null Beeld

Radio met een smoel: Julie Van den Steen (MNM) en Linde Merckpoel (Studio Brussel)

Doorgaans zijn platitudes over ochtendstonden niet aan ons besteed – een typische ochtend heeft in ons geval voornamelijk cafeïne, diepe zuchten en dooie vogeltjes in de mond. Maar wanneer Julie Van den Steen en Linde Merckpoel ons na hun beider ochtendshows – de ene als sidekick van Peter Van de Veire op MNM, de andere onder eigen naam op Studio Brussel – tegemoet dartelen, wordt elk ingebakken ochtendpessimisme danig op de proef gesteld.

Tom Raes

'De heksenjacht op elk meisje dat durft te zeggen wat ze denkt, is gelukkig overgewaaid'

De twee delen het samenzweringsgevoel van hen die de zon hebben zien opkomen, maar laten iederéén die gestraft is door de wekker met de glimlach toe tot hun clubje. Wat hen ook bindt: ze beleven boeiende dagen. Sinds een halfjaar bestormt Linde Merckpoel opnieuw de ochtenden voor Studio Brussel, acht jaar na haar radiodebuut als sidekick van Tomas De Soete. Daarnaast maakt ze ook furore met de filmpjes die ze voor haar zender draait: één zo’n clip waarin ze live tijdens de uitzending uit een vliegtuig sprong boven Wachtebeke, haalde het nieuws. Ook Julie Van den Steen verzoent twee liefdes in hetzelfde huis, en verdeelt haar tijd in de ether tussen radio en televisie, waar ze naast Freek Braeckman te zien is in het populairwetenschappelijke Eén-programma ‘Typisch mensen’.

HUMO Het schept duidelijk een band, allebei elke werkdag als eersten de nog donkere parking van het nog lege VRT-gebouw opdraaien.

Linde Merckpoel «Dat is onvermijdelijk. Het eerste deel van de dag houdt van nature een soort breekbaarheid in. En hoeveel mensen in je leven zie je op regelmatige basis vóór zes uur ’s morgens? Niet veel, dus wie je wél tegenkomt op dat vroege uur, behoort bijna vanzelf met jou tot dat speciale clubje: zij die al wakker zijn. Al de rest wordt dan snel een bende fuckers die nog kunnen slapen (lacht).»

Julie Van den Steen «Het gebeurt zelfs vaak dat Linde de eerste persoon is tegen wie ik die dag een woord zeg – niet zelden in de lift, wanneer we weer eens tegelijk aangekomen zijn. Die woorden komen er wat krakend uit, maar ik ben blij dat ik ze al kan uitspreken. Ik word niet bepaald vrolijk van het idee dat ik elke ochtend in een zo goed als leeg gebouw rondloop. Het idee dat er toch érgens iemand in de buurt is die net hetzelfde komt doen als ik, vrolijkt me dan op.»

HUMO Wat zegt een mens op zo’n uur in de lift?

Van den Steen «Onlangs vertelde Linde me wat ze gedroomd had. Iets heel raars, waarna ze vrolijk uit de lift sprong en mij bedenkelijk kijkend achterliet.»

HUMO Hebben jullie niet de moeilijkste uitzenduren? Tussen zes en zeven wemelt het in Vlaanderen van mensen die af te rekenen hebben met een knoert van een ochtendhumeur en zich misschien ergeren aan al wie wél fris en monter klinkt.

Merckpoel «Moeilijk? Net niet!»

Van den Steen «Integendeel, je kunt je tussen zes en zeven méér veroorloven dan overdag.»

Merckpoel «Echt, een goed eerste uur kan een fusee in mijn gat steken om de rest van de dag verder te kunnen. De mensen die op dat uur naar de radio luisteren, zijn keidankbaar dat ze naar jou kunnen luisteren. Dat schept een band die je niet mag onderschatten. Ik kan hier, nu meteen, twintig luisteraars opsommen – naam én beroep. Allemaal mensen die elke dag naar ons sms’en om te laten weten dat ze luisteren. Zij maken mee deel uit van ons clubje.»

