null Beeld

Rami Malek in seizoen 2 van 'Mr. Robot': 'Elliot Alderson is de ideale held voor de onzekere tijden waarin we leven'

Spoiler alert! Wegkijken! Níét verder lezen! Wie nog aan het eerste seizoen van techno-thrillerserie ‘Mr. Robot’ moet beginnen – en het valt ten zeerste aan te bevelen om dat vroeg of laat eens te doen – is bij dezen genoeg gewaarschuwd.

vvp

De aap is uit de mouw en Mr. Robot (Christian Slater) blijkt, zoals enkele goed oplettende fans ook wel in de smiezen hadden, een waanbeeld van hoofdpersonage Elliot Alderson (Rami Malek) te zijn. Wat dan met seizoen twee? Daarover alleen dit: één maand nadat hij met zijn hackingpraktijken een globale economische crisis veroorzaakte, zit Elliot thuis – bij zijn moeder in Queens – in vrijwillige ballingschap. Vraag blijft: voor hoelang?

Rami Malek «Ik word tegenwoordig óveral aangeklampt. Het is overweldigend hoeveel mensen zich aangesproken voelen door Elliot. Hij is de ideale held voor de onzekere tijden waarin we leven, met de groeiende kloof tussen rijk en arm, en de toenemende schuldenberg van zowel burgers als regeringen. Elliot kan úít dat systeem stappen en er desgewenst wat aan morrelen: dat spreekt tot de verbeelding.»

- Sta je eigenlijk in contact met échte hackers?

Malek «We hebben één hacker op de set, maar er zijn er nog andere geweest – ik noem geen namen – die contact hebben gezocht, omdat ze ons advies wilden geven of gewoon om een praatje te maken. Gewoon al het feit dat zij zich aangesproken voelen door wat we doen, dat ze zien dat we for real zijn, zegt al genoeg.

»En dan is er natuurlijk nog Sam Esmail, de bedenker van de reeks en daarbuiten ook een briljant producer en schrijver: die gast jaagt me bij momenten de stuipen op het lijf. Hij heeft de onwerkelijke gave om te voorspellen wat er allemaal te gebeuren staat binnen de hackerswereld én in de maatschappij. Als ik een nieuw script binnenkrijg, maakt me dat een beetje ongemakkelijk, want als Sam het geschreven heeft, weet ik dat het best zou kunnen dat het in de niet al te verre toekomst ook écht zal gebeuren.»

- Je hebt al een mooi cv bijeengeacteerd, maar is ‘Mr. Robot’ jouw definitieve ‘I made it’-moment?

Malek «Het voelt in elk geval heel erg aan als een ‘I made it’-moment, ja. Maar ik heb er zo nog al gehad: een paar jaar geleden, bijvoorbeeld, speelde ik een rol in de HBO-serie ‘The Pacific’, zowat de opvolger van ‘Band of Brothers’. Toen ik binnenstapte in de auditiekamer zat Tom Hanks daar. Hij gaf me een hand en zei: ‘Hey man, grote fan van je werk.’ Ik stond met mijn mond vol tanden.

»Je weet trouwens dat er bij audities altijd wel wat volk aanwezig is, hè? Eén van de jongste mensen in de kamer is altijd de castingassistent, wiens taak het is om je performance te filmen voor het geval men ze achteraf nog eens wil bekijken. De kerel die dat toen deed, was een oud ventje, en uit mijn ooghoek was ik ’m nieuwsgierig aan het bekijken. Bleek dat het Steven Spielberg was! (lacht)»

- Kun je nog iets kwijt over seizoen twee van ‘Mr. Robot’?

Malek «Een kleine anekdote, misschien. Tussen seizoenen één en twee speelde ik mee in een film toen ik plots telefoon kreeg van Sam: ‘Het scenario is af! Ik zal het je van a tot z vertellen. Klaar?’ Waarop ik: ‘Nee man, ik sta op de set!’ (lacht) Maar hij kon zich toch niet inhouden en begon uit te weiden. Zijn eerste woorden waren: ‘Als je bepaalde dingen niet oké vindt, zeg het dan.’ Ik had amper door waarover-ie het had, dus ik vroeg ’m wat-ie bedoelde. ‘Gewoon: als er dingen zijn die té zwaar zijn, laat het dan weten en dan houd ik me in.’ Daar werd ik zenuwachtig van: ‘Dude,’ zei ik, ‘vorig seizoen heb je me al vollédig door de mangel gehaald.’ Waarop hij: ‘My point exactly. Het wordt hárd.’»


Bekijk hier de trailer

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234