null Beeld

Radio: Marathonradio

Nee, een marathon hebben wij nog niet op ons palmares staan – alhoewel, als we al die meters van onze zetel naar de ijskast en terug optellen, komen we misschien net in de buurt. Alle respect dus voor de radiomarathon ‘Marathonradio’ van ­Peter Van de Veire en Tom De Cock, de twee spring-in-’t-velds van MNM die bijna drie weken lang onafgebroken plaatjes aan elkaar zullen babbelen en bellers te woord zullen staan.

mke

Niet schrikken als daar opvallend veel huilerige studenten bij zitten: net als de twee vorige jaren dient de marathon in de eerste plaats als steun aan de ijverig blokkende jeugd. Maar ook wie denkt dat ‘Yolo’ een soort yoghurt is en zijn smart­phone gewoon gebruikt om te bellen, mag de volgende dagen delen in de pret.

Tom De Cock «Het is allemaal begonnen met de wereldrecordpoging van Peter in 2012, toen hij bij MNM 185 uur onafgebroken radio heeft gemaakt. Dat record staat trouwens nog altijd op zijn naam, ook al heeft Giel ­Beelen het ondertussen officieus verbroken.»

HUMO Officieus? Dus dat van Beelen telt niet?

De Cock «Toch wel, maar het duurt vrij lang voor zo’n record officieel erkend wordt, soms zelfs maanden. Je moet een compleet dossier naar het Guinness Book of Records sturen met getuigenissen, verslagen van de deurwaarder, logboeken... De verwerking daarvan duurt een tijdje. Ondertussen genieten wij er nog even van dat het recordcertificaat nog steeds bij ons ligt.»

HUMO Bereiden jullie je fysiek voor?

De Cock «Ja, dat moet ook. We presenteren afwisselend 24 uur aan een stuk: dan moet je scherp staan. We zijn drie weken geleden gestopt met cafeïne drinken, wat héél ambetant is (lacht). Peter drinkt veel koffie, ikzelf ben vooral verslaafd aan powerdrinks – ik drink er toch makkelijk drie per dag. Maar blijkbaar werkt cafeïne pas goed als je er eerst even van afkickt. Als je een stevige gebruiker bent, verdwijnt het oppeppende effect na een tijd.

»Vorig jaar had dokter Ruud, onze marathondokter, me tijdens mijn tweede shift een half bekertje Nalu gegeven, omdat ik het echt niet meer zag zitten. Dat werkte als een bom! Ik zit niet aan de drugs, maar ik denk dat die ervaring qua effect aardig in de buurt kwam.»

HUMO Beginnen er na een paar dagen geen vervelende bijwerkingen op te treden?

De Cock «Wel, ik word nogal, euh, humeurig als ik te lang wakker ben. Vorig jaar heb ik zelfs een mail met ‘Fuck you all!’ gestuurd naar een krant die iets heel negatiefs over ons had geschreven (glimlacht). Achteraf heb ik daar toch mijn excuses voor aangeboden. Maar ja, als je meer dan twintig uur wakker bent...

»Als ik even zo’n moeilijk moment heb, helpt het besef wel dat ik veel studenten door hun moeilijke bloktijd help. Wij zijn geen commerciële radio die winst moet maken met zo’n marathon. We doen het natuurlijk omdat het plezant is, maar toch vooral om de studenten te steunen.»

HUMO Daar hoort dit jaar ook een studentenonderzoek bij.

De Cock «We hebben een enquête gelanceerd die alle studenten tussen 12 en 25 jaar kunnen invullen. Daaruit hopen we één en ander op te steken over het blokgedrag van de Vlaamse jeugd: hoe studeren ze? Waar studeren ze? Masturberen ze echt vaker tijdens de blok?»

HUMO Wie weet schieten de slaagcijfers dit jaar plots wel spectaculair de hoogte in door jullie steun.

De Cock «Dat zou geweldig zijn! Maar ik vrees dat het WK Voetbal onze heilzame invloed wel weer teniet zal doen (lacht).»


Bekijk de tv-spot:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234