Van den Steen «Ik luister op weg naar het werk naar Q-Music – zij beginnen nog vroeger met hun ochtendshow dan wij. Niet om te weten wat zij als concurrenten doen, maar gewoon omdat ik op dat moment ménsen wil horen. Vaak praat ik ook mee met hen: als zij een vraag stellen, antwoord ik vanachter mijn stuur.»

Merckpoel «Nu doe je me aan mijn moeder denken: zij heeft de bizarre gewoonte om vragen te stellen op mijn voicemail (lacht). Súperschattig.»

HUMO Jullie lijken me meer collega’s dan concurrenten.

Merckpoel «We werken bij StuBru bijna dagelijks op de één of andere manier samen met MNM – we delen af en toe weleens een studiogast, en dan is het fijn dat je die in hun studio kunt gaan halen. Dus ja, we proberen goede vrienden te zijn. Dat is ooit anders geweest, en er zal altijd wel wat plagerigheid blijven hangen tussen de zenders. Maar tegenwoordig is het gezónde plagerigheid.»

undefined


'Ik lig al in bed als de rest van de wereld nog klaarwakker is en sms't, tweet en op Instagram zit. Daar heb ik van moeten afkicken'

null Beeld

Van den Steen «Bovendien hebben we elk onze eigen luisteraars, niet?»

Merckpoel «Pas op, ons publiek overlapt elkaar stilaan voor een deel. Heb jij het bijvoorbeeld onlangs over plassen gehad in een uitzending?»

Van den Steen «Euh, ja, Kobe Ilsen was toen te gast.»

Merckpoel «Dat merkten wij aan een sms die bij ons binnenliep. Iemand die naar MNM aan het luisteren was en jullie bezig hoorde, maar die een bericht naar Studio Brussel stuurde. Een beter bewijs dat mensen naar beide zenders luisteren, krijg je niet.»

HUMO Wijs je hen op hun vergissing?

Merckpoel «Integendeel, we zijn zelf over plassen begonnen (lacht). Ik was namelijk in de lach geschoten toen ik een bericht zag binnenlopen van iemand die meldde dat hij ooit in een draaiende ventilator geplast had en al doende een vriend had geraakt met z’n straal. Toen konden we het ook niet meer negeren (lacht). Enfin, we hebben het op Studio Brussel samen met onze luisteraars nog een halfuur over het thema gehad – en over verwante nevenactiviteiten. Topanekdotes, allemaal. Bedankt, Julie!»


Hyperkinetisch

HUMO Julie, jij bent opgegroeid met Studio Brussel.

Van den Steen «Ik stond op met de ochtendshow van Tomas en Linde en bleef luisteren op weg naar school. En ’s avonds reed ik van school naar huis met de show van Siska Schoeters. Ik herinner me ook de eerste filmpjes die Linde samen met Tomas voor de StuBru-website heeft gemaakt. Hilarisch!»

Merckpoel «Wat voel ik me nu oud: ik was in mijn jeugd verslingerd aan Peter Hoogland. Dát was nog eens wat anders.»

HUMO En nu sta je ’s morgens naast Linde in de lift, waar ze je vertelt wat ze ’s nachts heeft gedroomd.

Van den Steen «Je bedoelt of ik onder de indruk was toen ik die presentatoren hier in levenden lijve tegenkwam? Niet echt (lacht). Ik kijk wel op naar Linde, maar het blijft máár Vlaanderen – verwondering slijt hier snel. Al vind ik het wel fijn dat ze vriendelijk tegen me is (lacht).»

HUMO Wordt er af en toe over het muurtje gekeken om te zien wat de ander op hetzelfde moment aan het doen is?

Van den Steen «Nee, toch niet. Wij kunnen elkaar ook niet horen tijdens de uitzending, hè. Jammer, eigenlijk.»

Merckpoel (verontwaardigd) «Julie, mag ik je erop wijzen dat er zoiets als de luisterapp bestaat, waarmee je me wél kunt horen? Ik heb al meermaals geluisterd naar jouw uitzendingen. Dat heb ik je al eens verteld.»

