorm was onze eerste halte. Niet evident, want we hadden nog nooit op zo’n uitgestrekte locatie gewerkt. Dat is alvast het grootste verschil met reeks één, toen we in kleine, wat meer besloten biotopen gingen filmen: we zijn een paar keer uitgeweken naar wijken van 6000 bewoners, zoals de Limburgse cité Meulenberg of de Antwerpse wijk Linkeroever.»

Van Malder «Veel verschil maakte het niet: zodra de mensen in onze caravan kwamen zitten, vergaten ze het circus daarbuiten, en werden de gesprekken vanzelf intiem. Zelfs op Benidorm vergaten onze interviewees die dijk vol gebronzeerde lijven. Noem het maar: de kracht van ‘Gaga’.»

Hessels «We wisten op voorhand dat de bewoners op sommige locaties erg argwanend zijn tegenover tv-ploegen: ‘Hoe gaan ze ons nu weer in beeld brengen?’ Dat was het geval in Meulenberg, en zeker ook in de gevangenis van Ruiselede. Maar omdat ze dit keer niet blind hoefden toe te zeggen – de toon van de vorige reeks was gezet – wonnen we vrij snel hun vertrouwen.

»Zelf hadden we het meeste schrik om in het palliatieve zorgcentrum Coda neer te strijken. Omdat we het allebei in onze broek doen als het gaat over de dood, denk ik. Die aflevering beschouw ik alleszins als onze grootste overwinning van dit seizoen.»

HUMO Voor de eerste aflevering trokken jullie naar Het Zeepreventorium in De Haan.

Hessels «Je kunt die plek gerust vergelijken met het Sint-Jozefcollege in Turnhout, waar we vorig jaar filmden. Het was alweer een wervelwind van hormonen en kalverliefdes – die tieners braken bijna onze caravan af – maar de tieners in De Haan moeten bovendien een zware medische rugzak meetorsen: obesitas, CVS, mucoviscidose, noem maar op.»

Van Malder «Om nog maar te zwijgen van het gepest op de speelplaats.»

Hessels «Hun verzoekplaatjes weekten veel emoties los – echt: we zaten daar zó hard op onze plaats.»

Van Malder «Ik wil niet voorbarig zijn – de kijker moet zelf maar beslissen wat hij ervan vindt – maar naar mijn aanvoelen zijn we dit jaar nóg dieper gegaan.»

Hessels «Als we nú de Ha! van Humo niet winnen, dan weet ik het écht niet meer (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234