null Beeld

Randy Newman (Roma)

Op één van de Belgische optredens van Randy Newman hoorde ik een mevrouw in de wandelgangen zeggen dat ze het ‘wel goed’ vond, maar ‘toch wat opportunistisch dat hij moet teren op het succes van Joe Cocker’. Dat Newman 'You Can Leave Your Hat On' geschreven heeft en Cocker er alleen maar een wereldhit van maakte, wist ze blijkbaar niet. Dat was alvast één reminder van deze optredens: zelfs mensen die zoals ik zeer vertrouwd zijn met Newmans prachtige oeuvre, dachten regelmatig ‘Goh, bijna vergeten, ook dát is er één van hem’.

Serge Simonart

Je proefde liefde in de zaal, en een vleugje melancholie, een beetje zoals bij Leonard Cohen. Newman – een man van scherpe observaties en monkelende grapjes maar weinig écht persoonlijke ontboezemingen – zei het na afloop zelf: ‘Op mijn leeftijd kan ik niet beloven dat ik hier nog eens terugkom, maar voor wat het waard is: ik heb de steun van jullie Belgen altijd erg gewaardeerd.’ Hij speelde in dat verband ook ‘I’m Dead But I Don’t Know It’, zijn snerende ode aan het adres van oudere rocksterren die vijf afscheidstourness te veel geven (met die meesterlijke openingszin ‘I don’t have anything left to say, but I’m going to say it anyway’).

Eigenlijk is Randy Newman de Woody Allen van de popmuziek – of vice versa. Zelfs van een deuntje voor een onnozele tekenfilm maakt hij een juweeltje. Goed, hij is straks 73, zingt vaak vals, haalt de hoge noten niet, kort zijn songs soms in, vergeet akkoorden (‘Goddammit!’ vloekte hij), en hij speelt op z'n eentje piano om een dure begeleidingsgroep uit te sparen (hij begon niet voor niets met ‘It’s Money That I Love’ – ‘Een spiritueel nummer zet de toon’).

undefined

Ik mis die dikwijls sublieme weelderige arrangementen live – vergeet niet dat bijvoorbeeld ‘Little Criminals’ werd ingespeeld door de voltallige Eagles. Dat zo’n supergroep (en bovendien stuk voor stuk zélf uitstekende componisten) bereid zijn om Newman te dienen spreekt boekdelen. En ondanks dat vals zingen geldt zoals bij Bob Dylan: Nobody sings Newman like Newman.

Newman was ook gul met anekdotes, de beste en de meest subtiele was die over Dylan: ‘Veertig jaar geleden vroeg Dylan me of hij, als hij naar Malibu verhuisde, ook songs zou kunnen schrijven zoals ‘Lucinda’, over tractors die het strand gladstrijken. ‘Sure Bob,’ zei ik gevleid. Pas een paar maanden geleden drong tot me door dat hij het wellicht sarcastisch bedoelde.’ Maak je geen zorgen, Randy: in een interview met Paul Zollo zei Dylan ooit ‘I don’t think songwriters will catch many great songs downriver from Randy Newman’ – uit zijn mond een groot compliment. Een ander leuk grapje was zijn verwijzing naar een nicht wiens huis door een orkaan was weggeblazen: ‘Ze kan mijn song ‘Louisiana’ niet meer horen’. De pauze kondigde hij kurkdroog aan: ‘It gives me a little time to shoot up’ (heroïne spuiten).

undefined

Dat Newman ook op hoge leeftijd de controverse niet schuwt, bleek uit een van de nieuwe songs die hij speelde, waarvan het extreem sarcastische refrein luidde: ‘Putin Putin Putin put it next to me, ooh, makes me wish I was his lady’. Ik hoop dat de derde wereldoorlog niet terug te voeren zal zijn tot deze song. En dat Putin niet als wederwoord ‘Let’s Drop the Big One’ aanheft.

‘Lonely at the Top’? Met zijn talent zo zijn er niet veel, dat staat vast. Hij speelde zowat alles wat je kon wensen. Tijdens de mooiste songs kon je een stofje horen vallen: ‘In Germany Before the War’ – als er iets bestaat als een tedere moordenaar, dan in deze song), ‘Baltimore’, ‘Jolly Coppers on Parade’… Het was een klantvriendelijk concert.

Het laatste bisnummer was ‘Feels Like Home’, zijn manier om ‘Dank u, België’ te zeggen. Maar wij zeggen: 'Dank u, meneer Newman, voor al die pracht.' Dezelfde avond speelde U2 op een steenworp afstand in het Sportpaleis. Ik zag hen de avond tevoren, en ik zal uit beleefdheid tegenover het Ierse volk niet vertellen wie van hen ik het meeste zou missen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234