Van den Steen «Echt? Weet ik niets meer van.»

Merckpoel «’s Morgens in de lift, maar dan registreer je niet altijd alles.

»Ik luister af en toe naar MNM, het liefst tijdens het lopen. In april heb ik de marathon van Antwerpen gelopen, en de trainingen duurden telkens drie uur – ideaal, want dat is ook de lengte van een ochtenduitzending. Zo heb ik jullie ochtendshow al vaak integraal beluisterd. Superinteressant om te horen wat jullie zoal doen, hoe hoog jullie tempo ligt, welke platen jullie draaien…»

HUMO En wat vond je ervan?

Merckpoel «Ik vond het erg aangenaam, om eerlijk te zijn. Ik snap nu ook goed waarom zoveel mensen naar MNM luisteren. Iets waar we bij Studio Brussel trouwens blij om zijn. Telkens als de luistercijfers binnenlopen, zien we dat die van MNM stijgen. Den Bies (Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen, red.) is vol lof over jullie: hij vindt dat wij alleen maar baat hebben bij een bevriende zender die het ook goed doet.»

undefined

'Vanmorgen barstte ik bijna in tranen uit toen mijn wekker om drie uur afging. Maar hoe dichter ik bij de gebouwen van de VRT kom, hoe opgewekter ik word'

HUMO Hoor je tijdens het lopen soms iets waarvan je wou dat jij het had bedacht, Linde? Of omgekeerd, iets waarvan je denkt: ‘Dat hadden wij toch beter gedaan’?

Van den Steen «Probeer je ons nu tegen elkaar op te zetten?»

Merckpoel «Ik vind MNM jonger klinken dan Studio Brussel. Er hangt een lichte, speelse toon over het programma. Bij ons ligt de klemtoon nog altijd op de muziek, waardoor we iets vaker oudere songs spelen – vooral tussen zes en zeven, als we verzoeknummers draaien. (Tot Julie) Maar wat me opviel, was hoe kalm Peter is. Ik had verwacht dat hij heel vermoeiend en superdruk zou zijn. Zoals vroeger (lacht).»

Van den Steen «Intussen is hij gekalmeerd. Hij heeft nog hyperkinetische dagen, maar die zijn steeds zeldzamer.»

HUMO Is MNM nu de jongerenzender bij uitstek, de rol die Studio Brussel vroeger op zich nam?

Merckpoel «Dat is toch al een tijdje zo? De jongste Studio Brussel-luisteraars zijn ongeveer 25 jaar, bij MNM zijn ze jonger.»

Van den Steen «Studio Brussel heeft wél een veel trouwer publiek: ze horen jullie ochtendshow, en daarna blijven ze vaak de hele dag verder luisteren. Wij zijn onze luisteraars sneller kwijt, merken we. Tja, dat kan gebeuren als een groot deel van je publiek via een app naar je show luistert.»

Merckpoel «Waar ik écht jaloers op ben: jullie uitzicht. De redactie van Studio Brussel zit lager gehuisvest, en als wij naar buiten kijken, zien we alleen maar een betonnen muur. Als jullie dan de zonsopgang beschrijven op antenne, steekt het weleens. Peter die opgetogen zegt: ‘Daar is hij, de grote gouden bol!’ Daar merken wij bij Studio Brussel niets van. Om die pijn wat te verzachten zoek ik nu elke ochtend voor ik vertrek op wanneer de zon precies opkomt. Vanmorgen was dat om 5.59 uur. Zo weet ik in de studio toch wannéér het buiten licht geworden is.»


Fucking smartphone

HUMO Linde, jij bent sinds september weer de ochtendstem van Studio Brussel, hetzelfde tijdslot waar het acht jaar geleden voor jou begon. Toen was je nog de sidekick van Tomas De Soete, intussen is jouw naam de titel van het programma.

