null Beeld

Ramones - Sfeervol geram in Amsterdam

Redactie

De Ramones vallen als vliegen: na Joey en Dee Dee is op 15 september ook gitarist Johnny Ramone overleden, na een slepende ziekte. Bij wijze van hommage hernemen we een kort interview uit 1987 dat de essentie van de Ramones naar onze mening mooi weergeeft.

Joey Ramone staart met lichte weerzin naar de graffiti die de Paradiso-kleedkamers ontsieren: 'Kafblau', 'Krijg de klere'... Maar dan valt zijn oog op een woord dat ook in zijn leefwereld iets betekent: 'Six pack', zes biertjes in één karton, een perfecte eenheid van ongezond vermaak, junk culture en een slim bedachte verpakking. Iets als de Ramones, eigenlijk.
Maar Joey heeft geen tijd voor dat soort bedenkingen. Hij heeft een afspraak met de pers: drie Belgen en een stuk of wat Hollanders, samengetroept rond een tafel onder het podium dat op hetzelfde moment bevolkt wordt door de Gaye Bykers On Acid (17/10/1987).

Joey neemt een stoel naast bassist Dee Dee, het Ramones-mannetjesdier, pezig, gebronsd, en gedreven door een energie waarvan niet duidelijk is of ze van natuurlijke dan wel chemische oorsprong is. Joey zélf is ongeveer vier meter lang, beweegt zich voort in een variante op de silly walks van John Cleese en verbergt zijn gevoelige zieltje achter paarsroze brilleglazen. Rechts van hem: drummer Marky, sterk maar ongevaarlijk; gitarist Johnny, een magere jongen met een grote bek. Okay. Aftellen... Go!

HUMO: Hoe kijken jullie aan tegen nieuwe trends als hardcore en speed metal?
Johnny
(nadrukkelijk): Heel leuk, heel leuk.
Joey: Wij hebben indertijd het startschot gegeven, weet je. Een term als godfathers of punk bevalt mij maar matig, maar ik vind het wel een compliment als jonge groepen ons benaderen om ons te bedanken. Zoals die kerel van Metallica. Hij verzekerde mij dat hij tijdens een Ramonesconcert op het idee kwam om met die groep te beginnen.

HUMO: Jullie krijgen nu ook massa's stagedivers over de vloer.
Johnny
: Ik vind dat als toeschouwer wel leuk om naar te kijken, die jongens die het podium bestormen en er zich weer afgooien, maar ze moeten niet overdrijven. Wij betalen mensen om hen een beetje in te tomen. Ze moeten niet naar ons komen kijken met de bedoeling om zélf de show te stelen.

Ander onderwerp. Een meisje vraagt iets over hun imago van stereotiepe stripverhaalfiguren. 'That's silly and old', keft Johnny.

HUMO: Ontzenuw dan eens die andere mythe: Vier Jongens In een Tochtige Kelder.
Johnny
: De mensen romantiseren er maar op los en daar is natuurlijk niets op tegen. Maar wij hebben dus nooit in een kelder geoefend; altijd in een repetitiestudio.

HUMO: Gebeurt het songschrijven tijdens de repetities?
Joey
: Tegenwoordig schrijven we vaak afzonderlijk. Inspiratie is een vervelend iets, weet je. Mij overvalt het altijd op de verkeerde momenten, meestal als ik mij dringend met iets anders dan songschrijven moe bezighouden. Ik sta dan bijvoorbeeld net op het punt om een vliegtuig te halen en hop: ik krijg een melodie in mijn hoofd. Erg praktisch is dat niet.

HUMO: Marky, vertel eens iets over de fysieke belasting van het Ramonesbestaan.
Marky
: Laat mij eerst het volgende zeggen: de Ramones zijn tight. Wij spelen nooit slordig. Onze kunst is: iets moeilijks heel gemakkelijk doen lijken. En ik probeer daarvoor dus in optimale conditie te blijven tijdens de tournee. Als er tijd is ga ik joggen of fietsen.
Johnny: En wij...
Joey: We watch. (hilariteit)

Inpakken en wegwezen. Uitkijken naar het concert en op voorhand al genieten van het beeld van een molenwiekende Joey, zich vastklampend aan zijn microfoonstandaard als een wandelende tak aan een strohalm in een najaarsstorm.
En het is snel en luid en slordig en leuk.

Frank Vander linden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234