null Beeld

Radio: Hautekiet

’t Is niet zo’n gruwelijke mond vol, en men spaart er ook nog eens inkt mee uit op zijn visitekaartjes: Jan Hautekiet, de voorbije vijf jaar Beleidsadviseur voor Omroepdomeinen en Belanghebbendenbeheer bij de Directie Strategie van de VRT (nope, wij hebben evenmin een idee), mag zich heden weer eenvoudigweg ‘radiopresentator’ noemen.

Noud Jansen

Vanaf vandaag, op Radio 1, zal hij iedere ochtend van de week het raak getitelde ‘Hautekiet’ presenteren, dat het populaire ‘Peeters en Pichal’ moet doen vergeten.

Jan Hautekiet «Radio 1 is een tijd geleden bij me komen aankloppen met de vraag of ik het zag zitten om de vrijgekomen voormiddag in te vullen – in het recente verleden heb ik nog wel een paar Radio 1-programma’s gepresenteerd, ‘Dubbelcheck’ en ‘Touché’ met name, dus de keuze was niet helemaal een verrassing. Daarop heb ik even nagedacht, en vervolgens heb ik ‘ja’ gezegd: ’t is natuurlijk toch het typevoorbeeld van een offer one cannot refuse. En nu ben ik dus in zeer blijde verwachting: een spannend, maar aangenaam gevoel.»

HUMO Wat ís ‘Hautekiet’?

Hautekiet «Het is een open discussieprogramma, waarmee we verder bouwen op een lange en rijke Radio 1-traditie van debat en opiniëring. Bedoeling is dat ik in gesprek ga met luisteraars, experts, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen – telefonisch of in de studio, middels Twitter, Facebook of mail, of zelfs via een reporter – over onderwerpen die vooral door de actualiteit zullen worden bepaald, en door de input die we van luisteraars zullen binnenkrijgen. Klein voorbeeldje: onlangs las ik in de krant dat de zomervakantie de leerkloof tussen kinderen uit de sociaal hogere klassen en kinderen uit de wat achterophinkende klassen zou vergroten. De vragen liggen dan voor de hand: is dat wel zo? Wat is de ervaring in andere landen? In Nederland hebben ze bijvoorbeeld al heel lang maar zes weken zomervakantie; in Italië drie máánden.

»Nog een voorbeeld: hoe ons sportbeleid omgaat met de magere Olympische prestaties. Of de evolutie van muziekfestivals naar belevingsfestivals. Of de hele hetze rond het boek 'Vijftig tinten grijs'.»

HUMO Is er lang over de titel gebrainstormd?

Hautekiet «Welja, er zijn wel meer titels in de running geweest, maar uiteindelijk zijn we toch maar teruggekeerd naar de allereerste. ‘Jij gaat opnieuw radio maken,’ zeiden ze me, ‘dus het is alleen maar logisch dat jij de naam aan het programma geeft.’ Begrijpelijk, maar voor alle duidelijkheid: ‘Hautekiet’ is een collectief programma, zéker geen soloslim. Veeleer: sámen slim.»

HUMO Genoteerd. Iets heel anders nog: de hele zomer lang schuim jij al de stadsfestivalletjes af met Stijn Meuris en Rick de Leeuw, die elkaars nummers zingen. Je zou me erg blij maken met een sappige festivalanekdote.

Hautekiet (schraapt de keel) «Ik meen dat het in Essen was, toen het tijdens ons optreden ineens ongenadig hard begon te stortregenen. Op een gegeven moment zie ik vanop het podium het soort tafereeltje waarvan ik dacht dat het enkel in 'Monty Python'-sketches voorkwam: een grote partytent, zo eentje waar twee- à driehonderd man in kan, is van de ene kant van het plein naar de andere aan het laveren. Later begreep ik pas hoe de vork in de steel zat: enkele kloeke manskerels hadden de vier poten in handen genomen, om gezamenlijk die tent mét publiek naar het midden van het terrein te dragen. Een uniek, ondeelbaar moment - ‘hallucinant’ is het woord dat het het best omschrijft - dat tegelijk een goeie samenvatting biedt van deze festivalzomer: nat, maar feestelijk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234