Merckpoel «Het was geen geheim dat ik ooit graag de ochtend wou presenteren. Dat liet ik elk jaar wel een keer vallen bij mijn baas: ‘Als je ooit een opvolger voor Siska zoekt, denk dan aan mij, hè!’ Grappig genoeg zat ik er vorig jaar niet echt op te wachten. Ik was me enorm aan het amuseren met de onlinefilmpjes die ik voor Studio Brussel maakte. Maar toen ze me het ochtendblok aanboden, wist ik dat ik niet kon weigeren. Het was iets wat ik al zo lang wou.»

undefined

null Beeld

HUMO En dus moest je jezelf weer het monnikenleven van de ochtendpresentator aanmeten.

Merckpoel «Ik ga naar bed om zeven uur, ik lees nog een uurtje en val dan in slaap. Ik merk dat ik het er nu veel moeilijker mee heb dan acht jaar geleden, grotendeels door mijn fucking smartphone: al die prikkels die me verleiden! Ik lig in bed en de rest van de wereld is klaarwakker en sms’t, tweet en zit op Instagram. En dat wil ik allemaal zien. Daar heb ik de eerste maanden toch van moeten afkicken. Tegenwoordig zet ik al een uur voor ik naar bed ga mijn telefoon in vliegtuigmodus. (Zucht) Ja, de tijden zijn veranderd.»

HUMO Dat je dat op je 32ste al moet vaststellen.

Merckpoel «Radio maken is echt geëvolueerd in vergelijking met tien jaar geleden. Toen waren de kranten nog onze belangrijkste bron van informatie voor de inhoud van onze uitzendingen, nu lezen we die amper nog. Wat op de voorpagina’s staat, zat de avond ervoor namelijk al in ons nieuws van zeven uur.»

HUMO Heb jij nog een sociaal leven, Julie? Of is dat ook gesneuveld?

Van den Steen «Ik plan álles: mijn sociale leven, de momenten met mijn lief... In mijn agenda staat zelfs genoteerd wanneer ik me kan ontspannen. En toch blijf ik met die angst zitten: wat als ik dit nog een paar jaar volhoud, en daarna moet toegeven dat ik niet jóng ben kunnen zijn? Wat als ik het allemaal aan het missen ben? Maar ook dat gaat voorbij. Bovendien is radio maken wat me gelukkig maakt. Ik sta soms doodongelukkig op – vanmorgen barstte ik bijna in tranen uit toen mijn wekker om drie uur afging, en dat overkomt me wel vaker. Maar hoe dichter ik bij de gebouwen van de VRT kom, hoe opgewekter ik word.»

Merckpoel «Ik moet daar ook serieus voor opletten. Ik doe mijn werk supergraag, en dat is net het grootste probleem. Ik wil alle toffe dingen meegemaakt hebben, en hier gebeuren alléén maar toffe dingen. Mijn partner (Gilles De Coster, red.) werkt overdag, zoals zoveel mensen, wat betekent dat ik niet naar huis moet als mijn job erop zit. Er zit thuis niemand op me te wachten, dus is het makkelijk om wat langer te blijven hangen – en om nog wat te werken.»

HUMO Hoe merk je dan dat je beter wat gas zou terugnemen?

Merckpoel «Onlangs zat ik in een brainstormsessie hier op de VRT, en ondertussen werd ik bestookt met sms’jes: over de uitzending, over mijn boekhouding, over duizend-en-één dingen… Het werd me plots te veel en ik vertrok naar huis om te joggen. Normaal helpt dat altijd om alles van me af te zetten, maar die keer niet. Halfweg moest ik stoppen omdat ik midden in dat park op het punt stond om in huilen uit te barsten. Dat zag ik als een waarschuwing: ‘Oké, misschien moet ik er toch maar op letten dat ik wat vroeger naar huis ga.’»

undefined


'Ik plan álles: mijn sociale leven, de momenten met mijn lief... Zelfs wanneer ik me kan ontspannen'

null Beeld

HUMO Jij bent tegenwoordig ook te zien in ‘Typisch mensen’ op Eén, Julie.

