null Beeld

'Radio Gaga': de Kosovaarse Romeo en Julia

In de laatste ‘Radio Gaga’-aflevering van dit seizoen maakte u ook kennis met de Kosovaarse Blerta en Muhamed. Ze zijn niet in Wingene beland door oorlog, maar door het probleem waarmee ook Romeo en Julia ooit kampten: hun families zien hen nog liever dood dan met elkaar getrouwd.

Hanne Van Tendeloo

Ze zijn nu een paar maanden in Wingene en het Nederlands lukt al aardig. Alleen drukt Muhamed me op het hart om verduidelijking te vragen als ik hem niet goed begrijp. ‘Anders krijgen we weer misverstanden, zoals op het Commissariaat. Daar hebben ze ons een negatief advies gegeven, omdat de tolk ons verhaal verkeerd had vertaald - hij kwam uit Albanië en spreekt een ander dialect. We zijn in beroep gegaan en wachten nu op ons tweede interview.’

Blerta (28) «In Kosovo werkte ik als kassierster in een supermarkt. Muhamed deed er de bestellingen.»

Muhamed (27) «Ik zag haar en vroeg haar nummer. We gingen koffie drinken en werden verliefd. De traditie in Kosovo is dat de vader beslist met wie zijn dochter mag trouwen. Ik stuurde mijn neef naar het huis van Blerta om haar hand te vragen. Haar papa vond me niet goed genoeg. Ik had geen huis, geen geld. Ik had wel een job, maar daarmee verdiende ik 350 euro per maand. Niet veel, hè. De papa van Blerta had een andere jongen voor haar.

»Ook mijn papa accepteerde Blerta niet. Hij is een goeie moslim - hij ging al twee keer naar Mekka. ‘Een vrouw zonder hoofddoek komt mijn huis niet binnen,’ zei hij.»

Blerta «Ik ben wel moslim, maar ik kies ervoor om geen hoofddoek te dragen.» Muhamed «Mijn papa is vrij strikt. Hij zei dat hij een goed meisje mét een hoofddoek voor me had. Ik zei: ‘Nee, ik héb mijn liefde al.’ Hij wilde dat ik Blerta vergat, maar dat kan ik niet. Dan ben ik niet happy.

»De problemen en de agressie werden steeds erger - niet alleen van Blerta’s papa, maar ook van haar vier broers. Ik was bang dat ze op een nacht naast mijn bed zouden staan. Toen zijn we gevlucht.»

HUMO Wat als ze jullie vinden? Slaan ze jou dan in mekaar? Muhamed «Slaan? (lachje) Slaan is niks. Volgens de Kanun, de traditionele regels die wij in Kosovo hebben, bestaat er maar één straf voor wat wij hebben gedaan: ze schieten eerst de jongen dood, daarna het meisje.»

HUMO Maar Blerta is intussen zes maanden zwanger van jullie eerste dochter. Muhamed «Tja, nu is het probleem dubbel.»

»Mijn kindje zal op de wereld komen en al vanaf de eerste dag problemen hebben. Dat doet me pijn. Maar als ze ooit wil trouwen, dan maakt het niet uit of hij zwart, bruin of wit is, moslim of katholiek. Ze zal vrij zijn. Dan geef ik haar het grote trouwfeest dat Blerta en ik nooit hebben gehad.

»De enige met wie we nu nog contact hebben in Kosovo, is de man van een tante van me. Ik probeer hem af en toe te bellen, maar ik heb weinig geld. We krijgen hier elke week 7,40 euro zakgeld per persoon. Het is kiezen: belwaarde kopen of iets anders.»

Blerta «De mensen hier in Wingene voelen als onze nieuwe familie aan, maar over onze problemen praten we niet vaak.» Muhamed «Het is onze zaak, niet die van hen. Ik denk elke dag aan ons interview. Hoe kon het dat onze tolk ons verhaal zo verkeerd vertaalde? Hij zei dat mijn papa Blerta zónder hoofddoek wilde zien - precies het omgekeerde. Terwijl Blerta natuurlijk zonder hoofddoek voor de interviewer zat, dus die zag meteen dat er iets niet klopte. Zo’n kleine fout, zulke grote gevolgen. Soms voelt het alsof mijn hoofd gaat ontploffen.»

HUMO Wat als het straks opnieuw ‘nee’ wordt?

Muhamed (haalt z’n schouders op) «Ik weet het niet. Dan zeg ik (slaat z’n armen om een denkbeeldige paal): ‘Ik ga niet terug. Ik blijf.’ We kunnen nergens anders in de Schengenzone asiel aanvragen, dus dan moeten we wel terug naar ons land. Kosovo is klein. Ze zitten op ons te wachten en het zal niet lang duren voor ze ons vinden. Nee, als we ooit teruggaan, dan zijn we finished. Dan kan je met bloemen naar mijn graf komen. Wij komen hier niet voor economy, hè. Wij komen hier om te kunnen leven.»


Lees meer over 'Radio Gaga' en bekijk alle filmpjes

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234