Raketkanon: 'Iedereen is weleens een klootzak'

Voor de derde editie van Cult!Live van het MOOOV-filmfestival maken de Gentse noiserockers van Raketkanon op maar liefst vijf verschillende podia een nieuwe soundtrack bij de film van Park Chan-wook. Een eerste keer doen ze dat op 20 april in de Brugse Stadsschouwburg.


Info en tickets ☞

HUMO De organisatoren gaven jullie carte blanche en jullie kozen voor een wraakfilm. Fans van het genre?

Pieter-Paul Devos (zanger) «Er stonden allerlei stijlen op onze shortlist, die eigenlijk erg lang was (lacht). Raketkanon telt vier sterke persoonlijkheden. Iedereen heeft over alles een uitgesproken mening, en dat is een goede zaak, behalve wanneer er keuzes moeten worden gemaakt. Uiteindelijk bleek ‘Oldboy’ de enige film waarmee we allemaal aan de slag wilden gaan, omdat hij goed bij de band past: hij is scheef én mooi.»

HUMO Oh Daesu heeft zelf heel wat op zijn kerfstok. Kan jij medelijden opbrengen voor zo’n onsympathiek personage?

Devos «Ik vind hem niet onsympathiek, maar gewoon menselijk. Iedereen die worstelt met het leven, gedraagt zich weleens als een klootzak. Als je in een hoek gedreven wordt, maak je rare sprongen. ‘Oldboy’ is absoluut geen ordinaire thriller: de stiltes, de suggestieve sfeer en het open einde zijn prachtig.»

HUMO De soundtrack van Jo Yeong-wook bestaat grotendeels uit klassiek aandoende strijkersmuziek. Gaan jullie loos op violen en cello’s?

Devos «Met die originele filmscore houden we geen rekening, dat zou ons alleen maar blokkeren. We beginnen helemaal opnieuw. Maar het wordt ook geen twee uur durende riffrockstorm. Ik denk niet dat de zittende toeschouwers het plezant zouden vinden als er al tijdens de begingeneriek een bende crowdsurfers door de zaal vliegt (lacht).»

HUMO Reguliere Raketkanon-optredens vergen veel energie van de groep. Doen jullie ditmaal iets speciaals?

Devos (kurkdroog) «Wij vechten iets meer dan gewoonlijk. Je weet wel, met voorhamers op elkaars hoofd kloppen en zo.»

HUMO (onverstoorbaar) Tot slot: jullie laatste langspeler, ‘RKTKN #2’, dateert uit 2015. Plannen voor een nieuwe?

Devos «Ja, hoor. In de zomer beginnen we op te nemen. Misschien zetten we er iets van onze ‘Oldboy’-muziek op, maar dat is nog koffiedik kijken. Ook van de releasedatum zijn wij nog niet zeker. Wat we wel weten, is dat Steve Albini ons sméékte om die plaat te mogen producen. Maar wij hadden zoiets van: ‘Alsjeblieft, Steve, nu even niet.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234