Van den Steen «De opnames zijn nu afgelopen, maar het was wel een heftige periode. Ik deed ’s morgens de radioshow, vertrok rond de middag naar de opnames en ging om zeven uur ’s avonds naar huis – lees: ik stond een paar uur in de file en ging thuis meteen naar bed. Toen heb ik wel een paar keer moedeloos in de auto gezeten omdat ik zó moe was. Het viel ook op, vertelden mensen me: ik begon tijdens gesprekken afwezig voor me uit te staren. Of ze gaven me goede raad: ‘Zou je niet wat concealer gebruiken? Of wat meer proberen te slapen?’

»Waar ik het vooral moeilijk mee had was het gevoel dat ik maar half voor de radio werkte, en ook maar half voor de tv, en dus geen van beide echt goed kon doen. Bovendien had ik amper tijd voor mijn familie en mijn vrienden. En dan hoor je je ouders aan de telefoon zeggen dat ze je missen omdat ze je zo lang niet gezien hebben.»

Merckpoel «Dat ken ik. Dan is het soms moeilijk om niet uit je sloffen te schieten: ‘Wat wíllen jullie allemaal van mij?!’ Terwijl die mensen je gewoon graag zien, hè.»

HUMO Julie, onlangs had je in de slotshow van ‘Kom op tegen kanker’ je eerste dragende rol, naast Peter Van de Veire.

Van den Steen «Even voor alle duidelijkheid: ik vond ‘Typisch mensen’ maken wel tóf, hè (lacht). Het was echt niet alleen maar afzien. Veel mensen zijn nu bekommerd om mijn tv-werk en vragen of ik nog wel voor de radio wil werken.»

Merckpoel «Alsof radio niet telt, of niet echt is. Veel mensen zien radio nog altijd als een opstapje naar de televisie.»

Van den Steen «Zo zie ik dat helemaal niet. Ik heb heel veel geluk gehad en daardoor heb ik voor de televisie dingen mogen doen die ik graag wou proberen. Maar mijn rubriek in ‘Typisch mensen’ is maar een klein onderdeel, hè.»

Merckpoel «Nu ga je er te licht over. Het is een gróót deel van het programma.»

Van den Steen «Ik bedoel maar: ik zeg echt niet ja tegen alles. Als ik iets graag doe, dan doe ik het gewoon. Ik volg nu bijvoorbeeld avondschool om leerkracht te worden. Nederlands en Frans, maar ik wil ook graag geschiedenis geven. Het gevolg is dat ik nu weer vloek op mijn volle agenda, maar ik heb het ervoor over. En als ik ooit zonder werk val in de media, kan ik altijd nog lesgeven.»

HUMO Nuchter.

Van den Steen «Dat heb ik van mijn ouders, allebei zelfstandige verpleegkundigen. Ze werken zeven dagen per week en ze hebben al tien jaar geen vakantie meer gehad. Die ijver hebben ze aan mij doorgegeven: ik heb in een bakkerij gewerkt, bij de groendienst, in een keuken, in de administratie en in een kledingzaak.»

Merckpoel «Mijn ouders waren ook allebei zelfstandig, als fotograaf. Hun winkel lag naast ons huis, en dus stopte het werk nooit. Ik merk dat ik hun werklust ook in me heb: ik móét nuttig bezig kunnen zijn. Ik had het er gisteren nog over met Gilles: ’s middags thuiskomen na mijn werk en in de zetel ploffen om naar iets op Netflix te kijken, dat kan ik niet. Terwijl dat mijn goed recht is: dat is mijn vrije tijd, want ik ga naar bed om zeven uur. Maar zolang het licht is, moet ik bezig zijn, heb ik het gevoel. Dat zie ik niet als een last, meer als een geschenk.»

Van den Steen «Wij beseffen dat we nooit iets in de schoot geworpen zullen krijgen.»


Groot compliment

HUMO Linde, drie jaar geleden was jij te zien in ‘Manneken Pis’ op Eén. Het was je debuut als tv-presentatrice, maar daar is het ook bij gebleven.

