Radiorechter Jan Nolf bemiddelt op Radio 2: 'Bij justitie botsen veel mensen op een muur'

Burenruzies over boomhutten, vetes over uitritten of reclamepanelen, een witgeverfde keuken die geel uitslaat... Als het van ex-vrederechter Jan Nolf afhangt, worden zulke zaken best uit de klauwen van justitie gehouden. Als radiorechter in het Radio 2-programma ‘De inspecteur’ probeert hij ruziënde partijen te verzoenen.

HUMO Volgende week lost u een zaak op over een druk kruispunt in Dendermonde. Wat was het probleem?

jan NOLF «Het is een vierarmenkruispunt, met een vijfde arm: de privé-oprit van een hobbyboer. Sinds het kruispunt heraangelegd werd, moet die man achteruit de baan oprijden met zijn tractor of aanhangwagen. Zo komt hij pal op dat kruispunt terecht. Levensgevaarlijk! Die man is nooit gehoord over de inrichting van dat kruispunt. Ik breng hem samen met de verantwoordelijke schepen om een oplossing te zoeken.»

HUMO U ging in 2011 met pensioen. Waarom doet u dit?

NOLF «Uit idealisme. Ik wil een alternatief bieden voor justitie. In de rechtbank krijg je een duel met winnaars en verliezers. De rechter gooit het wetboek op de tafel en legt zijn beslissing op. Vaak brengt dat geen vrede tussen de partijen, het kost alleen geld. Ik breng nu mensen bij elkaar en stimuleer hen om oplossingen te zoeken die fair zijn voor beiden. Daarna doe ik een uitspraak.»

HUMO Maar die is niet bindend. Bestaat de kans niet dat mensen achteraf ‘foert’ zeggen?

NOLF «Als vrederechter deed ik 5.000 bemiddelingspogingen per jaar, en een derde daarvan slaagde. Mensen waren niet verplicht om naar elkaar te luisteren, maar toch deden ze het. Als je gaat praten, vind je bijna altijd een goede oplossing.

»Ik heb eens uitgerekend dat ik met mijn bemiddelingen ruim 40.000 euro per maand uitspaarde, tien keer de wedde van een vrederechter. Zo brengt justitie op, in plaats van geld te kosten. Helaas is het aantal minnelijke schikkingen de laatste tien jaar met de helft gedaald, terwijl er fors meer rechtzaken zijn.

»Sommige rechtbanken zijn vonnissenfabrieken geworden. Rechters starten liever een zaak, want dat brengt geld op. Het zijn gemakkelijke vonnissen, want mensen komen toch niet opdagen. ‘Stuur maar aanmaningen, ik betaal toch niet,’ zeggen ze. Wanneer het vonnis wordt uitgesproken, is een onbetaalde factuur van 200 euro opgelopen tot 600 euro. Dat lost niks op, maar het is goed voor de statistieken. Bemiddelen lost wél iets op, maar het kost tijd en moeite. Gelukkig beginnen mensen in te zien dat ze bij justitie op een muur lopen en vragen ze zelf om bemiddeling. Via de radio dragen we daar ons steentje toe bij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234