null Beeld

Rare jongens, die Noren: 'Als je samen met iemand je lijf uitkotst, ben je vrienden voor het leven'

‘Iedere Noor wordt rijk geboren,’ zegt Pål Jackman (51), regisseur van de nieuwe reeks ‘State of Happiness’. Hij verwijst naar de ontdekking van olie voor de kust van Noorwegen in 1969, waarmee het land in één klap steenrijk werd. ‘State of Happiness’ laat zien hoe het zwarte goud het land veranderde, door de ogen van vier tieners die opgroeien in Stavanger.

Anke Wauters

undefined

PåL JACKMAN «Ik heb alles vanop de eerste rij meegemaakt. Ik werd geboren twee jaar voor de ontdekking, in 1967. Twintig jaar later zou ik op één van de boorplatformen aan de slag gaan, mijn eerste job ooit. Dat was voor mij een unieke kans om mensen te leren kennen van over de hele wereld. Als je samen over de rand van een boorplatform je ingewanden uit je lijf kotst, ben je vrienden voor het leven.»

HUMO Brengt de serie een realistisch beeld van de Noorse maatschappij?

JACKMAN «Absoluut. De impact was gigantisch. We hadden opeens allemaal meer geld dan we konden uitgeven. De overheid pompte dat in openbare instellingen. Maar hebzucht bracht ook lelijke kantjes in de mensen naar boven. Het is een goede zaak dat de serie dat ook belicht.»

HUMO Hoezo?

JACKMAN «We zitten vandaag met een generatie Noorse jongeren die is opgegroeid met een enorme welvaart. Ze vinden het vanzelfsprekend dat iedere Noor een mooi huis heeft én een buitenverblijf. Ze kunnen genieten van uitstekende gezondheidszorg en krijgen alle kansen in het onderwijs.»

HUMO Wat is dan het probleem? Een gebrek aan dankbaarheid?

JACKMAN «O God, klink ik als een bittere oude man? (lacht) Jonge Noren leren om trots te zijn op hun vaderlandse identiteit, alleen weten ze amper waarom het ons zo voor de wind gaat. Een beetje pattriotisme mag, maar de slinger is doorgeslagen. De rijkdom is ons naar het hoofd gestegen. Noren zijn steeds minder open naar buitenlanders toe. Ze dulden geen bemoeienis. Onze serie wil tonen waar de echte bron van ons geluk ligt. Want zo is het: we hebben geluk gehad dat er olie werd gevonden en dat onze staat dat in ons voordeel wist uit te spelen. Niet elk land heeft dat geluk gehad. Is het niet tijd dat we delen? Stel je voor wat de Europese Unie kan verwezenlijken als Noorwegen zijn rijkdom deelt.»

HUMO Over Europa gesproken: de reeks was publieksfavoriet op het filmfestival van Cannes en werd ook tijdens de Berlinale goed onthaald. Zijn jullie de nieuwe Europese tv-hype?

JACKMAN «Ik heb er nooit aan getwijfeld dat het verhaal zou aanslaan. Laat het mij zo stellen: iedereen die ‘Mad Men’ geweldig vond, zal ook van ‘State of Happiness’ houden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234