Merckpoel «En ik moet eerlijk zeggen: ik mis het niet. Ik heb het gevoel dat ik de laatste twee jaar meer in beeld ben geweest dan ooit tevoren, sinds ik me helemaal op die onlinefilmpjes voor Studio Brussel heb gestort. Dat past veel beter bij me dan op tv komen. Als je het op tv waagt om een mop te vertellen, dan loop je kans dat ze de opnames stilleggen en je je mop drie keer laten herhalen, telkens met een andere lens. Vergeleken met radio gaat tv maken fucking tráág. Een internetfilmpje gaat daarentegen bliksemsnel, en heeft daardoor veel meer naturel.»

HUMO Je bent live uit een vliegtuig gesprongen om de locatie van de volgende editie ‘Music For Life’ aan te kondigen. Dat filmpje werd gretig gedeeld.

Merckpoel «Het was het coolste wat ik ooit heb mogen maken. Echt, ik ben veel trotser op al wat ik al online gemaakt heb voor Studio Brussel dan op om het even welk tv-programma waarin ik te zien was.»

HUMO Er zijn voorbeelden genoeg van radiostemmen die naar het tv-scherm verkast zijn: Siska Schoeters, Tomas De Soete, Sofie Lemaire, Peter Van de Veire, Gilles De Coster...

Van den Steen «En dat is oké, zolang het maar niet de regel hoeft te worden. Toen ik nog journalistiek studeerde, merkte ik dat veel medestudenten koste wat het kost op tv wilden komen. Ze wilden om het even wat doen, als het maar op tv kwam.»

Merckpoel «En ‘om het even wat’ is nooit goed. Maar ik kan me voorstellen dat je op die leeftijd nog niet weet wat je ligt en wat niet. Toen ik nog maar pas bij de VRT zat, voelde ik me ook overdonderd door wat er allemaal mijn richting uit kwam. Twee van mijn beste vriendinnen werken bij ‘De slimste mens’, en ze stuurden me onlangs een foto uit 2009, het jaar waarin ik aan die quiz heb deelgenomen. Als ik daar nu aan terugdenk, besef ik dat ik nee had moeten zeggen toen ze me vroegen. Ik was daar totaal niet klaar voor: ik voelde me amper op mijn gemak op de radio, laat staan in een bomvolle tv-studio. Ik zat de hele tijd krampachtig te grijnzen, weet ik nog. Alsof ik net buiten beeld onder schot gehouden werd (lacht).»

HUMO Julie, jij zat vorig seizoen in ‘De slimste mens’, maar je moest na één aflevering al naar huis.

Van den Steen «Ik kan helemaal niet quizzen, en ik had me voorgenomen om niet mee te doen als ze me het ooit zouden vragen. Maar die vrouw aan de telefoon klonk zo tof dat ik me heb laten overhalen. Ik had er al spijt van toen ik ophing. Ik vond het verschrikkelijk om daar te zitten. Zwéten dat ik deed!»

Merckpoel «Je zit daar tussen mensen die allemaal grappiger zijn dan jij. Begin er dan maar aan als jong meisje. Of je moet al Olga Leyers zijn en gezegend zijn met een franke teut. En dan word je aangevallen omdat je het aandurft om mee te doen.»

Van den Steen «De heksenjacht op elk meisje dat durft te zeggen wat ze denkt, is gelukkig overgewaaid. Toen ik bij MNM begon, werd er gezegd: ‘Amai, die is zo kwaad!’ (lacht) Nu vindt iedereen me eerder grappig, terwijl ik nog altijd dezelfde ben: een beetje bars. Maar ik wil me niet anders voordoen op antenne. Ik heb samen met Aster Nzeyimana gestudeerd, en volgens hem ben ik nog niets veranderd. Dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen.»

Merckpoel «Dat is het ook. Er is niets zo moeilijk als oprecht klinken. Het kost gek genoeg enorm veel moeite om ongedwongen te klinken op de radio. Als luisteraars me vragen of ik écht maar drie uur radio per dag maak en daarna weer naar huis ga, is dat een goed teken: dat wil zeggen dat ik klink alsof het allemaal vanzelf komt (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234